vin de orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu muguri de fasole si sos caramel

Preparatul este interesant, aromat, gustos si ofera contraste excelente de gust (dulce-acrisor-iute) si de texturi (frageda-crocanta). Reteta reflecta, prin modul de preparare si de servire, influenta exercitata de bucataria franceza asupra celei vietnameze. Ingredientele sunt insa tipic asiatice, ceea ce poate pune unele probleme de aprovizionare (vezi mai jos Substituenti).
Porc cu muguri de fasole si sos caramel
(more…)

Citeste tot

Chop suey cu vita

Se crede ca “chop suey” (bucatele asortate) a fost inventata in SUA de emigrantii chinezi (probabil originari din zona Taishan, apartinand provinciei Canton), in momentul cand un restaurant chinezesc a ramas in pana de “materie prima”, iar bucatarul a fost nevoit sa improvizeze folosind resturi.

(more…)

Citeste tot

Peste “afumat”

Am dat peste aceasta reteta intr-o carte (tradusa in limba engleza) a unuia dintre bucatarii chinezi foarte cunoscuti pe plan international: Deh-Ta Hsiung. Este numita “smoked fish”, adica “peste afumat” si m-a intrigat de la bun inceput. Numele retetei poate induce in eroare, caci pestele in chestiune nu este de loc afumat. El capata un usor gust si o usoara aroma de afumatura, caci este marinat si preparat intr-un fel cu totul deosebit, asa cum veti vedea mai jos.

Poate ca numele ales de autor nu este cel mai potrivit, dar am preferat sa-l preiau si el ca atare, ca omagiu pentru un profesionist de la care am avut multe de invatat.
(more…)

Citeste tot

Porc Sichuan

Preparatele din Sichuan, provincie care se poate lauda cu una dintre cele mai interesante bucatarii regionale chinezesti, sunt destul de iuti si de picante, asa ca includeti in reteta si semintele de la ardeii iuti, macar atat cat le puteti suporta.

(more…)

Citeste tot