usturoi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui Jerk

Jerk este un amestec de condimente (de tip pasta, sau praf) specific jamaican, ale carui ingrediente caracteristice sunt ienibaharul, sarea si ardeii iuti. Exista nenumarate variante de jerk, functie de condimentele suplimentare adaugate. In mod traditional, carnea marinata si asezonata cu jerk se gateste pe gratar, folosind chiar lemn de ienibahar pentru un plus de aroma.

(more…)

Citeste tot

Peste in crusta de nuca de cocos

Iata o alta reteta gatita de mine la “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”. Foarte aromata, de la nuca de cocos, si cu un gust extrem de “rotund” si de complex, care se datoreaza sosului. Acesta este o dovada a influentei emigrantilor chinezi asupra bucatariei jamaicane, caci foloseste atat sos de soia, cat si abordarea, tipic asiatica, a celor 5 gusturi unite pentru a oferi o savoare deosebita.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu papaya

Va prezint o reteta exotica si foarte colorata. Este unul dintre preparatele gatite de mine in cadrul demonstratiei “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”, organizat de magazinul “Biscuit”. Gustul preparatului are un accent dulce, iar aroma este foarte deosebita datorita combinatiei de usturoi, cimbru si papaya.

(more…)

Citeste tot

Ulei de masline aromat cu busuioc si usturoi

Ulei aromat cu busuioc si usturoi
Uneori lucrurile incep intr-un fel si merg catre deznodaminte neasteptate. Am preparat acest ulei aromat ca produs secundar al unui cunoscut sos mediteranean. Practic, l-am preparat din cauza enervarii mele pe… sosul pesto. Ceea ce gasesc in comert mi se pare fie prea scump, fie nearomat si de o culoare indoielnica. De multe ori, in locul verdelui stralucitor si apetisant, gasesc in borcane o mixtura de culoare oliv, destul de neatragatoare. M-am hotarat deci ca, de acum incolo, sa mi-l prepar singur.
(more…)

Citeste tot

Pui cu muguri de fasole

Uneori ma mai izbeste sansa… culinara si dau peste ingrediente pe care eu le numesc „surpriza”; unele care se gasesc sporadic sau mai de loc. De data aceasta este vorba despre muguri de fasole soia proaspeti, peste care am dat la Cora. Stiu ca pot sa-i fac si singur, la mine acasa, dar, credeti-ma, in marea majoritate a zilelor nici nu mai stiu ce sa fac mai intai, asa ca ma bucur cand dau peste ei gata… inmuguriti.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu tamarin

Am gasit zilele trecute, la Auchan, un ingredient extrem de popular in Asia de sud si de sud-est: tamarin. Nu este nici prea scump, am platit 8,5 lei pe jumatate de kilogram. Am incercat sa fac o fotografie cat mai explicita, ca sa intelegeti cat mai bine ce este cu acest fruct-condiment.

(more…)

Citeste tot

Pui cu piper negru

Rezultatele partiale ale sondajului “In ce zi a saptamanii obisnuiti sa gatiti?” (il puteti vedea putin mai spre stanga) indica faptul ca dvs. (nu neaparat dvs. personal, ci dvs. cititorii) gatiti mai ales in week-end. Cum nu imi este greu sa tin cont si de preferintele dvs., v-am oferit ieri o reteta simpla, dar deosebita, si ma repet astazi cu inca o reteta asiatica, deosebit de interesanta. Ambele pot fi gatite rapid in week-end.

(more…)

Citeste tot