Imi plac pastele foarte mult, desi ani de zile au avut o “presa” proasta, acuzate fiind ca ingrasa.
Nimic mai neadevarat! Nu contin nici pic de grasime, ceea ce ne ingrasa sunt sosurile cu care le servim. Cand gatesc paste, cumpar mereu paste produse de Barilla. Se gasesc in orice supermarket, instructiunile de pe ambalaj sunt in general corecte si usor de urmarit si au gust exceptional. Sunt, ce-i drept, un pic mai scumpe, dar, cum ne-am obisnuit deja, calitatea se plateste.
Nu trebuie sa fii neaparat italian ca sa gatesti bine pastele de grau. Acestea sunt un aliment hranitor si gustos, la indemana tuturor. Mai sunt si extrem de usor de gatit, daca urmati cateva reguli simple.
Gatiti pastele in apa nesarata? Adaugati ulei cand apa incepe sa clocoteasca? Aruncati cu taiteii in perete, ca sa vedeti daca sunt facuti? Sper ca nu.
Pastele lungi (spaghete, macaroane etc.)
1. Pastele se gatesc in cantitati mari de apa. Proportia trebuie sa fie de circa 1,5 litri la 100 g de paste uscate. Folositi, in consecinta, o oala mare si inalta. Dati apa in clocot si adaugati neaparat sare atunci cand apa incepe sa clocoteasca. Apa sarata are punct de fierbere mai ridicat, deci va fierbe mai greu, acesta fiind motivul pentru care se adauga abia acum. Cantitatea potrivita este de minim 1 lingurita la 1 litru de apa; desigur, daca preferati pastele sarate, puteti adauga mai multa sare. Nu va feriti de ea, caci altfel pastele vor fi insipide si vor contrasta puternic cu sosul cu care le veti servi.
2. Daca gatiti paste lungi, cum sunt spaghetele, tineti-le in mana vertical, deasupra oalei. Dati drumul pastelor, facand o miscare circulara, astfel ca acestea sa se aseze in centrul oalei, raspandite radial si rezemate de peretii oalei.
3. In doar cateva secunde, pastele se vor inmuia. Impingeti-le sub apa, folosind o furculita. In acest moment, apa s-a oprit din fiert, caci pastele coboara temperatura amestecului.
4. Acoperiti oala cu un capac si dati focul mai mare ca apa sa dea din nou in clocot. Atentie, daca apa da in clocot iar oala este acoperita, aburul va impinge in sus capacul, iar oala va da pe dinafara. Trebuie sa ridicati capacul si sa continuati gatitul pastei fara a mai acoperi oala. Este interzis sa lasati oala nesupravegheata. Apa ce da pe dinafara ar putea stinge flacara, iar gazul ar iesi din arzator. De asemenea, apa clocotita poate provoca accidente extrem de neplacute persoanelor aflate in imediata apropiere.
5. Continuati gatitul pastei, fara a mai acoperi oala. Amestecati-le cu o furculita lunga, astfel ca bucatile de paste sa se separe unele de altele. Potriviti flacara pentru ca apa sa fiarba potolit, cat sa nu faca spume, sau sa dea pe dinafara.
6. Cititi instructiunile de fierbere de pe ambalaj, dar nu credeti orbeste in ele. Cel mai sigur este sa gustati pastele din cand in cand, ca sa vedeti daca sunt facute. Muscati o bucatica, iar daca pastele sunt inca albe in centru, inseamna ca inca nu sunt gata. Doar asa puteti determina daca pastele sunt „al dente”. Aceasta expresie italiana denumeste momentul in care pastele sunt gatite corect. Pastele trebuie sa fie moi, dar inca ferme, opunand ceva rezistenta dintilor atunci cand sunt mestecate. Nu trebuie sa fie gatite prea mult, caci se flescaie.
Inainte de a scurge pastele, pastrati o parte din apa in care au fiert daca o cere retea pe care o preparati. De exemplu, daca folositi alaturi de paste un sos mai „uscat”, se poate dilua cu o cantitae mica din aceasta apa.
7. Asezati sita, in chiuveta, intr-o pozitie cat mai stabila. Cand pastele sunt gata, stingeti aragazul. Apucati vasul ferm, folosind manusi sau protejandu-va mainile cu un prosop de bucatarie. Nu uitati ca cele mai multe accidente casnice se intampla in bucatarie. Asigurati-va ca nimeni nu va blocheaza drumul spre chiuveta. Mai ales, fiti cu ochii pe copii!
8. Adaugati in oala putina apa rece pentru a stopa procesul de gatire, caci pastele continua acest proces chiar si dupa ce vor fi scurse. Jumatate de pahar de apa rece ar trebui sa fie de ajuns ca sa racoreasca putin pastele. Atentie, nu spalati pastele; ele doar se racoresc cu PUTINA apa rece.
9. Scurgeti pastele cu grija. Scuturati sita ca sa scapati de surplusul de lichid.
10. Rasturnati pastele intr-un castron de dimensiune potrivita si adaugati sosul; amestecati bine, adaugati branza (daca este folosita in reteta) si serviti pastele imediat.
Pastele scurte (rigatoni, penne etc.)
Procedura este destul de asemanatoare cu cea descrisa mai sus. Dar dureaza ceva mai mult, caci pastele scurte sunt mai groase.
1. Identic, doar ca se foloseste o oala (sau cratita) cu gura larga; nu este nevoie de o oala inalta. Cand apa sarata clocoteste, pastele scurte se arunca in cratita. Ele se vor depune pe fundul vasului, asa ca trebuie sa amestecati cu grija pentru a le separa. Acoperiti vasul si dati din nou apa in clocot.
2. si 3. – nu mai au loc
4. – identic
5. Identic dar se continua amestecarea si dupa ce se stabileste nivelul la care se fierb pastele, pentru a se evita lipirea lor.
6., 7., 8., 9. si 10. – identic
Timpi medii de fierbere pentru pastele uscate:
Capellini (Angel Hair) 3-4 minute
Spaghettini 5 minute
Spaghetti, Linguine 7 minute
Bucatini, Zite 10 minute
Farfalle, Conchiglie 10 minute
Penne, Rigatoni 15 minute
Ravioli, Tortellini 20 de minute (10 minute daca sunt proaspete)
Pastele proaspete, preparate in casa sau cumparate din magazin, au nevoie de timpi de fierbere mai scurti, circa 5 minute, functie de cat de proaspete sunt si de grosimea lor.
FAQ
Se adauga ulei cand clocoteste apa? NU! Nu este nevoie, nu ajuta cu nimic. Mai mult, face pastele lunecoase, iar sosul nu va adera la ele. Preparatul final va avea gust uleios, iar pastele nu se vor imbiba cu sosul pe care v-ati chinuit sa-l gatiti.
Se adauga ulei dupa ce se scurg pastele? NU! Se va adauga sosul, asa ca nu este nevoie de ulei. Unii servesc pastele si sosul separat. Nici atunci nu adaugati ulei, justificand aceasta prin faptul ca astfel pastele nu s-ar lipi. Pastele trebuie servite imediat, adaugand sosul. Uleiul nu imbunatateste savoarea, doar adauga gust de ulei. Daca sosul ce va fi adaugat contine ulei, atunci nu este nevoie de ulei suplimentar. Daca sosul nu contine ulei, adaugarea lui va strica gustul sosului.
In aceeasi serie de articole:
Tipuri de paste italienesti
Pastele si altitudinea.
Poate vreti sa gatiti la munte, sau sa mîncati spaghete la Ciudad de Mexico. Luati-va gîndul. La 2000 de metri altitudine, apa fierbe la sub 90 de grade (temperatura de fierbere a unghiului drept 🙂 ). Iar pastele fainoase au nevoie de cel putin 95 de grade ca sa iasa bune. Cel mai important este ca temperatura minima sa fie atinsa înca din momentul cufundarii. Asa se explica raportul mare, de peste 10:1 (saramura:paste). Ştiind asta, descoperim ca nici macar oala sub presiune nu le salveaza. Nu acelasi lucru se petrece cu pastele cu ou. Ele înca mai pot fi gatite, cam pîna la 3000 de metri altitudine. În cazul în care vreti totusi sa gatiti pe vîrful Omu (alt. 2507m) e bine sa plecati de acasa cu pastele fierte pe jumatate si unse. Atîrna mai greu, dar merita.
Despre aruncarea apei clocotite la canal.
Din fierberea pastelor fainoase rezulta volume mari de saramura clocotita. Şocurile termice, datorate aruncarii ei la canal, provoaca, fie fisurarea conductelor si a racordurilor, fie deformarea lor, în cazul în care sunt de plastic. Dar nici conductele de fonta nu sunt scutite de avarii. De aceea, recomandarea este sa evitati aruncarea saramurii direct la canal, daca temperatura ei nu a scazut sub 60 de grade. Sunt mai multe cai de evitare a avariilor. Cea mai la îndemîna este sa lasati saramura sa se raceasca. Alta este sa o colectati în alt vas, pus pe fundul bazinului. Daca va grabiti, puteti, fie sa subtiati saramura cu apa proaspata, fie sa lasati robinetul sa curga din belsug, iar între timp, varsati saramura fierbinte în vîna subtire.
O alta aplicatie a metodei în doua etape este la pastele marunte: ineluse (anelli), inimioare (cuoretti), stelute (stelline) etc. Se stie ca pastele fierte, puse într-un mediu apos continua sa se hidrateze, pîna la echilibru, cînd devin un fel de mici meduze scîrboase. De aceea, ca sa evitam fenomenul, cînd servim supe si ciorbe cu paste fainoase, e bine sa tinem pastele separate de lichid, pîna în momentul turnarii în farfurie. În acest caz, adaugam pastele (prefierte si unse) direct, în supa fierbinte. Putem alege si grasimea cu care întrerupem prima fierbere, astfel încît sa n-o mai îndepartam înainte de asamblare. Daca, sa zicem, facem o supa de rata, putem folosi chiar grasimea de rata în locul uleiului.
Din nou, despre calitatea pastelor. Pastele proaspete “de casa” (fetuccine, gnocchi etc.) care, de obicei contin ou, se fierb numai espresso. Exceptia e doar la pastele cu ou pentru supe. Ele pot fi fierte în doua etape.
Sigur, daca avem garantia ca întreaga cantitate de supa se epuizeaza într-un timp rezonabil (de ordinul zecilor de minute) putem fierbe pastele direct în supa. Numai ca o asemenea eventualitate este rara.
Sunt doua metode de fierbere a pastelor. 1) Metoda espresso, descrisa mai sus de Radu, constînd dintr-o singura fierbere, si 2) cea în doua etape.
Fierberea în doua etape e recomandabila numai atunci cînd vrem o cadenta rapida a iesirilor din bucatarie. Cînd avem de hranit mai multe grupuri deodata, sau atunci cînd durata de sedere a musafirilor este scurta si stim asta dinainte (cum ar fi la lunch, de pilda). Desi sunt foarte rare cazurile în care metoda în doua etape e necesara, o voi descrie mai jos.
Saramura de fierbere este aceeasi ca la metoda espresso. 10g/litru sare, 1litru de saramura la suta de grame de paste. Timpul de fierbere este, în prima etapa, cam 1/2 pîna la 2/3 din cel al metodei espresso. Pastele se scurg apoi scurt si bine. Cît sunt înca fierbinti, într-un bol bine scuturat se vîntura cu ulei si astfel se îmbraca într-o pelicula ce reduce evaporarea ulterioara si împiedica aglomerarea pastelor. Dupa racire, se pot refrigera, acoperite cu un prosop de hîrtie uscata, peste care se pune capacul. Fierte pe jumatate, tin pîna la 48 de ore. Etapa a II-a consta în cufundarea timp de un minut în apa clocotinda, la foc tare, scurgerea, urmata de asamblarea cu sosul.
Metoda e recomandabila la spaghete de peste 1,65 mm, la linguine, la taliatele, si la majoritatea pastelor scurte. Nu se recomanda la pastele subtiri, oricum, usor de patruns prin metoda espresso.
Alegerea pastelor. Nu sunt numai restrictii geometrice, ci si de calitate. Pentru metoda în doua etape alegeti paste cu peste 13% gluten. Le identificati dupa timpii recomandati de fierbere. La aceleasi dimensiuni, cu cît timpii sunt mai lungi, cu atît mai buna e calitatea pastelor. Barilla si De Cecco sunt printre pastele potrivite. Evitati pastele produse în Grecia, Turcia, Tunisia etc. Nici chiar italienii nu fac numai produse de buna calitate. Am întîlnit niste nenorociri de-mi venea sa fac reclamatie la protectia consumatorului, în ciuda faptului ca erau “de firma”. Observatiile despre calitate sunt valabile si în cazul metodei espresso.