usturoi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Ciuperci Alcor

Cum in ultimul timp fac experimente cu amestecuri de condimente, amestecuri pe care eu le socotesc romanesti (ingredientele se gasesc pe piata, sunt intrate in alimentatia noastra de multi ani, iar eu sunt roman – suficiente motive, nu?), inevitabil imi ies si chestii gustoase. Iata un astfel de exemplu: ciuperci umplute si servite cu sos de rosii.

(more…)

Citeste tot

Kroeung – pastă de curry cambodgiană

Bănuiesc că unii dintre dvs. o să vă miraţi ca aduc în discuţie bucătăria cambodgiană, căci ceea ce se ştie la noi despre Cambodgia se rezună la khmeri roşii, foamete, mizerie, insecuritate, eventual complexul de temple de la Angkor Wat. M-am lovit de aceste prejudecăţi atunci când am vizitat Cambodgia, iar toate rudele şi prietenii se mirau, foarte îngrijoraţi: “păi acolo te duci tu, la khmerii roşii?”. Nu mai conta că aceştia au dispărut practic de 25 de ani. Oamenii erau “setaţi” pe o realitate închipuită, nu pe una reală.
(more…)

Citeste tot

Porc Vindaloo

Ieri va propusesem o varianta de pasta de condimente Vindaloo, astazi revin asupra subiectului si va propun sa folositi aceasta pasta intr-o reteta extrem de simpla, care se gateste foarte rapid. Am folosit carne de porc in memoria colonistilor portughezi care au adus in Goa aceasta reteta. Preparatul este plin de aroma, iar gustul sau este complex, picant, cu o usoara nuanta dulce-acrisoara.

(more…)

Citeste tot

Pasta vindaloo – o mică bijuterie culinară

Ştiţi deja că sunt fascinat de combinaţiile de condimente folosite în bucătăriile din întreaga lume, iar pentru indieni şi sud-est asiatici am o stimă imensă, căci excelează în acest domeniu. Astăzi vă propun o scurtă discuţie despre pasta de condimente “vindaloo”.
Am mai atins acest subiect atunci când am preparat un pui vindaloo. Reiau discuţia ca să vă propun o variantă nouă de pastă de condimente, mai complexă şi, cred eu, mai aromată şi mai gustoasă.
(more…)

Citeste tot

Midii cu spaghete

Mi-am impus sa mananc minim de doua ori pe saptamana peste si/sau fructe de mare. Nu urmez nicio dieta sau regim, se incadreaza pur si simplu in ideea mea de cum trebuie sa fie un mod de hranire echilibrat. Va prezint deci o reteta rapida si simpla. Poate fi mancata ca pranz usor, satios si hranitor; serviti pastele alaturi de o salata verde si un pahar de vin rosu si sec.

(more…)

Citeste tot

Buzunare de pui cu sunca si Parmesan

Buzunare de pui cu sunca si Parmesan
Va propun astazi ceva mai clasic, dar este tot o reteta foarte simpla, care foloseste ingrediente usor disponibile si puncteaza mult la gust si aroma. Carnea de pui, mai fara savoare de felul ei, primeste ceea ce-i lipseste de la umplutura de sunca si branza Parmesan. Preparatul este potrivit si pentru mesele in familie, si pentru cele la care aveti invitati, caci sta bine si la capitolul aspect.
(more…)

Citeste tot

Gambas al ajillo

Iata o reteta rapida si extrem de simpla, potrivita pentru zilele de vara calduroase cand nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie.

“Gambas al ajillo” inseamna “creveti cu usturoi”, iar reteta propusa de mine este o adaptare, atat ca ingrediente cat si ca prezentare, a unei celebre “tapa”, foarte populara in bistrourile si barurile spaniole. Cei care doresc sa afle cateva amanunte despre tapas, inclusiv o scurta istorie a lor, o pot gasi aici.
(more…)

Citeste tot

7 arome româneşti – amestec de tip pastă

În articolul anterior am descris considerentele pe baza cărora am abordat crearea unui amestec de condimente folositor în bucătăria românească, aşa că nu voi mai reveni la ele.
Bineînţeles, spre deosebire de amestecurile de condimente de tip pudră, care folosesc ingrediente uscate (boabe, seminţe, frunze uscate etc.), amestecurile de tip pastă sunt orientate şi spre condimente vegetale proaspete, care să ofere combinaţiei „umezeala” necesară legării ingredientelor.
(more…)

Citeste tot