Cum se asezonează un wok

Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este folosit in special in bucatariile din sudul, estul si sud-estul Asiei. Am vorbit mult despre el aici. Cum wok-urile au început să se găsească tot mai des pe piaţă, în diverse variante, şi cum asiaticii folosesc, în special, wok-ul din fier, neacoperit cu vreun înveliş antiaderent, adică cel care necesită o asezonare atentă, acest material este interesant pentru cei care fie folosesc deja wok-ul, fie doresc să-l încerce.

Cum se asezoneaza un wok

Asezonarea wok-ului se face în câţiva paşi simpli.

1. Se pune wok-ul uscat pe flacără iute. Se unge cu un şerveţel îmbibat cu puţin ulei şi se lasă să se încingă până ce începe să fumege. Imediat, se ia wok-ul şi se plonjează în apă fierbinte, după care se aduce din nou pe flacără, să se usuce. Se unge din nou cu puţin ulei şi se repetă operaţia de încă 2 ori. Nu se foloseşte nici un fel de săpun, sau detergent.
2. Când se găteşte cu un wok, întotdeauna se încinge înainte de a adăuga vreun ingredient, inclusiv ulei. După ce se adaugă ulei, se înclină şi se roteşte wok-ul ca acesta să se întindă în strat uniform, apoi se încinge uleiul înainte de a adăuga orice alt ingredient. Datorită formei wok-ului, este de preferat aragazul cu flacără, în locul celui electric, căci reuşeşte să disperseze căldura în sus, de-a lungul lateralelor wok-ului. Gazul mai permite, de asemenea, o reglare instantanee a temperaturii.
3. Pentru a păstra wok-ul curat, se plonjează, imediat după folosinţă, în apă fierbinte, frecându-l cu o perie de plastic, sau nemetalică. Nu folosiţi niciodată detergent, căci trebuie să reluaţi tot procesul de asezonare. Nu-l ştergeţi de apă; puneţi-l pe foc, la flacără mică, şi lăsaţi-l să se usuce. Ungeţi-l cu puţin ulei şi depozitaţi-l aşa.


Citeste si articolul →   Bucătăria indoneziană (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.