vin de orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu usturoi si ghimbir

Dupa ce veti citi lista de ingrediente, pun pariu ca ma veti critica. Veti spune ca titlul ei ar fi trebuit sa fie: “Pui cu muuuult usturoi si ghimbir”. Asa este. S-ar zice ca reteta de fata se adreseaza doar admiratorilor neconditionati ai usturoiului. Desi foloseste o cantitate impresionanta din acest ingredient, a carui aroma starneste glandele salivare, dar este, in aceasi masura, respinsa de conventiile sociale, reteta nu este una “puturoasa”.

Modalitatea prin care este gatit usturoiul da preparatului gust si aroma extrem de placute, fara ca acestea sa fie insotite de neplacerile pe care le cauzeaza, de pilda, mujdeiul. Desigur, ar fi recomandat sa nu mergeti imediat dupa masa la o receptie simandicoasa, si nici la vreo intalnire cu iubita/iubitul, dar nici nu veti mirosi a usturoi de la 2 metri si nici a doua zi dimineata.
(more…)

Citeste tot

Creveti cu sos de fasole neagra

Una dintre regulile culinare spune ca pestele si fructele de mare, ingrediente cu gust delicat si dulce, se potrivesc doar cu alte alimente cu arome subtile si cu gust bland. temerea ar fi aceea ca unele condimente ar putea acoperi gustul fructelor de mare.

Bucataria asiatica, si implicit cea chinezeasca, este insa surprinzatoare. Ea asociaza, contra regulii de mai sus, carnea de porc cu crevetii, iar sosul de fasole neagra, ingredient cu gust puternic, este extrem de popular in China ca insotitor al pestelui si al fructelor de mare.
(more…)

Citeste tot

Salata de pui cu susan si legume

Dupa atatea posturi cu Lisabona, mi-am zis ca este timpul sa facem o pauza de gatit. Voi reveni maine cu zilele 5 si 6 ale sejurului la Lisabona.

Va propun o reteta simpla, rapida si extrem de gustoasa. Cheia retetei este combinatia de sos de stridii, vin de orez si ulei de susan, in care se marineaza carnea. Gustul este deosebit, complex si “rotund”, iar aroma de susan il completeaza de minune. Este o salata destul de satioasa, pe care o puteti servi ca antreu, dar si ca un fel principal usor.
(more…)

Citeste tot

Salata de vita cu susan

Mi-am zis sa facem un week-end japonez, asa ca va prezint si astazi o reteta din bucataria nipona.
Reteta de astazi este de evidenta inspiratie chinezeasca, lucru demonstrat si de ingredientele folosite (sos de soia, vin de orez, ceapa verde, susan, sos de stridii). Rezultatul final este extrem de gustos, iar salata poate figura cu cinste in meniul oferit musafirilor mai simandicosi.

(more…)

Citeste tot

Orez cu fructe de mare si dip condimentat

Ca sa inlatur de la inceput orice dubiu legat de numele retetei, “dip” este termenul ce denumeste un sos care nu se amesteca in mancare ci este pastrat separat, ca sa se inmoaie in el alimentele, in special carne, peste sau legume.

Este o reteta foarte simpla, frumos colorata si, datorita dipului condimentat si aromat, un adevarat regal pentru papilele gustative. Puteti regla gustul sosului jongland cu cantitatile de sos de soia, suc de lamaie, zahar si sos iute pana cand obtineti gustul care va satisface cel mai mult.
(more…)

Citeste tot

Mantou – Gogoşi chinezeşti gătite în aburi

Acum câteva zile am dat o raită la magazinele chinezeşti din Dragonul Roşu 1 şi 2. Printre alte diverse ingrediente am cumpărat o cutie cu mantou congelate.

Mantou este echivalentul chinezesc al pâinii occidentale. Sunt foarte populare în nordul ţării, unde orezul este privit ca un aliment scump. Se consumă la micul dejun, sau ca gustare. Pot fi simple, ca cele luate de mine, sau cu diverse umpluturi.
(more…)

Citeste tot

Somon cu legume

Reteta se prepara prin procedeul stir-fry in care carnea, sau legumele, se prajesc in cantitate mica de ulei, la foc iute, amestecand constant. Foloseste cantitati mici de grasimi si timpi scurti de gatit, pastrandu-se astfel nutrientii, culoarea si textura ingredientelor.

Amidonul are rolul de a “sigila” cubuletele de peste, pastrand bucatile suculente si pline de gust. Amestecul “5 arome” da gustul caracteristic acestei retete, influentate de bucataria chinezeasca.
(more…)

Citeste tot

Porc dulce-acrisor

Aceasta reteta are si varianta video.

Chinezii asociaza de obicei combinatie de gusturi dulce-acrisor mai curand cu pestele, decat cu carnea rosie sau cea de pasare. Totusi, aceasta reteta cantoneza, atat in varianta cu carne de porc cat si in cea cu carne de pui, este extrem de populara in restaurantele chinezesti din Occident.

(more…)

Citeste tot