Oameni buni, ce va sa zică şi progresul ăsta tehnologic. Acum câţiva ani nici n-aş fi visat că voi anunţa pe blogul meu (pe atunci habar n-aveam ce este acela blog) apariţia primului site de reţete dedicat telefonului mobil. Este primul site culinar românesc, special conceput pentru telefoane mobile; şi unul dintre puţinele din lume.
De ce vă anunţ asta? Pentru că www.retete.mobi este varianta de telefon mobil a unui site tare drag mie, www.condimenteweb.ro. Despre acesta din urmă vom vorbi altă dată, curând. Merită un articol separat.

retete.mobi
Acum, să vedem ce este cu retete.mobi. Are un design foarte simplu, chiar simplist, ca să se afişeze corect pe majoritatea telefoanelor mobile (este în domeniul acesta o mare harababută, căci fiecare telefon mobil are alt tip de browser. La PC avem puţine (explorer, modzila, chrome, opera şi alte câteva) şi dacă credeaţi că munca unui web-designer este uşoară vă înşelaţi, trebuie să facă în aşa fel ca site-urile să se vadă corect pe toate aceste browsere. La telefoanele mobile treaba este, deci, mult mai complicată, de aici şi design-ul minim.

Retete.mobi foloseste baza de date a lui condimenteweb, adica vreo 2700 de retete postate de diversi useri. Aplicaţia este folositoare celor care doresc un acces rapid la informaţie, atunci când nu se află în faţa calculatorului. Bineînţeles, trebuie să ai un telefon mobil care să se poată conecta la internet wireless.
Site-ul are patru facilităţi importante:
– îţi dă posibilitatea să cauţi, după orice cuvânt doreşti, în toate cele 2700 de reţete
– poţi afla instantaneu ce anume reţete poţi găti cu ingredientele despre care ştii sigur că le ai deja în frigider, sau în cămară
– poţi afla instantaneu ce-ţi trebuie ca să găteşti orice fel de reţetă
– îţi poţi alcătui o listă de cumpărături, editabilă, care înlocuieşte hârtiuţa mototolită prin buzunare sau poşetă, pe care am folosit-o cu toţii de atâtea ori.

Facilităţile acestea, aşa cum o arată şi numele, îţi uşurează viaţa. De exemplu, eşti în supermarket şi vezi o frumuseţe de păstrăv. Ţi se face poftă, dar este posibil să nu ai o idee clară cum să-l prepari. Îl poţi lua acasă, poţi deschide acolo internetul sau o carte, şi poţi căuta o reţetă care îşi place; ai însă foarte multe şanse să afli că trebuie să te întorci la supermarket, fiindcă reţeta conţine fenicul, şi tu nu ai aşa ceva în frigider. Dacă însă ai la îndemână retete.mobi, poti da o cautare ca să-ţi alegi reţeta pe loc, şi tot pe loc afli ce ingrediente îţi mai sunt necesare; le poţi cumpăra “in situ”, cum se spune. Economiseşti deci timp şi un drum inutil la supermarket.

Alt exemplu: eşti pe drum şi te sună soţia, sau soţul, ca să te anunţe că peste 1-2 ore aveţi musafiri şi trebuie să pui ceva pe masă. Toată speranţa este în tine, aşa că trebuie să fugi la supermarket, să faci cumpărături şi să te apuci de gătit. Dacă nu cumva ai în cap o carte de reţete, este folositor să cauzi rapid pe retete.mobi acele retete care se gatesc in 30 de minute, îţi poţi alege şi tipul de preparat (fel principal, salată, gustare etc.) şi ingredientul de bază (pasăre, porc, peşte, orez, paste etc.). Găseşti reţeta, îţi scrii rapid lista ingredientelor care trebuie cumpărate şi eşti deja pregătit pentru “înfruntarea” cu supermarketul, înainte ca să te fi dat jos din tramvai.
Sau, dacă ai deja o cămară plină şi un frigider bine asortat, cauţi doar printre reţetele care conţin exact ingredientele pe care deja le ai; când ajungi acasă ştii deja cu exactitate ce vei găti.

În fine, ar mai fi exemple destule, dar cel mai bine este să testaţi retete.mobi de pe propriul dvs. telefon.

Retete.mobi este un site nu neapărat al acestui moment, ci mai curând destinat anilor care urmează, adică viitorului. Telefonul mobil devine din ce în ce mai mult un fel de apendice al propriei noastre persoane. Cu el comunicăm, orice ar însemna acest lucru: convorbiri, mesaje, fotografii, filme, muzică. Ne putem conecta oricând cu oricine, în aproape orice punct al globului. Putem programa alarma de la casă, regimul de temperatură de la centrala termică sau de la frigider, putem să ne verificăm contul bancar şi putem face plăţi.
Nu ştiu dacă este bine să depindem atât de mult de acest micuţ aparat, dar chestia asta se întâmplă cu adevărat chiar acum, chiar în timp ce citiţi articolul. Telefonul mobil este un astfel de apendice mai ales pentru tineri, sau pentru cei cu spirit tânăr. Ei sunt interesaţi şi îşi doresc tot felul de gadgeturi, ei pricep mai repede, ei sunt mai curioşi, mai îndemânatici, ei sunt gata să adopte orice este nou.
Mărturisesc că deşi am participat la acest proiect, sau mai bine zis acest proiect există datorită pasiunii mele pentru gătit, nu îmi este destinat neapărat mie. Nu eu sunt destinatarul model, adică “targetul”. Nu sunt atât de îndemânatic cu telefonul mobil, nu mă descurc să folosesc eficient unul performant şi fac definitiv parte din generaţia celor care preferă să umble după ei cu o carte de reţete în geantă.

Totuşi, retete.mobi este însă folositor multor altora. Se potriveşte foarte bine “tinerilor” despre care vorbeam mai sus: curioşi, dinamici, ocupaţi, veşnic pe fugă, mereu în criză de timp, dar totuşi preocupaţi de ceea ce mănâncă şi măcar cu o fărâmă de interes şi pasiune pentru gătit.