Am fost un copil extrem de mofturos la mancare; i-am scos peri albi bietei mele mame. De ce eram mofturos? Motivele sunt mai multe. Nu o duceam grozav cu banii, dar nici nu faceam foame, ca alti copii, si îmi permiteam (sau mi se permitea) sa fiu rasfatat. Tatal meu era si el foarte mofturos (nu manca legume, supe, tocane si multe altele… de fapt aproape nimic afara de carne prajita sau fripta; cred ca daca i s-ar fi dat doar friptura cu cartofi prajiti ar fi fost cel mai fericit), eu ma luam dupa el, iar mama nu era în stare sa lupte cu amandoi. Alt motiv a fost acela ca, limitandu-ma doar la ceea ce manca tatal meu, nu mi s-au dezvoltat nici curiozitatea si nici gustul. Eram, ca sa zic asa, un mic troglodit într-ale mancatului. Acest lucru avea sa-si puna amprenta nu doar pe toata copilaria mea, ci si pe întreaga adolencenta si tinerete. M-am destupat la cap în privinta mancarii doar pe la 40 de ani.
Introducere
Totusi, în opinia mea nu exista copii cu adevarat mofturosi. Nu sunt nutritionist si nici psiholog, dar cred ca în afara catorva exceptii, exista doar copii rasfatati sau carora li s-a gatit prost, ori fara imaginatie, fara varietate si fara a li se deschide ochii asupra unui mare adevar: gatitul si mancatul sunt doua lucruri distractive. Copiii pot fi hraniti cu imaginatie si pot fi educati în asa fel încat, odata iesiti din copilarie, sa stie sa se hraneasca variat si echilibrat. Felul în care sunt hraniti acasa le influenteaza nu doar sanatatea, ci si modul în care vor întelege lumea din jurul lor.
Cea mai sensibila varsta este cea cuprinsa între 3 si 10 ani, atunci cand copiii sunt gata sa faca tranzitia de la hrana de copil catre cea de adult. Cu totii dorim tot ceea ce este mai bun pentru copiii nostri, inclusiv sa le asiguram o dieta echilibrata, care sa le aduca toti nutrientii necesari: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale. Daca reusim sa-i obisnuim cu o dieta bogata în vegetale, le oferim de fapt un adevarat “pasaport” pentru o viata de adult sanatoasa. O dieta incorecta le va afecta comportamentul si sanatatea pe perioada întregii viesi.
În principiu, atata timp cat copiii sunt hraniti cu alimente proaspete si de calitate, pentru ei nu exista alimente “bune” sau “rele”. Cuvantul “aliment” provine din latinescul “alimentum”, care înseamna “hrana”, “combustibil”, “sustinator”, ceea ce înseamna ca o expresie ca “aliment rau“ este un non-sens în sine, caci îsi contrazice întelesul.
Singurul lucru “bun” sau “rau” este modul în care alimentele sunt asociate si modul în care sunt gatite. O dieta echilibrata este una care cuprinde în cantitati corecte toate grupele principale de alimente.
Dieta echilibrata
Pentru a expune mai în detaliu conceptul de dieta echilibrata, trebuie sa definim o notiune cu ajutorul careia explicatiile vor fi mult simplificate: notiunea de “portie”.
Portia reprezinta o cantitate de circa 80 g dintr-o anumita categorie de alimente. Astfel, o portie de fructe poate fi un mar, o banana, o portocala, doua fructe de kiwi, doua piersici, caise sau prune mai mari, o jumatate de mango, un pahat cu suc proaspat de fructe, o felie subtire de pepene etc.
O portie de lactate înseamna un pahar cu lapte, un borcanel cu iaurt, o bucatica de branza, 3 linguri de smantana etc.
Grupele principale de alimente sunt fructele si legumele, cerealele si cartofii, produsele lactate, carnea, ouale si leguminoasele si, în final, deserturile. Le voi analiza pe rand, foarte succint.
Fructe si legume: sunt incluse aici nu doar vegetalele proaspete, ci si cele conservate (evitati-le pe cat posibil pe cele conservate în sirop, adica pe cele cu adaus de zahar), congelate sau uscate (deshidratate). Copiii trecuti de varsta de 5 ani au nevoie de minim 5 portii de fructe si legume în fiecare zi. Cel mai bine este ca aceasta cantitate sa fie distribuita egal la fiecare masa, si nu “îngramadita” toata la una singura.
Cereale si cartofi: aceasta categorie include toate tipurile de cereale (grau, orez, porumb etc.) dar si produsele derivate din acestea, cum sunt painea, pastele, cuscusul si bulgurul. Tot în aceasta categorie pot fi incluse, din punct de vedere nutritional, si radacinoasele bogate în amidon, cum sunt cartofii si cartofii dulci. Copilul trebuie sa consume circa 4 portii de cereale zilnic, iar aceste alimente trebuie sa acopere cam o treime din farfurie, la fiecare dintre mese.
Produse lactate: acestea includ laptele, branza, iaurtul si smantana. Lactatele sunt extrem de importante, caci contin, printre altele, calciu, mineral vital în formarea si dezvoltarea oaselor si a dintilor. Copiii sub 5 ani au nevoie de 3 portii de lactate, cei peste 5 ani de 4 portii. În general, pana la varsta de 5 ani copiilor li se poate da lapte si produse lactate integrale, dupa 5 ani li se poate oferi lapte semi-degresat si produse lactate cu continut redus de grasimi.
Carne, peste, oua, leguminoase: aceasta categorie include ouale, carnea de orice fel (pui, curcan, porc, vita, miel, peste, fructe de mare), nuci, alune, seminte, fasole, naut, linte etc. Alimentele acestea aduc organismului în special proteine, dar si minerale importante ca fier si zinc. Proteinele sunt foarte importante, caci ofera “materialul” prin care organismul construieste si asigura cresterea (se mai numesc si nutrienti plastici). Copiii au nevoie de 2 portii de astfel de proteine în fiecare zi.
Deserturi: în general acestea sunt bogate în grasimi saturate si zahar adaugat, asa ca, pe cat posibil, oferiti copiilor deserturi formate din fructe si miere (care contin zahar natural), cu cat mai putine creme, aluaturi si adaus de zahar. Deserturile trebuie consumate în timpul meselor, pentru a li se reduce efectul devastator pe care îl au asupra danturii.
Culoarea si textura: elemente importante
Cu totii stim cat este de greu sa convingi un copil sa manance în mod regulat fructe si, mai ales, legume. Adesea refuza acest lucru cu încapatanare si, pe undeva, sunt de înteles. Copiii mananca mai ales cu ochii. Sunt atrasi de culorile vii, de aranjamentele ingenioase, de texturile fragede si în acelasi timp putin crocante, în niciun caz flescaite.
Exista cateva artificii care pot determina copiii saa fie mai “îngaduitori” cu vegetalele, fie ele fructe sau legume. Iata-le pe scurt:
Alegeti fructe si legume colorate viu si divers: combinati ardei grasi de diferite culori, folositi ceapa rosie si ceapa verde, oferiti-le fructe pline de culori stralucitoare.
Nu supra-tratati termic vegetalele: gatiti vegetalele atat cat sa fie fragede, dar sa ramana crocante si sa-si pastreze forma. Nu le fierbeti pana se flescaie si se transforma într-un fel de pasta neapetisanta.
Le puteti de asemenea oferi copiilor surprize de contrast de textura, prin adaus de seminte, nuci si alune, sau fulgi de porumb, în salate, bauturi racoritoare, deserturi, supe etc.
Oferiti copiilor aranjamente interesante si neasteptate: spuneam mai sus ca un copil mananca si cu ochii, în masura mult mai mare decat un adult. Chiar daca mancarea este gustoasa, aspectul ei îl poate face sa o refuze. Copiii nu trebuie sa se joace la masa, dar un aranjament ingenios poate, de multe ori, sa fie foarte convingator. Ori de cate ori puteti, pe langa aranjamente frumos colorate, oferiti-le forme interesante: taiati sandviciurile, tartele si carnea în forme interesante, folositi forme inedite cand preparati biscuiti si prajituri, decorati gustarile ca sa semene cu insecte si animale simpatice, stimulati-le imaginatia si faceti-i sa inventeze singuri povesti legate de aspectul bucatelor.
Gatiti corect vegetalele, ca sa le pastrati culorile naturale: în afara de texturi flescaite, culorile terne sunt un alt factor pentru care copiii resping vegetalele. Culorile neapetisante sunt doar rezultatul necunoasterii unor trucuri elementare, de care trebuie sa tinem seama atunci cand gatim vegetale. Nu este nicio filozofie, avem nevoie doar de putina atentie si de un minim de cunostinte. Aveti aici toate indicatiile necesare.
(va urma)
Acest text este un rezumat al materialului publicat în cartea digitala „Ne jucam si mancam”, o carte destinata parintilor cu copii între 3 si 10 ani. Mai multe amanunte aici.
In aceeasi serie de articole:
Cum ne hranim copiii – partea 1
…asha cum se instaleaza implicit (nu explicit). Sorry
Am reusit. Aplicatia se lanseaza din fisierul BC.exe, shi nu din calculatorform.exe, asha cum se instaleaza explicit.
Desi proiectul spunetzi ca este intrerupt, aplicatiile functioneaza, retetele sunt excelente (ca de obicei cand vorbim despre „marca” Radu Popovici), si le recomand cu caldura tuturor celor care doresc si-si imbogateasaca experienta culinara.
Vad ca dupa instalarea fisierelor downlodate, este nevoie sa introduc un cod de activare. Il (le) voi primi prin SMS?
@Virgiliu: eu am asigurat doar continutul. De difuzare se ocupa o companie separata. Aveti acolo trecut si un numar de telefon, in caz ca ceva nu functioneaza: 1808 ( tarif normal/ Orange, Vodafone, Cosmote) disponibil de Luni pana Vineri, intre orele 10:00 – 18:00.
Felicitari pentru eBooks. Nu am stiut de ele pana acum. O sugestie: pentru completarea campului „Numar de telefon” ar trebui sa accepte si numere din afara Romaniei.
@Virgiliu: Acest proiect nu a avut succes si, de altfel, s-a incheiat de peste un an. Ar fi mai multe lucruri de imbunatatit, nu doar acel camp de text input despre care vorbiti.
Asa cum este important ca un parinte sa stie foarte bine principalele categorii de alimente , la fel trebuie sa se cunoasca principalele feluri de mancare 1. Supe -Ciorbe, 2. Sosuri, 3. Salate, 4. Garnituri, 5. Budinci , 6. Sufleuri, 7. Fripturi, 8. Aluaturi, 9. Deserturi , pentru ca ,atunci cand vorbim de copii eu am intalnit multi parinti care nu cunosc nimic despre ratia alimentara si despre ce poate fi considerat o masa la copil ,dar am intalnit multi parinti care din comoditate si uneori din necunoastere inlocuiesc mult din alimentatia copilului cu biscuiti , pufuleti , cipsuri si nu-s ce alte porcarii de prin magazine . Fireste ca asta zi nu se poate cenzura in totalitate ce si cum consuma un copil , nu dorim sa avem copii frustrati , dorim doar ca in timp foarte scurt sa ii invatam ce si cit este daunator pentru ei ,in materie de alimentatie ……ce nu fac parintii si reprezinta iara o mare eroare ….nu-si invata copii sa manance acasa …tot mai mult se poarta mancatul in parc , pe strada etc ….o mare prostie din multe puncte de vedere ( de tinuta , de igiena ) ….sa nu se inteleaga cumva ca biscuitele e daunator ..insa rontaitul de la bunica din punga ,intre doua ture de bucicleta prin parc ..este daunator ….alimentar vorbind este daunator pt ca de cele mai multe duce la cresterea cantitatilor care trebuie sa se regaseasca in ratia alimentara …adica mai pe scurt un copil ,fata de un adult , el are nevoie de ratie de intretinere + ratie de crestere , ratia de crestere trebuie sa fie invers proportionala cu varsta copilului …..varsta creste ,ratia de crestere trebuie sa scada ….nerespectarea programului de masa , a ratie de alimente , a meniurilor ,,,divizari , fractionari , papa de prin pungi …duc de regula la obezitate ,pentru ca ratia de crestere creste semnificativ cu tot felul de factori energetici de calitate discutabila ……despre prostul obicei de a manca pe drum , strada , parc …ajunge sa mergem intr-un parc si sa aruncam o privire….o sa vedeti o masa de oameni care se odihnesc mancand si prea putini oameni care fac miscare …..sanatatea unui copil inseamna pe langa alimentatie si miscare….ca orice obicei bun , si miscarea se invata de mic copil …in jur de trei ani un copil poate fi invatat sa faca gimnastica ,pentru ca este cea mai simpla forma de miscare care se poate face in orice anotimp , este o placere si este o forma organizata de miscare , nu una haotica fara un rezultat deosebit ….copii mici trebuie sa faca asta cu parintii pt ca ei nu inteleg rezultatele care se urmaresc insa isi imita parinti ,drept urmare nu sunt greu de invatat ….de ce gimanstica …gimnastica cultiva vointa , vointa este necesara in toate activitatile care se cer in desavarsirea unui copil , necesita un spatiu mic de executie si o fereastra deschisa …..nu exagerati , nu obligati , lasati copilul sa dea faca la inceput cum poate el , la dat din picioare copii sunt receptivi ….si adultii si copii obosesc , respira greu, fac febra musculara …si la copii si la adulti trece la fel de repede ….dupa un timp destul de scurt o sa resimta si copii si parintii si partea benefica …primul semn al eficientei gimnasticii la copil tonusul muscular si pofta de mancare ,…la adultula incepator primul semn bun e cisculatia sangelui si usurinta in axecutare a respiratie profunde ..pe termen lung adultii si copii inregistreaza rezistenta la efort si o mai buna imunitate ..gimnastica se incepe de copil si este pentru toata viata …..basic exista trei categorii de exercitii ,cele pentru fortifierea corpului si cele pentru combaterea obezitatii si gimnastica respiratie , cu migala primele doua categorii se pot practica de la trei ani , depinde de copil fireste , incet , incet se invata fiecare copil …exercitiile sunt diverse , sunt diferite pe categorie tp fete si baieti dar nu fac obiectul blogului de aici …gimnastica respiratie se poate explica copiilor de pe la 7 ani …..gimnastica lucreaza in timp un corp de copil armonios cu tinute corecte , la copii mici creste pofta de mancare ….despre somn …..daca un copil doarme mult nu-i bai …necesarul unui copil mic este undeva intre 13 si 15 ore ….pe scurt ..dormi corect ,cresti corect , daca nu mai cresti atunci inseamna ca slabesti :))….copii trebuie invatati de mici sa faca baie inainte de somn ,sa aiba un pat nu foarte moale si o perna potrivita nu foarte mare , de pe la 5 ani copilor li se poate explica pozitia normala de somn care nu trebuie sa fie pe partea cordului si foarte important este sa fie invatati sa adoarma fara televizor si sa se trezeasca la timp fara sa stea sa mai atipeasca in pat ….invatati copii sa se aseze pe marginea patului si sa se indoaie astfel ca mainile lor sa atinga pardoseala si fruntea ,genunchii ….urmeaza ridicarea si deschiderea ferestrei ,inspirat si expirat de cca 15 ori aer curat ….urmeaza apa pe fata si gimnastica(15 -20 min ) …baia si masa …trebuie sa ai perseverenta ca parinte sa inveti copilul sa aiba un stil de viata sanatos …….
Ferma ….suporta o plaja larga ….tiranica exclus …acum depinde sunt multe de spus despre motivatia pozitiva , motivatia echilibrata si cea negativa asupra copiilor , comunicarea …doar ca depasind mult sfera ” cum ne hranim ” riscam sa nu mai urmarim linia si sa devina treaba greoaie ……am zis ca o sa revin cu pareri legate de ” cum ne hranim copii ” care privesc somnul si alimentatia , sportul /miscarea /efortul si alimentatia dar nu azi ca nu pot
@ Georgeta ….a nu se uita ca omul nu are capacitatea de a digara mare parte din cereale in stare naturala sau expandate industrial , fireste ca acest macinis aduce un aport de energie si prin faptul ca ,acest macinis deshidratat in contact cu laptele si lichide se mareste in volum ,prin absortia rapida a amidonului ,induce senzatia de satietate fizica si psihica …la copii atentie la cantitatea de cereale macinis pe care ei o consuma si in mod special la cantitatea de lichid aferenta pt ca aceste seminte nehidratete suficient nu realizaza o textura fina in intestine si ca urmare in intestinul gros al copilului ( care pierde umiditatea cel mai repede , de aia supozitoarele sunt eficace la copii , se absorb rapid prin perete etc ) poate ajunge un produs final fecal cu aspect si constitutie de sare grunjoasa extrem de daunator peretelui intestinal si rectului ( proasta alimentare a copilului cu macinis cerealier pe ternem lung poate cauza aparitia de polipi de perete al intestinului gros si hemoroizi interni ) , dupa revolutie exita o tentinda de a considera macanisul cerealier masa la copil in dezavantajul fainelor integrale multicerealiere din care se poate face paine pt copii ….chiar si adultii care au un sistem digestiv maturat si o capacitate intestinala mai mare ,trebuie sa fie atenti cit si cum consuma macinis cerealier …..a nu se uita niciodata importanta grupelor de alimente pt ca la copil abuzul de cereale ( cu sau fara fructe confiate ) aduce valoare calorica foarte mare ,aduce saruri minerale asa cum sunt cele de magneziu si potasiu insa la fel de bine compostul rezultat produce dificultati in de calciu , fier …..nu degeaba se recomanda cu lapte sau iaurt la copii mai mari de 7 ani la care se presupune ca laptele dulce nu mai e digerat asa cum trebuie cunoscut fiind ca exista niste modificari la nivelul capacitatii digestive intre 7 si 9 ani privind digestia laptelui dulce , asta nu inseamna ca trebuie exclus din alimentatie …..
Sunt de acord cu tot ce spui Radu, intradevar masa copiilor trebuie neaparat diversificata si predominant cu legume, fructe si cereale. Si Flori are multa dreptate in expozeul ei despre masa copilului dar eu va intreb concret, nu in procente sau la ce ore: cum pot masca cerealele (vorbesc de cerealele naturale nu cele ciocolatoase si aromate). Daca copilul nu ageaza deloc cerealele si prefera sa nu manance decat sa le zareasca prin farfurie, ce fac???
fermitate , constanta si continuitate , program …esentiale la copii , parerea mea …nu-i lasati pe copii mici sa inteleaga sa sunteti dispusi sa faceti prea multe concesii , desene , vorbarii ,recompense ca ei sa faca ce trebuie sa faca ……:))))) asta pentru cei care nu au copii , cei care au stiu „ce le poate mintea ” :)))
@Flori: Eu cred in comportarea ferma, dar nu tiranica, ci echilibrata. Exista riscuri cu ambele tipuri de comportament parintesc, dar eu il prefer pe cel mai flexibil.
Alimentatia cu produse naturale nechimizate este din ce in ce mai greu de asigurat ,din pacate in epoca idustializarii si prelucrarii alimentelor multe din alimente au de suferit pentru ca isi pierd o parte din vitaminele , sarurile , mineralele care le contin si alimentatia haotica este tot mai prezenta la fel cum si consecintele si in mod special asupra copiilor ….carii dentare , obezitate , diabet , diverse alergii , tulburari de tranzit ..etc . Alimentatia sanatoasa pentru un copil ( si nu numai insa aici e vb de copii ) inseamna atat numar de calorii dar mai ales suma a o serie de substante de care copilul are nevoie zilnic , suma este formata din cantitati corecte si foarte important raporturi corecte ….pentru asta este nevoie de educatie culinara , gastronomica , insusirea corecta a grupelor principale de alimente este importanta ca prim pas in alimentarea corecta a copilul , fiecare din cele 9 cunoscute si acceptate categorii de alimente are proprietati , plusuri si dezavantaje disticte , adesea parintii isi alimenteaza incorect copii cu alimente combinate gresit si in raporturi nepermise …cel mai intalnit exemplu este consumul zilnic de branza , ou ,carne ( mezeluri ,pate organe si grasime )in procente mari …fireste totul cu paine multa si nelipsitul zahar …..in mediile sarace nedorita si la fel de periculoasa combinatie este paine -cartof , paine -fasole , Paine -orez …..parintii in general nu considera la copii, ca fructele sau lactatele pot fi considerate o masa , legumele si fructele fiind considerate de catre unii , balast si in nici un caz alimente de protectie ….odata ce cunoastem bine principalele grupe de alimente se presupune ca nu avem dificultati in a produce combinatii si raporturi corecte pentru copii si discutia merge la calorii …….calorii , calorii ..tot mai des se discuta despre calorii si despre cit de multe avem sau nu avem nevoie …..in partea a doua a acestui post despre cum ne hranim copii exista o duscutie despre calorii care este corecta , asa cum si Radu spune , caloriile necesare unui om se raporteaza la varsta , kg , sex , ocupatie si miscare in timpul liber sau sport ……in linii mari unde gresesc parintii cand vine vorba de calorii ….parintii gresesc de multe ori cand vine vorba de ritmul alimentar ,chiar daca mesele sunt si contin alimente alese si combinate corect , ritmul alimentar este esential …..un copil are trei mese …..dimineata , pranz , seara si o singura gustare pe zi …corect este masa de dimineata 25%-30% din necesarul zilnic de calorii ,care masa de dimineata este foarte important sa aiba un volum redus , urmeaza gustarea care ea se poate lua undeva intre orele 10 si 11.30 , depinde cand este masa de pranz ..gustarea trebuie sa fie maxim 10 % din caloriile zilnice , fructa este indicat si mai putin paine cu proteina animala sau mai grav dulciuri ….masa de pranz este 45% -50% din caloriile zilnice , masa de seara este 20%-25% din caloriile zilnice , masa de seara trebuie sa fie formata din alimente usor de digerat , daca la adult masa de seara este permisa pina la ora 19.30 , la copii este ok ca masa de seara sa fie cu cel putin o ora si jumatate , doua ore inainte de somn …..atentie la succesiunea corecta a masei de pranz ..multi copii consuma doar felul doi si daca exista ciorba sau supa , este plina de paine ….incercati fara paine si asa „baubila” este si usor acceptata de copii , scapa repede de ea ….orele regulate de masa , succesiunea corecta a felurilor , masticatia , tinuta la masa , duc in cele din urma la formarea de reflexe ….aceste reflexe utile se educa si puterea exemplului si fermitatea sunt esentiale …despre somn , sport , miscare ….alt comentariu maine
nici eu nu sunt de profesie nutritionist sau pediatru , eu comentez din punctul de vedere al unui fost sportiv de performanta si al unei mame cu trei copii
@Flori: Cu lungitul peltelei sunt total de acord. La capitolul fermitate maxima, nu prea. Vorba buna este adesea, mai potrivita. Am remarcat ca parintii nu au rabdare sa explice copiilor de ce trebuie sa faca anumite lucruri. Prefera sa ii repeada si sa le porunceasca; le este mai simplu astfel. Si am mai remarcat un lucru: in multe sau foarte multe familii se gateste cu adevarat prost. Copiii au nu doar mai multe papile gustative decat un adult, ci si mult mai sensibile; ei percep altfel gustul mancarii decat noi.
Ma rog, aici sunt multe de spus, iar eu nu am timp acum. Planuiesc insa mai multe articole pe tema perceptiei gustative si acolo voi dezvolta acest lucru.
executati la timp si corect diversificarea , nu lungiti pelteaua pe romaneste pt ca un copil pe masura ce creste devine pe langa prost invatat si incapatanat , rariti la timp mesele si cresteti cantitatea si calitate( combinatii legume , carne gusturi noi combinate ) , stati departe de mezeluri , pate si conserve de carne , dulciuri ,cit mai mult timp , respectati perioadele de repaus alimentar , covrigii prin parc si in drum spre casa si alte maruntisuri de ros dau batai de cap , daca nu se poate asigurati-va ca pina la ora de masa mai trec citeva ore ……..incet ,incet la varsta integrarii in societate o sa aveti copii bine invatati din acest punct de vedere ..ramane sa negociati numarul masinilor si al papusilor ……de la 3 ani recomand ferimitate maxima si un arsenal intreg de argumente pentru a combate influentele negative care nu vor intarzia sa apara
Grupele principale de alimente sunt putin cam la gramada si apoi grupa deserturi nu exista printre grupele principale de alimente ..medical si industrial exista un numar de 9 grupe de alimente : 1. Lapte si derivate , 2. Carne(organe ,peste ), 3. Oua, 4. Legume( inclusiv radacinoase , bulbi ,tuberculi ), 5. Fructe, 6. Cereale si derivate , 7. Grasimi alimentare, 8. Zahar , miere , 9. Apa si lichide nonalcoolice …..fiecare grupa are proprietatile ei , avantaje dar si minusuri ….comasarea lor nu este corecta si asta pentru ca de ex. nu este corect ca un copil sau un adult sa consume intr-o singura zi si lapte si ou si carne si branza ….despre alimentatia la copil important este de spus ca dupa varsta de 6 luni , atunci cand in linii mari aparatul digestiv este pregatit pentru diversificare alimentara , parintii fac o serie de greseli din precautie excesiva sau din lipsa de cunoastere si introduc alimente noi mult prea greu sau le introduc gresit si de multe ori copii ajung sa fie hraniti cu cite un singur aliment o perioada mai lunga de timp si tot asa …..in mod normal dupa lapte se introduce lapte cu faina de orez si suc de portocala cu lingurita pentru ca este nevoie de acidifiere , vine supa strecurata in amestec cu lapte si cu laptele in scadere , vine iaurt cu lingurita …etc …multi parinti nu reusesc sa treaca de acest stadiu prea repede si nu ajung sa gateasca copiilor mai devreme de 9 luni o ciorba sau supa mai stufoasa , un felul doi cu legume si carne , smantana , galbenus…si aici se produce ruptura pt ca in acest proces greoi de diversificare nu se produce memorarea gusturilor pentru o gama larga de alimente . Parinti au tendinta de a supra -alimenta copii , multi nu respecta orele de masa si perioadele de repaus digestiv , nu raresc la timp mesele si nu le cresc calitativ si cantitativ si multe alte erori care ii transforma pe copii la varsta incadrarii sociale ( 3 ani ) in copii mofturosi cu preferinte pentru anume alimente si ingrediente naturale ….greseli majore dupa varsta de un an sunt introducerea mezelurilor de orice fel pentru ca potentiatorii de gust pt carne se memoreaza foarte rapid de catre creierul copiilor si fireste ajung sa le prefere , sa le indice cu degetul si sa refuze ciorba sau mancarea gatita desi parea ca nu aveau o problema cu asta , la fel cum introducerea deserturile care contin zahar, glucoza , melasa ,ciocolata, etc modifica perceptia copilului mic fata de restul alimentelor mai putin apetisante …incet , incet parintele este cel care formeaza un copil cu obiceiuri alimentare proaste si unii isi dau mare silinta …toate astea se intampla inainte de trei ani si se mostenesc cu brio si dupa trei ani …si asa ajung unii parinti sa faca design la farfurie , sa joace teatru pe papusi ,sa promita recompense , sa se certe cu copilul , sa-l pedepseasca pe copil , sa tipe si sa isi faca unii altora existenta grea si asa auzim tot mai des expresia comica ” mananca odata ca mi-ai mancat zilele ” ….de regula la primul copil se fac tot felul de greseli din punct de vedere alimentar ( si altele ) …
@Flori: Cum spuneam in articol, nu sunt nutritionist si nici psiholog. Articolul este scris din punctul de vedere al cuiva care trebuie sa-si hraneasca copiii si sa-i educe din punct de vedere culinar. Grupele de alimente, asa cum le-am dat eu, reprezinta o clasificare simplificata, in spiritul articolului.
In rest, cu totul de acord (nu ca as fi cumva contra clasificarii pe care o dati dvs. alimentelor, desi, cum ati si subliniat, deserturile reprezinta un punct cheie al alimentatiei copiilor, de aceea la mine este o grupa separata). Nu exista copii mofturosi, ci doar parinti comozi si/sau tembeli.
Este o abordare interesanta a alimentatiei copiilor. Articolul este indraznet si nonconformist dar foarte logic. Nu stiu daca toti copiii reactioneaza la fel dar merita incercat. Extrem de importanta cultura culinara ea trebuie formara inca de la varste fragede. Din pacate mamicile sunt foarte conservatoare si uneori de-a dreptul paranoice cand vine vorba de copiii lor. Chiar daca cele mai multe nici macar nu stiu sa gateasca. Plus lipsa de educatie gastronomica a intregii populatii din Romania. Acestea sunt principalele obstacole care trebuie invinse daca vrei sa se ajunga la o alimentatie asa cum o descrii tu.
@toni: Eu expun doar niste pareri formate in timp si in care cred. Daca as mai avea copil mic, asa as incerca sa gatesc pentru el. Din pacate, in viata reala lucrurile stau mai altfel. Nu este vorba doar de lipsa de educatie si de grija excesiva si plina de teama a mamelor; mai intervine lipsa de timp, comoditatea, bunicii, bonele, gradinitele, este vorba despre un intreg sistem. Trebuie mai inati ca adultii sa fie educati si sa invete sa dea importanta cuvenita alimentatiei; nu doar ca alimentatie in sine, ci ca parte a culturii generale. Pana acolo mai este cale lunga.
Foarte frumos prezentat! Foarte util si bine de tinut minte! Multumim!
@Alexa: Cu placere. 🙂
Va multumesc pt acest articol, cu siguranta o sa ma indrume cum sa pregatesc mancarea pt baietelul meu de 5 ani.
@Claudia: Multumesc pentru multumiri, dar acest succint articol are cel putin inca o continuare, adica o a doua parte. Oricum, nu am dorit decat sa incerc sa privesc problema din alta perspectiva, mai putin conventionala.