usturoi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creveti provensali

Va era dor de creveti? Mie da, mai ales dupa atata pui si porc, substitutele mele de miel. Am ales o reteta interesanta, parte a unei bucatarii exceptionale, cea provensala.

Provence este o provincie situata in sudul Frantei, renumita pentru bucataria sa cu puternice accente mediteraneene. Este o reteta robusta, traditionala, care se prepara rapid si se dovedeste, in final, a fi satioasa si usoara in acelasi timp.
(more…)

Citeste tot

Pui la cuptor cu cimbru si cartofi

Am ajuns si la ultima reteta preparata de Pasti. Un pui la cuptor, cu cartofi, in cel mai traditional stil.
Stiu, cimbrul are o aroma puternica si plina de personalitate, capabila sa acopere gustul mai “palid” al carnii de pui. Cimbrul merge mai bine cu porc, vita, miel, sau alta carne cu mai multa personalitate, dar am riscat si l-am alaturat cu pui, stiind ca este o situatie la limita si socotind ca o pot depasi cu succes daca fac asezonarea in mod echilibrat.

(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

Dupa “baia” cu apa de trandafiri de ieri, m-am gandit ca n-ar strica sa vin cu o reteta foarte gustoasa, pe care am preparat-o pentru masa de Pasti. Cum spuneam anterior, la noi in casa nu se gateste miel, asa ca trebuie substituit cu alt fel de carne. Muschiuletul este foarte fraged, dar chiar si asa mi-am luat masuri de precautie si l-am marinat in saramura, cu o noapte inainte. A iesit foarte gustos, aromat si atat de fraged, incat se topea in gura.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul brun

Sosul brun original, cel spaniol, a fost sosul fundamental al bucătăriei franceze o lungă perioadă. Era preparat din bulion (zeamă de carne) de vită, îngroşat cu rântaş brun, iar un bucătar consuma cam două zile din viaţă ca să obţină acest sos atât de necesar preparării altor zeci de sosuri brune.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sosul de roşii

Sosul de roşii este socotit a fi unul dintre cele cinci sosuri mama ale gastronomiei europene. Prin sos de roşii se denumeşte o întreagă gamă de sosuri ce conţin ca ingredient principal tomatele. Popularitatea acestui sos este imensă, căci se prepară uşor şi este extrem de versatil, potivindu-se cu aproape orice fel de carne şi de legume. Totuşi, cea mai populară utilizare a sa este alături de paste.
(more…)

Citeste tot

Berebere – arome etiopiene

Amestecurile de condimente sunt proprii bucătăriilor rafinate, care s-au perfecţionat prin mii de experimente şi care au ştiut să adapteze influenţele externe. Cu ocazia prezentării acestui amestec de condimente, vom aminti doar în treacăt de o bucătărie cvasi-necunoscută la noi, cea etiopiană. Despre Etiopia ştim mai curând că este una dintre ţările unde se suferă de foame. A reuşit însă să-şi dezvolte în timp o cultură culinară extrem de interesantă.
(more…)

Citeste tot

Pui Vindaloo

Carnea preparata in stil Vindaloo (preparat derivat din “carne vinha d’alhos”, reteta adusa in India de portughezii din Goa), gatita initial cu carne de miel, rosii, usturoi si vin. Indienii au preluat preparatul si l-au transformat intr-un curry, prin adaus de condimente specifice. Desi vindaloo nu este un preparat popular in India, cu exceptia provinciei Goa, exista mai multe variante ale retetei, atat cu carne de pui, cat si de miel.

(more…)

Citeste tot

Salata de andive cu seminte

Va propun astazi o reteta care se prepara in mai putin de 10 minute, excelenta pentru o cina usoara, mai ales dupa o zi plina, cand nu mai aveti nici forta si nici chef pentru gatit.

Reteta este extrem de simpla, dar surprinzator de buna. Gustul salatei este provocator de delicios, fata de usurinta cu care se prepara. Mai mult, este nu numai un preparat usor si sanatos, dar se potriveste si dietei vegetariene, sau celor care tin post.
(more…)

Citeste tot