usturoi | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bami Goreng

Bami Goreng
In indoneziana, „bami” inseamna „taitei”, iar „goreng” inseamna „prajit”. Este o replica a celebrei Nasi Goreng, aceasta din urma folosind orez in loc de taitei. Este una dintre retetele clasice indoneziene, binecunoscuta in lume. Exista mai multe variante ale acestei retete. De exemplu, se poate inlocui o parte din carnea de pui cu crabi, sau creveti; carnea de pui se poate, de asemenea, substitui cu porc.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom negru

Desi foloseste multe ingrediente, acest curry este usor de preparat, iar rezultatul final este deosebit de aromat si de gustos. Cardamomul negru este un condiment specific bucatariei indiene; aroma sa este puternica, cu o usoara nuanta camforata. Pastaile de cardamom negru se zdrobesc putin, cat sa se intredeschida, ca semintele din interiorul lor sa vina in contact cu mediul lichid al retetei. La sfarsit, pastaile se scot din mancare si se arunca.

(more…)

Citeste tot

Cacik – Supa rece de castraveti cu iaurt

Cacik - Supa rece de castravete cu iaurt
Este o reteta perfecta pentru zilele calde de vara si, halal sa ne fie, nu ducem de loc lipsa de ele. Cred ca oricui ii vine greu sa dea drumul la aragaz cand afara sunt aproape 40 °C. Combinatia de iaurt cu castraveti si marar (sau menta) este una recunoscuta pentru imbinarea perfecta de gusturi si pentru efectul racoritor asupra organismului. Nu este de mirare ca diverse variante ale acestei combinatii se servesc in tari supuse „asaltului” caldurii: Grecia, Turcia, India, Iran, Irak, Liban, Siria etc.
(more…)

Citeste tot

Sos Chermoula

Daca tot am vorbit mai inainte de bucataria marocana, m-am gandit ca n-ar strica sa aprofundam putin problema si sa ne uitam peste cateva retete.
Pentru inceput, cred ca prepararea sosului Chermoula ar putea fi interesanta. Acest sos este pentru marocani ceea ce este mujdeiul pentru noi, tapenade pentru francezi, maioneza cu usturoi pentru belgieni sau pesto-ul pentru italieni, adica un ingredient foarte popular si versatil, definitoriu pentru bucatarie marocana.
(more…)

Citeste tot

Pui cu ceapa verde

Aceasta reteta are si varianta video.

Prin modul in care utilizeaza sosul de peste si ceapa verde, aceasta reteta reflecta influenta bucatariei chineze asupra celei cambodgiene.
Stir-fry este o tehnica prin care ingredientele sunt prajite foarte rapid, la foc foarte iute, amestecand cvasi-permanent. Timpul scurt de gatit face ca ingredientele sa-si pastreze textura crocanta, culoarea si nutrientii.

(more…)

Citeste tot

Spaghete cu pesto sicilian

Aceasta reteta are si varianta video.

In aceasta reteta, la prepararea sosului pesto se folosesc migdale, in loc de seminte de pin, care dau o aroma mai puternica. Eu folosesc paste fabricate de Barilla; sunt un pic mai scumpe decat cele romanesti, dar diferenta de pret este justificata de o calitate net superioara. Acel nr.5, determina grosimea lor; 5 este dimensiunea mea preferata, dar puteti folosi, la fel de bine, si 7, sau orice alta dimensiune va convine.

(more…)

Citeste tot

Paste de curry thailandeze

Pastele de curry sunt ingrediente definitorii pentru bucătăria thailandeză, şi pentru bucătăriile etnice influenţate de aceasta (paste similare de curry se folosesc şi în Laos, Cambodgia, Vietnam, Myanmar, Indonezia).
Există foarte multe tipuri de paste de curry, cele mai populare fiind cele trei denumite după culoarea lor (roşie, verde şi galbenă), la care se adaugă pasta de curry panaeng (sau panang) şi cea masaman, plus alte câteva tipuri (pastă acrişoară, liang şi de ardei iuţi prăjiţi).
(more…)

Citeste tot