vinegreta | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Midii gratinate cu gremolata si Parmesan

Nu stiu daca aceasta reteta este cea mai simpla postata pe blog, probabil ca nu, dar cu siguranta se numara printre cele la care raportul calitate/timp investit este unul dintre cele mai bune.
Preparatul, tipic mediteranean, este plin de gust si aroma; desi midiile nu se numara printre fructele de mare preferate de mine, le-as putea manca in cantitati impresionante, daca sunt gatite in acest fel. Reteta este cuceritoare prin simplitate si gust deosebit.
Midii gratinate cu gremolata si Parmesan
Reteta a fost gatita la GUXT, la primul modul al cursurilor de practica si teorie culinara dedicate fructelor de mare. A fost una dintre senzatiile zilei.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinegretă (2)

Vinegreta este un temen provenit din limba franceză (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care înseamnă “oţet”), care denumeşte o emulsie de ulei şi acid, adesea aromatizată cu verdeţuri, mirodenii sau condimente, folosită în mod curent ca sos rece pentru salată (dressing), ca marinadă sau ca sos rece, în special pentru preparate din legume, ca anghinare, sparanghel, praz, ori pentru carne albă, cu gust mai delicat, ca peşte, fructe de mare, pui, curcan etc.

Am mai atins acest subiect cu ceva timp în urmă, dar am simţit nevoia unei reveniri; această a doua parte a articolului aduce câteva completări pe care le cred importante pentru a înţelege principiile după care se prepară acest sos extrem de important.
(mai mult…)

Citeste tot

Red snapper cu salata de telina si nuci pecan

Am obtinut recent doua fileuri de “red snapper” (o denumire generica din limba engleza care acopera mai multe specii de peste oceanic), de toata frumusetea, de la magazinul online www.sea-way.ro, care apartine mai vechilor mei prieteni de la Rfamily, unul dintre importantii importatori de peste si fructe de mare de pe piata noastra.
Fileurile au fost lungi, circa 30 cm si groase (circa 4-5 cm), asa cum nu prea se vad fileuri pe piata noastra. Aratau superb.

Am ales o reteta care sa puna in valoare fileurile de peste fragede, cu piele rumenita si crocanta, cu ajutorul unei salate delicioase, usor acrisoare, care ofera contraste interesante de texturi.
(mai mult…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre salatele verzi

Voi începe acest mic articol încercând să clarific unele lucruri legate de terminologie. Din păcate, în limba noastră, folosim acelaşi cuvând, „salată”, pentru a denumi atât un preparat culinar extrem de versatil, ce poate fi preparat în mii de variante, cât şi o categorie de plante comestibile în stare crudă, cu frunze de diverse culori, dar mai ales verzi, numite şi lăptuci. Uneori, lăptucile, împreună cu alte plante ale căror frunze sunt folosite la prepararea de salate verzi, sunt numite şi „frunzoase”.
(mai mult…)

Citeste tot

Cartofi inveliti bacon, cu branza de capra

Aceasta gustare este interesanta si aspectuoasa, plina de gust. Cartofii servesc ca baza pentru baconul crocant si branza de capra. Branza folosita de mine se comercializeaza in cutiute cochete de carton, si are forma de rulou, acoperit la exterior cu un strat de ierburi aromate uscate; in interior textura este fina si cremoasa, iar gustul delicat.

Totul este completat cu o vinegreta usor acida, cu gust proaspat si usor picant, de la ceapa verde, si cu o salata crocanta de cruditati.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se gătesc legumele în aburi

Aburirea este o metodă de gătit ideală pentru majoritatea legumelor. Nu numai că permite păstrarea aproape completă a nutrienţilor, ci şi a formei şi culorilor vii şi strălucitoare.
Aburirea are nemeritata reputaţie de a crea preparate insipide şi neatrăgătoare; cu un pic de creativitate acestea pot deveni însă interesante şi gustoase.
(mai mult…)

Citeste tot

Somon si creveti cu sos de calmari

Aceasta reteta este gatita de mine acum peste 3 ani. Nu stiu cum s-a facut de nu i-a venit randul, pana astazi, sa fie publicata. Este interesanta, caci combina pestele cu fructele de mare, iar preparatul final este deosebit de gustos si chiar decorativ.
Astazi, dupa 3 ani de gatit, as prezenta-o altfel (vezi ultimul paragraf de la Sfaturi).

(mai mult…)

Citeste tot

Pulpe de rata cu cartofi noi

Reteta de astazi a pornit de la o sticla de Pinot Noir Kronos din 2010, care imi facea cu ochiul ori de cate ori deschideam debaraua. Am decis ca, de Pasti, pe langa bucatele traditionale, sa incerc si unele care nu au legatura cu sarbatoarea respectiva, ci doar cu cheful meu de a manca ceva care mi se parea deosebit in acel moment, si care sa-mi permita, in acelasi timp, sa ma bucur si de ochioasa sticla cu vin.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3