Paste de orez – gateste corect
Cum, in ultimul timp, multe persoane vor sa evite prezenta glutenului in dieta, pastele de orez incep sa devina din ce in ce mai populare. Pastele de orez sunt, pur si simplu, preparate din orez alb, sau brun, in loc de semolina, sau faina de grau.
Gatitul pastelor cu orez cere o tehnica diferita de cea cu care se gatesc pastele de grau; tehnica cere atentie, caci este usor ca pastele de orez sa fie gatite prea mult si sa devina gelatinoase. Urmati cu strictete regulile de mai jos si veti obtine rezultate excelente.
Cum gatim pastele de orez – Instructiuni
- Umpleti o oala cu apa si puneti-o pe flacara mare.
- Adaugati 2 linguri de ulei si 1 lingurita de sare.
- Dati lichidul in clocot.
- Adaugati 500 g de paste de orez.
- Amestecati imediat, separand pastele in apa. Daca nu faceti acest lucru, pastele se vor lipi una de alta.
- Amestecati pastele constant, cat timp apa se indreapta catre punctul de fierbere.
- Micsorati flacara si acoperiti oala cu un capac. Amestecati la fiecare 30 de secunde, pentru a va asigura ca pastele nu se lipesc unele de altele.
- Verificati pastele dupa ce au fiert 2 minute, la flacara mica. Gustati pastele la fiecare minut dupa aceasta perioada.
- Luati oala de pe foc si scurgeti pastele, atunci cand sunt facute dupa gustul dvs. Pastele se scurg imediat, caci daca sunt lasata in continuare in apa fierbinte, chiar si numai 30 de secunde, se vor supra-gati.
Sfat important:
Daca ati „reusit” sa gatiti pastele prea mult, scurgeti-le imediat si tineti-le sub jet de apa rece timp de 3-5 minute. Acest truc ar putea sa salveze pastele.
Oare “va rog”, ” daca ma puteti ajuta” , sau alte forumule de politete nu mai sunt de actualitate?
Eu stiu ca si orezul contine gluten
Este recomandat orezul brun.
Ma intereseaza o reteta cu paste de orez sau taitei de orez .
@Juliana: Orezul este considerat a nu contine gluten. Probabil unele tipuri contin cantitati extrem de mici, dar nutritionistii considera orezul ca fiind “gluten free”. Orezul brun este orez nedecorticat, asa ca “miezul” sau contine la fel de mult, sau de putin, gluten ca orezul alb.
Orezul negru, cel numit salbatic, desi nu este propriu-zis un orez, este si el “gluten free”.
Daca va intereseaza retete cu paste de orez, dati o cautare pe blog. Am cateva postate.
din experienta mea pot sa spun ca metoda e foarte bine prezentata . spre deosebire de pastele de griu , trebuie amestecat des , nu doar la inceput , e bine sa fie pus capac iar timpul de fierbere e mult mai scurt .
nu imi plac pastele de orez cu formele clasice italiene , pentru mine sunt legate de asia si vreau sa arate altfel … hehehe
Cum se prajesc corect pastele de orez
Fideaua de orez se poate si praji. Nu, nu ca ingredient de baza, ci ca ornament. Se scot din sculul de fidea, manunchiuri cam de 20 de grame, avînd grija sa le rupem cît mai putin. Într-o tigaie de minimum 26cm diametru se toarna ulei si se încinge cam la 160-180 de grade. Se introduce cîte un manunchi de fidea si se prajeste cîteva secunde pe o parte, cîteva pe cealalta, avînd grija sa ramîna cît mai alba, dar în acelasi timp, sa expandeze uniform. Obtinem fire de spuma solida, asemanatoare cu plachetele-snack de creveti. Se scot manunchiurile pe hîrtie absorbanta. Fideaua prajita e un topping de efect pentru salate sau preparate de carne/ peste la gratar.
Ţinînd seama de timpii scurti de prajire, recomandarea mea e sa folositi pensa, si sa n-o lasati din mîna pîna nu scoateti ultimul manunchi din ulei. Nu încercati sa rumeniti fideaua. O veti arde chiar si dupa scoaterea din ulei, pentru ca uleiul aderent înca mai contine kilojouli. Puteti praji si cazaturi de fidea, cu observatia ca, în acest caz, e bine sa aveti la îndemîna o sita metalica marunta, prin care treceti tot continutul tigaii, ca sa separati rapid firele scurte de spuma.