Cum se fac ochiurile

Ochiurile se gătesc în tigaie, folosind o cantitate mică de grăsime, de obicei ulei sau unt. Se pot gati in 3 feluri diferite: întoarse, neîntoarse şi stropite, iar cele întoarse şi cele stropite se gătesc fiecare în 3 variante, functie de cat de gatit este galbenusul: moi, medii şi tari.

Tigaia cea mai potrivită pentru ochiuri este una neaderentă, ca să se evite lipirea ouălor. Tigaie se încinge la foc mediu, apoi se adaugă puţin ulei (cam 1 – 1 1/2 lingurita), sau unt. Pentru a menţine albul strălucitor al ouălor, cea mai bună grăsime este ghee, căci untul conţine reziduuri solide, care pot carameliza şi colora ouăle. Ouăle trebuie să fie cât mai proaspete posibil, ca gălbenuşul şi albuşul să fie bine conturate, iar oul să nu se întindă prea mult în tigaie.
Se pot prepara ochiuri întoarse sau nu. Ochiurile neîntoarse au albuşul gătit, iar gălbenuşul încă semilichid, de culoare strălucitoare, portocalie.
Ouăle se sparg în tigaie şi se gătesc la foc foarte mic. Când se gătesc ochiuri neîntoarse, focul mic este necesar pentru a găti ouăle fără a le şi rumeni. Se asezonează cu sare şi piper şi se gătesc până ce albuşurile sunt închegate. Pe măsură ce se gătesc, se poate observa că partea mai subţire a albuşului, cea exterioară, se încheagă prima. Odată ce albuşurile sunt închegate, iar la scuturarea uşoară a tigăii gălbenuşurile nu tremură, ouăle sunt gata si se pot lăsa să alunece din tigaie pe o farfurie caldă.
Ouăle întoarse se pot găti moale, mediu şi tare. Ele se întorc printr-o scurtă mişcare, din încheietură, similar modului în care se întorc clătitele.
Focul se menţine mic, dar un piculeţ mai tare decât în cazul ochiurilor neîntoarse. Când tigaia este încinsă, se adaugă puţin ulei (cam 1/2 -1 lingurita), sau unt. Nu se adaugă multă grăsimi datorită faptului că ouăle, la întoarcere, pot împroşca grăsime şi provoca arsuri. Ouăle se adaugă în tigaie, în aşa fel încât gălbenuşurile să fie plasate unul lângă celălalt. Pentu aceasta, ouăle se sparg ţinându-le cu vârful îndreptat în aceeaşi direcţie de fiecare dată, acest lucru ajutând la poziţionarea corectă a ouălor. Gălbenuşurile se aşază cât mai aproape posibil unul de celălalt. Se asezonează ouăle, după plac. Se gătesc până ce albuşurile sunt cam trei sferturi făcute. Înainte de a le întoarce, asiguraţi-vă că ouăle nu sunt lipite de fundul tigăii. Scuturaţi uşor tigaia; ar trebui ca ouăle să se mişte liber. Dacă ouăle sunt lipite, se adaugă încă puţină grăsime (cam 1/2-1 linguriţă linguriţă). Se poziţionează apoi ochiurile ca fiecare gălbenuş să se aşeze simetric faţă de coada tigăii. Ouăle se întorc cu o mişcare continuă, fluidă, ca în cazul sotării, sau al întoarcerii clătitelor.
Ouăle se pot întoarce şi cu o spatulă, introdusă pe sub ele. Este nevoie de o tigaie mai mare, care să permită această manevră şi de atenţie, pentru a nu sparge gălbenuşurile.
Odată ce ochiurile au fost întoarse, nu se mai ating.
Gălbenuşurile au nevoie de ceva timp, ca să se închege, înainte de a mişca ochiurile, altfel se vor sparge şi vor curge în tigaie.
Pentru ochiuri moi, se întorc din nou ouăle după 30 de secunde. Se scutură uşor tigaia, ca să se desprindă gălbenuşurile, fără a le sparge. Ouăle se lasă să alunece imediat, pe o farfurie caldă, cu gălbenuşurile în sus. Albuşurile trebuie să fie complet gătite, dar gălbenuşurile trebuie să fie lichide şi să curgă dacă sunt tăiate.
Pentru ochiuri medii, ouăle se întorc şi se gătesc circa 1 minut. Albuşurile trebuie să fie complet gătite, dar gălbenuşurile trebuie să fie închegate la margini, iar mijlocul lor trebuie să curgă.
Ochiurile tari se întorc şi se gătesc 1 1/2 – 2 minute. Pentru a determina când sunt făcute, se ating cu degetul gălbenuşurile, pentru a vedea cât sunt de ferme. Albuşurile trebuie să fie complet gătite, iar gălbenuşurile trebuie să fie închegate şi în mijloc.
Cei mai mulţi preferă ochiurile neîntoarse, cu albuşul uşor rumenit şi crocant la margini, dar cu gălbenuşul lichid. Pentru a obţine acest tip de ochiuri, gătiţi la temperatură ceva mai mare.
Ochiurile stropite sunt, de fapt, ochiuri neîntoarse, dar al căror gălbenuş este gătit complet. Aceste ochiuri se obţin fie stropind gălbenuşul cu grăsimea din tigaie, fie folosind aburul.
Pentru a obţine ochiuri stropite, se încinge tigaia la foc mic-mediu şi se adaugă un pic de grăsime. Se adaugă oul şi se asezonează după plac. Se găteşte până ce partea subţire a albuşului începe să se închege, adică după circa 1 minut. Se pune cam 1 linguriţă de apă pentru fiecare ou în interiorul capacului tigăii, şi se astupă aceasta, astfel ca apa să se scurgă în tigaie.
Pentru ochiuri stropite moi, ouăle se gătesc în aburi cam 1 minut. Albuşul trebuie să fie complet închegat, iar gălbenuşul trebuie să fie lichid.
Pentru ochiuri stropite medii, ouăle se gătesc în aburi cam 1 1/2 – 2 minute. Albuşul trebuie să fie complet închegat, dar gălbenuşurile trebuie să fie închegate la margini, iar mijlocul lor trebuie să curgă.
Pentru ochiuri stropite tari, se adaugă ceva mai multă apă, iar temperatura se micşorează puţin, pentru a împiedica rumenirea şi/sau supragătirea albuşului, iar ouăle se gătesc în aburi cam 3 – 4 minute. Albuşul trebuie să fie complet închegat, iar gălbenuşurile trebuie să fie închegate şi în mijloc.
Ouăle stropite nu se lasă să alunece din tigaie în farfurie; ele se scot din tigaie cu o spatulă, pentru a împiedica scurgerea apei reziduală din tigaie în farfurie.


Citeste si articolul →   Păstrarea şi conservarea ierburilor aromate (1)

4 comentarii pe “Cum se fac ochiurile

  1. vlad spune:

    sa inteleg ca la ouale stropite se adauga apa in grasime incinsa ?
    daca am priceput eu bine apa se pune in capac (astfel se va incalzi imediat ca alta ratiune nu gasesc pentru gestul asta care necesita ceva indemanare) si apoi se scurge in tigaie?

    • Radu Popovici spune:

      @Teobucatar: Fiecare procedura, daca este analizata in amanunt, poate fi facuta mai bine. Problema este cat timp si ce fel de oua ai la dispozitie. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.