zahar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Murgh Korma Shahi – Korma de pui cu migdale

Korma, uneori scris si “kormaa”, “qorma”, “khorma” ori “kurma” este un termen care denumeste un preparat originar, se pare, din Asia centrala sau de sud, gatit cu iaurt, smantana, lapte de cocos sau paste de alune ori seminte; este, ca sa simplificam putin, un fel de tocana, sau de curry.

Un alt inteles al acestui termen este acela al unei tehnici de gatit, in fapt o brezare, in care carnea (intotdeauna marinata in prealabil) si legumele sunt mai intai rumenite la foc iute, iar apoi gatite lent, in putin lichid, intr-un vas acoperit ermetic. Uneori vasul este chiar sigilat cu aluat, pentru o ermetizare cat mai eficienta.
(more…)

Citeste tot

Frigarui de creveti cu rosii uscate si ardei iuti

Nu mai este un secret deja ca imi plac mult crevetii, si de aceea experimentez cu ei in toate felurile. Adopt atat metodele celor care sustin ca aceste crustacee, avand carnea delicata, trebuie insotite de sosuri usoare si deschise la culoare, cat si ale celor care condimenteaza din belsug crevetii si ii alatura sosurilor robuste.

Reteta de fata, dupa cum va veti da seama, face parte din cea ce-a doua categorie. Am alaturat crevetilor marinati si gatiti la frigare, ingrediente cu gust puternic, cum sunt rosiile uscate la soare si ardeii iuti, felii de cartofi rumenite si un sos de rosii clasic, robust.
(more…)

Citeste tot

Salata de fructe de mare cu legume

Iarna nu este anotimpul meu preferat. Pentru mine exista doua modalitati culinare ca sa o suport: fie incerc sa ma integrez si ma delectez cu vin fiert, carnati, sarmale si piftie, fie incerc sa uit de ea si gatesc preparate exotice, care imi amintesc de meleaguri mai calde. Cred ca cel mai bine este sa alternezi cele doua metode. Ofera variatie si timpul se scurge, parca, mai repede.

Reteta de astazi face parte din cea de-a doua categorie. Este usoara si simpla si ar putea, de ce nu, in definitiv?, sa faca parte din meniul de Revelion, ca o gustare fina, servita cu un pahar de sampanie.
(more…)

Citeste tot

Pui de caracatita in vin rosu

Marea placere culinara, cel putin pentru mine, a calatoriilor in zona Mediteranei sunt fructele de mare. Este o placere pe care incerc s-o recreez, ori de cate ori am ocazia, si acasa la mine. Aceasta reteta se incadreaza in categoria preferatelor mele: pui de caracatita rumeniti in ulei de masline extra virgin si apoi brezati lent intr-un sos robust de vin rosu si passata, aromatizat cu ceapa, usturoi si ierburi aromate, servit cu un topping crocant de seminte de pin.

(more…)

Citeste tot

Insalata caprese putin altfel

Insalata caprese ma fascineaza prin simplitatea sa desavarsita. Imi place sa improvizez in jurul ei si sa incerc sa obtin variante interesante. Cea de acum are gust si aroma pregnante, rotunjite prin adaus de ingrediente dulci, acrisoare si iuti. In plus este montata ca mici “frigarui”, ca sa poata fi servita foarte usor, chiar si in fata televizorului.
Serviti-o cu putina paine, cu care sa “culegeti” sosul delicios.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu sos creol

Acest sos de rosii este, in bucataria creola, un insotitor traditional al pestelui si fructelor de mare. Sosul are personalitate si este placut aromat de la telina, ceapa, usturoi, boia si dafin, iar varianta propusa de mine are un gust bogat si „adanc”, datorita pastei de rosii si fondului de buna calitate.

(more…)

Citeste tot