zahar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe urmele zahărului – partea 2

Pe la 1400 trestia-de-zahăr a început să fie plantată în insulele Madeira, Canare şi St. Thomas, ceea ce a dus la o creştere a ofertei pe piaţa europeană. Castelul cavalerilor ospitalieri de la Kolossi, în Cipru, construit pe la 1454 de Jacques de Milly, a devenit un centru al producţiei de zahăr. La Kouklia existau 2 rafinării de zahăr, iar la Episkopi încă una. Producţia de zahăr era foarte răspândită în Cipru şi Sicilia, considerate a fi cele mai bune surse de zahăr.
(more…)

Citeste tot

Gulab jamun

Iata un desert deosebit, in care combinatia de sofran si trandafiri este absolut fermecatoare. Reteta este foarte populara in tot sub-continentul indian si in Asia Centrala.
Numele retetei provine din limba farsi (vorbita in Iran), unde „gulag” inseamna „apa de trandafiri”, iar „jamun” este, in limba hindi (vorbita in India), un fruct sud-est asiatic, asemanator ca forma cu preparatul final.

(more…)

Citeste tot

Banane prajite

Bananele sunt un ingredient culinar popular in bucataria chineza, iar deserturile preparate cu ele sunt delicioase, hranitoare si foarte simple. Reteta aceasta este rapida, iar acoperirea bananelor cu miez de nuca de cocos (coroborata cu folosirea unei temperaturi optime a uleiului) reduce considerabil cantitatea de grasimi ce poate fi absorbita prin prajire.

(more…)

Citeste tot

La gatit cu Vita Cook – partea 3

Aripioare de pui marinate
Aripioare picante gatite la Vita Cook Singer
Revin cu o noua reteta gatita la Vita Cook. Este o reteta simpla, iar carnea iese aromata, delicioasa si suculenta. Nu este un aparat indispensabil, dar este extrem de util pentru anumite categorii de public, caci lucreza rapid, curat si elimina multe dintre greselile pe care le-ar putea face cei neatenti, cei comozi sau cei care sunt incepatori in ale gatitului.
(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos aromat si tartine de orez

De obicei nu propun pe blog retete complicate, cu “manopera” multa sau consumatoare de timp. Ma gandesc ca lumea nu are prea mult timp liber si nici disponibilitate spre effort in bucatarie. Uneori insa, mai incalc regula aceasta. Vreau sa va propun o reteta care pare a avea destule inconveniente: nu este prea simpla si nici foarte rapida, foloseste destul de multe ingrediente si asociaza branzeturi cu carne, ceea ce nu este un lucru de facut prea des. Totusi, este oarecum mai neobisnuita, aromata si foarte gustoasa. Cu alte cuvinte, cel ce se incumeta va fi rasplatit.

(more…)

Citeste tot