zahar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Din secretele vinului (6) – Despre corpolenţă

Corpolenţa vinului este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie să ţinem seamă atunci când suntem implicaţi într-o degustare, sau într-o împerechere de vinuri cu mâncarea potrivită. Corpolenţa joacă, de asemenea, un important rol în definirea preferinţelor personale legate de vinuri.

Sursa foto: www.dreamstime.com

Sursa foto: www.dreamstime.com


(mai mult…)

Citeste tot

Chec de iaurt

Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija.
Chec de iaurt
Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca bucataria turceasca poate oferi si deserturi care sunt nu doar simple de facut, ci si mult mai putin dulci. Checul de fata este usor de facut si parfumat, asa ca, zic eu, l-ati putea incerca macar o data.
Reteta care urmeaza a fost una gatita la Bistro GUXT, cu ocazia unui eveniment desfasurat recent, dedicat bucatariei turcesti, una careia cultura noastra culinara ii datoreaza enorm.
(mai mult…)

Citeste tot

Psari spetsiotiko

Reteta de fata se refera la un preparat culinar rustic, care se gateste de obicei in satele de pescari. Ea provine din insula Spetses, situata la sud-vest de Atena. Fileurile de peste sunt coapte intr-un sos de rosii asezonat in stil mediteranean si amestecat cu pesmet, ca sa se obtina peste fileuri o crusta delicioasa si crocanta.
Psari spetsiotiko
(mai mult…)

Citeste tot

Jeleu de migdale cu sos de ghimbir

Iata un desert destul de neobisnuit pentru occidentali, din cauza sosului. Jeleul obtinut cu agar-agar are alta consistenta decat cel obtinut cu gelatina; este mai plcauta, mai putin apoasa.
Gustul jeleului amestecat cu sos este, la inceput, oarecum socant: incepe prin a fi destul de picant, neasteptat pentru un desert, dar sfarseste dulce, placut si racoritor. Aroma este imbatabila: de caramel, citrica si proaspata.
Jeleu de migdale cu sos de ghimbir
Este un desert potrivit pentru vremea calduroasa si umeda, caci te racoreste extraordinar de bine; in plus, este usor, foarte aromat si extrem de interesant.
(mai mult…)

Citeste tot

Fusilli lungi cu sos de rosii si bacon

In italiana acest preparat s-ar numi „Fusilli lunghi con sugo di pomodoro”. Imi place mult cum suna, caci gura ti se umple de silabe cu multe vocale, facand ca totul sa para ceva foarte savuros.
Si chiar asa si este, in final.

Bucataria traditionala italiana se bazeaza mult pe ingrediente de buna calitate si pe moduri simple de a gati si prezenta preparatele, asa ca aceste fusilli servite cu un sos de rosii simplu, se incadreaza bine in tabloul culinar italian.
Fusilli lunghi con sugo di pomodoro
(mai mult…)

Citeste tot