Cum se gătesc ouăle în aburi

Gătitul în aburi este o cale rapidă, comodă şi foarte simplă de a prepara ouăle. Simplitatea metodei este reflectată, de altminteri, şi de mica dimensiune a acestui articol.

Procedură
Pentru această metodă este nevoie de forme de copt mici, cu capacitate de 150-200 ml, şi de un steamer. Pentru ca ouăle să nu se lipească, se unge forma cu puţin unt sau ulei. Oul se sparge chiar în formă şi apoi se asezonează, după plac. Pentru un plus de gust se adaugă în formă, peste ou, un cubuleţ de unt, sau 1 lingură de smântână.
Se acoperă apoi forma cu folie de aluminiu. Acoperirea este foarte importantă, căci împiedică picurarea în forme a condensului care se formează pe durata gătitului.
Formele cu ouă se aşază în sita steamerului; atenţie, trebuie ca circulaţia aburului să fie posibilă, deci nu se acoperă decât o parte dintre găurile sitei. Sita se aşază deasupra apei care fierbe molcom, apoi steamerul se acoperă şi se gătesc ouăle până ce sunt făcute după preferinţă. Durata procedurii este undeva între 7-10 minute, funcţie de dimensiunea formelor şi de temperatura la care se gătesc ouăle.
La început, ouăle se verifică mai des, pentru a putea face o estimare a timpului necesar ca să fie gătite după cum dorim. Se scoate o formă din sită, şi se înlătură folia. Se poate observa dacă oul este crud sau făcut. În plus, scuturarea formei dă indicii suplimentare, căci oul crud este tremurător. Se acoperă la loc forma şi se pune din nou în sită. Oul este gata atunci când albuşul este închegat, iar gălbenuşul este relativ ferm atunci când se scutură forma. Desigur, este şi o problemă de preferinţă, căci unii preferă gălbenuşurile moi, lichide încă, în timp ce alţii le doresc ferme.
Odată ce ouăle sunt gata, se scot formele din sita steamerului. Ouăle se servesc presărate cu piper şi verdeaţă tocată, alături de toasturi rumenite.
Variante de ouă aburite
Ouăle gătite în aburi pot fi finisate cu o mare varietate de topping-uri. De exemplu, o combinaţie interesantă este cea de ceapă prăjită, boabe de mazăre fiartă şi feliuţe prăjite de jamon serano.
Un topping rafinat este format din somon afumat, piper, cepşoară tocată şi 1 linguriţă de crème fraîche.
O variantă robustă şi săţioasă se obţine căptuşind formele, înainte ca ouăle să fie adăugate, cu câteva ingrediente. Şuncă tăiată cubuleţe (sau orice fel de carne gătită) şi brânză matură, rasă. Se sparge oul peste aceste ingrediente, se sărează şi se găteşte acoperit cu folie metalică.
Se pot pune în formă mămăligă moale, feliuţe de cârnat prăjit şi fâşiuţe de ardei copţi. Peste aceste ingrediente se sparge oul, se sărează, se acoperă cu folie şi se găteşte.
Atunci când sub ouă sunt aşezate alte ingrediente, timpul de gătit este ceva mai mare. Bineînţeles, odată gătite, aceste ouă pot fi finisate la rândul lor cu diverse topping-uri: de pildă, o lingură de pastă de roşii sau ketchup, frunze proaspete de busuioc, piper şi 1 linguriţă de ulei de măsline de bună calitate etc.


2 comentarii pe “Cum se gătesc ouăle în aburi

  1. OWA spune:

    Radu astea cred ca sunt ouale de la Eggs Benedict, f celebre dealtfel si gustoase si cautate pe afara. Ca atare cred ca niste poze ar fi utiel deoarece din experienta-mi propie nu se fac chiar asa usor.

    • Radu Popovici spune:

      @OWA: Ouale Benedict sunt posate in apa, nu aburite. Si ambele se fac foarte usor. Nu stiu cat de mult ar ajuta o poza… descrierea modului de lucru este mai importanta. Cel putin asa cred. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.