Cum se asezoneaza un wok

Wok-ul este un vas de gatit foarte versatil, cu fundul rotunjit, originar din China. Este folosit in special in bucatariile din sudul, estul si sud-estul Asiei. Am vorbit mult despre el aici. Cum wok-urile au început sa se gaseasca tot mai des pe piata, în diverse variante, si cum asiaticii folosesc, în special, wok-ul din fier, neacoperit cu vreun învelis antiaderent, adica cel care necesita o asezonare atenta, acest material este interesant pentru cei care fie folosesc deja wok-ul, fie doresc sa-l încerce.

Cum se asezoneaza un wok

Asezonarea wok-ului se face în cativa pasi simpli.

1. Se pune wok-ul uscat pe flacara iute. Se unge cu un servetel îmbibat cu putin ulei si se lasa sa se încinga pana ce începe sa fumege. Imediat, se ia wok-ul si se plonjeaza în apa fierbinte, dupa care se aduce din nou pe flacara, sa se usuce. Se unge din nou cu putin ulei si se repeta operatia de înca 2 ori. Nu se foloseste nici un fel de sapun, sau detergent.
2. Cand se gateste cu un wok, întotdeauna se încinge înainte de a adauga vreun ingredient, inclusiv ulei. Dupa ce se adauga ulei, se înclina si se roteste wok-ul ca acesta sa se întinda în strat uniform, apoi se încinge uleiul înainte de a adauga orice alt ingredient. Datorita formei wok-ului, este de preferat aragazul cu flacara, în locul celui electric, caci reuseste sa disperseze caldura în sus, de-a lungul lateralelor wok-ului. Gazul mai permite, de asemenea, o reglare instantanee a temperaturii.
3. Pentru a pastra wok-ul curat, se plonjeaza, imediat dupa folosinta, în apa fierbinte, frecandu-l cu o perie de plastic, sau nemetalica. Nu folositi niciodata detergent, caci trebuie sa reluati tot procesul de asezonare. Nu-l stergeti de apa; puneti-l pe foc, la flacara mica, si lasati-l sa se usuce. Ungeti-l cu putin ulei si depozitati-l asa.

Citeste si articolul →   Triangoloni cu sos de unt, salvie si piper roz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.