vin de orez | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tigrul care plange

Reteta se numeste astfel (seua hay rong) din cauza sosului picant care acompaniaza carnea. Unele variante ale retetei au un sos atat de picant incat “ar face si un tigru sa planga”, spun thailandezii. Aceasta varianta este destul de mult imblanzita, dar cei cu papilele mai sensibile, trebuie sa foloseasca sosul cu prudenta.

(more…)

Citeste tot

Improvizatii cu pungile de salate Eisberg – partea 3

Iata si cea de-a treia parte a acestui articol, si ultima, desi se mai pot gasi cateva variante interesante de retete. Ceea ce vroiam sa subliniez cu aceasta serie de articole, pe langa prezentarea unei serii de produse cu adevarat interesante si extrem de binevenite in lumea “oamenilor vesnic grabiti”, este ca gatitul poate fi distractiv, chiar folosind produse semi-preparate, daca se improvizeaza, pe baza unor cunostinte teoretice si practice acumulate prin putin studiu si exercitiu.
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre orez

Divinul orez
Originar din China şi India, orezul a fost vedeta dietei acestor populaţii timp de mii de ani, ca şi a celor din alte părţi ale Asiei, din Africa şi America de Sud. Astăzi, se estimează că orezul este de departe cea mai consumată cereală. Într-adevăr, orezul este venerat ca o divinitate în multe comunităţi şi, când a fost introdus pentru prima oară în Grecia antică, a fost mai preţuit decât este astăzi caviarul Beluga!
(more…)

Citeste tot

Pui Chengdu

Este o reteta apartinand bucatariei din regiunea Sichuan, una dintre marile scoli culinare chinezesti. Chengdu este capitala Sichuan-ului nu numai din punct de vedere administrativ, ci si culinar. Reteta foloseste piper de Sichuan, un condiment caracteristic bucatariei din zona. Gustul sau este mai putin iute decat cel al piperului negru, iar iuteala sa, lenta in a se manifesta, un pic citrica si camforata, este gadilitoare, dand o usoara senzatie de amortire a limbii, foarte placuta si interesanta.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre sake

Sake (pronunţat saké) este o băutură japoneză preparată din orez. Această băutură este numită sake în engleză şi a fost preluată ca atare în toată lumea occidentală, dar, în japoneză, sake se referă la băuturile alcoolice în general. Termenul japonez specific pentru această băutură este “nihonshu”, adică “sake japonez”.
(more…)

Citeste tot

Vitel cu usturoi

Aceasta reteta are si varianta video.

Nu va speriati de cantitatea mare de usturoi folosita in aceasta reteta; modul in care este prajit usturoiul in ulei fierbinte inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, care este absorbita de carne.

(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre mirin

Mirin-ul (vin dulce, preparat din orez) este un condiment important al bucătăriei japoneze şi conţine 40-50% zahăr. Se prepară din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) şi shochu (lichior) şi lăsat să fermenteze. Mirinul este limpede, de culoare aurie şi este ambalat, cel mai adesea, în sticle.
Se spune că era folosit încă de acum 400 de ani, din perioada Edo. Deşi la început era, mai ales, băut, a început să fie folosit în principal la gătit din cauza gustului dulce şi a consistenţei groase.
Este, oarecum, similar cu sake, dar are un conţinut mai mic de alcool: 14% în loc de 20%. Mirinul este folosit pentru a da gust în special peştelui fiert, dar şi pentru a îndepărta mirosul de peşte. Cantităţi mici de mirin sunt adesea folosite în loc de zahăr şi sos de soia. Nu trebuie folosit în exces, căci gustul său este puternic. Mai este folosit, printre, altele, la prepararea sosului teriyaki.

Există trei tipuri importante de mirin:
Hon mirin (în traducere, „adevăratul mirin”) care conţine 14% alcool.
Shio mirin, care conţine alcool şi 1,5% sare, pentru a evita taxele pe băuturile alcoolice.
Shi mirin (în traducere, „noul mirin”) care conţine mai puţin de 1% alcool, dar are acelaşi gust cu hon mirin. Neavând alcool, este folosit exclusiv la gătit.

Citeste tot