wok | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Vita cu ciuperci si sos de stridii

Cand am citit prima data aceasta reteta, as fi jurat ca este una apartinand bucatariei chinezesti. Cu toate acestea, desi apartine, intr-adevar, culturii culinare chinezesti, ea provine din Thailanda. Acest lucru arata puternica influenta exercitata de bucataria chinezeasca asupra celei thailandeze, mai ales in nordul tarii.

In Thailanda reteta se gateste cu ciuperci de paie proaspete. La noi, din pacate, ciupercile asiatice nu se gasesc decat conservate, sau uscate. Am fost, deci, nevoit sa adaptez reteta folosind un amestec de ciuperci asiatice (namaki si ciuperci de paie) din borcan. Sper ca acest lucru sa nu o departeze prea mult fata de original.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui de sepie cu piper de Sichuan

Ma enerveaza teribil cand oamenii spun “baby morcovi” in loc de “morcovi tineri”, sau “baby sepii” in loc de “pui de sepii”. Slava Domnului, desi nu avem o limba la fel de complexa si de bogata ca altele, in aceste cazuri chiar gasim lesne cuvinte care sa denumeasca corect ingredientele.

Va ofer, deci, o reteta cu pui de sepie gatiti in stil chinezesc; este foarte simpla, iar rezultatul final este delicios.
(mai mult…)

Citeste tot

Wok-wok!

Am tot discutat pe blog despre wok-uri. Mulţi dintre dvs. vor să gătească reţetele asiatice cât se poate de tradiţional, adică prin procedeul stir-fry; au deci nevoie de un wok, sau ceva asemănător. Unii s-au declarat gata sa cumpere wok-uri scumpe, de circa 400-500 de lei, doar să capete ceva care să reziste la temperaturi mari, la folosire îndelungată şi de care să nu se lipească mâncarea.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui picant cu orez si lapte de cocos

De fiecare data cand vine vorba despre bucataria thailandeza, ne izbim de lipsa unor ingrediente care ori nu au aparut niciodata pe meleagurile noastre, ori se gasesc sporadic: lemongrass, tamarin, galangal, pasta de creveti, creveti uscati, frunze de limeta kafru etc.

Reteta de fata foloseste si ea unele ingrediente specifice Asiei de sud-est, dar care, de data aceasta si din fericire, se gasesc si pe piata noastra. Orezul este foarte aromat si se potriveste bine cu gustul picant al carnii.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre fierberea in aburi

Este cea mai sanatoasa metoda de a gati caci nu foloseste nici un fel de grasime (ulei, margarina, unt, untura, osanza, ghee etc.). Este si cea mai hranitoare, caci nutrientii nu se pierd prin dizolvare in apa, sau grasime. De asemenea, este mai curata, evitandu-se mult mai usor arderea mancarii, sau lipirea ei pe peretii vaselor.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se asezonează un wok

Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este folosit in special in bucatariile din sudul, estul si sud-estul Asiei. Am vorbit mult despre el aici. Cum wok-urile au început să se găsească tot mai des pe piaţă, în diverse variante, şi cum asiaticii folosesc, în special, wok-ul din fier, neacoperit cu vreun înveliş antiaderent, adică cel care necesită o asezonare atentă, acest material este interesant pentru cei care fie folosesc deja wok-ul, fie doresc să-l încerce.
(mai mult…)

Citeste tot

Wok-ul, “tigaia” minune a Asiei

Radu Popovici - lectii culinare Bangkok, decembrie 2008
Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este folosit in special in bucatariile din estul si sud-estul Asiei. Cuvantul „wok” provine din cantoneza. In Indonezia, wok-ul este numit penggorengan, in Malaezia kuali iar in filipineza kawa, sau kawali.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2