vanat | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – Bizanţul (6)

Lăptucile erau, aparent, destul de populare. Au rămas descrieri provenite de la o delegaţie florentină, care a vizitat Constantinopolul în 1439, conform cărora împăratul Ioan al VIII-lea Paleologul, ca şi ceilalţi curteni, s-au desfătat cu ele, mâncându-le alături de carne şi umplându-şi farfuriile chiar de mai multe ori.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele pastramei

Problema pastramei este destul de încurcată, căci sursele de informaţie, fie ele cărţi culinare, dicţionare sau internet nu reuşesc să se pună total de acord în privinţa originii acestui preparat. Cu toate acestea, cele mai multe indică o origine românească.
Pastrama - Sursa foto: www.savethedeli.com
(mai mult…)

Citeste tot

Ce fel de carne preferaţi? – Rezultate finale

Iată că am mai încheiat un sondaj de opinie, cu o temă destul de interesantă. Mai bine zis, tema este obişnuită, dar dvs., cititorii acestui blog, aţi făcut-o interesantă prin alegerile făcute.
Se spune că românul este frate culinar cu… porcul, carnea acestuia fiind, se pare, preferată de cele mai multe persoane. Nu mă îndoiesc că, pentru cei puternic ancoraţi în felul de a găti de acum 20 de ani, afirmaţia este valabilă. Totuşi, cei care îmi fac plăcerea de a-mi vizita blogul, fac dovada că există şi un curent de opinie diferit.
(mai mult…)

Citeste tot

Austria, o federaţie a aromelor

Bucătăria austriacă este reflectarea în plan culinar a acelui „imperiu al popoarelor„, cum era denumit fostul Imperiu Habsburgic. Aidoma unui uriaş creuzet, ea a absorbit fragmente din bucătăriile altor ţări: Elveţia, Franţa, Spania, Germania, Italia, Ungaria, Polonia, Croatia, Serbia. La acestea s-au adăugat influenţele regionale, datorate climei şi resurselor agricole, Austria reuşind să-şi făurească o gastronomie proprie, asemănătoare şi în acelaşi timp diferită de cea a partenerilor săi istorici.
(mai mult…)

Citeste tot