Orez cu bob lung – metoda de gatire
Orezul cu bob lung – simplu sau greu de gatit?
Multi dintre cei care au gustat “gatelile” mele, au fost placut surprinsi de cum mi-a iesit orezul: nelipicios, bob cu bob, nici prea uscat si nici prea umed. Este destul de simplu sa-l obtii, atat timp cat respecti niste reguli. Metoda mea preferata de a-l gati este cea a absorbtiei. Este o metoda usor de urmat in bucataria de acasa si care-ti ofera anume libertati, despre care voi vorbi mai jos.
Cu metoda descrisa se poate gati excelent orice fel de orez cu bob lung, desi nu se obtin rezultate absolut identice. De pilda, amestecul de orez alb cu cel salbatic va fi o idee mai umed, asa ca ati putea sa-l tineti la fiert 1-2 minute in plus. In timp, va veti regla singuri aceste mici diferente.
Mai intai, ingredientele, pentru 4 persoane:
- 1 cana orez alb cu bob lung (Basmati, Jasmine, amestec cu orez salbatic etc)
- 2 cani apa
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura ulei
Cum preparam orezul cu bob lung – Instructiuni
- Se clateste orezul, pus intr-o sita, sub jet de apa rece, ca sa se indeparteza amidonul. Se repeta operatia de 4-5 ori, pana cand apa incepe sa curga curata din sita.
- Se lasa apoi orezul la inmuiat circa 30 de minute.
- Se scurge orezul 10-20 de minute; boabele sale sunt acum mai mari cam cu 50% decat inainte de inmuiere. Se scutura bine sita, ca apa sa se scurga din orez.
- Se alege o oala mare, cu fund gros, dotata cu un capac, pe cat posibil din sticla, transparent, ca sa putem trage cu ochiul la ceea ce se intampla in timpul gatitului.
- Se pune orezul in oala, impreuna cu apa; se sareaza si se adauga uleiul. Se amesteca bine si se pune pe foc. Oala trebuie sa fie una mare ca sa lase orezului spatiu sa expandeze. Am citit in multe surse ca uleiul impiedica eventuala lipire a boabelor, iar sarea sporeste aroma, mai ales in cazul varietatilor Basmati si Jasmine. Alte surse exclud uleiul si spun ca, dimpotriva, sarea scade aroma. Am incercat in toate felurile, folosind sau nu ulei si sare, impreuna sau separat, si rezultatele au fost aproape similare. Am ales sa le folosesc, dar cred ca, la fel de bine, le puteti omite.
Se da in clocot la foc mare, apoi se micsoreaza flacara la minim posibil, atat cat trebuie ca lichidul sa fiarba incet de tot. Se acopera oala cu capacul si se lasa sa fiarba 12 minute. Atentie, in tot acest timp nu se amesteca in orez si nici macar nu se ridica capacul de pe oala.
Dupa 12 minute, se inchide flacara si se lasa orezul sa stea 10-15 minute, acoperit. Se etanseaza capacul acoperindu-l cu un prosop de bucatarie, ca aburul sa nu iasa afara. Aceasta este faza in care, de fapt, se uniformizeaza orezul. Stratul inferior, in contact cu fundul fiierbinte al oalei este deja gatit; stratul superior este desavarsit de actiunea aburilor ramasi in oala.
Dupa expirarea timpului, se afaneaza orezul cu o furculita. Boabele sunt pufoase, aromate si nu se aglomereaza. Se transfera apoi intr-un castron cu o forma mai interesanta; se preseaza un pic pentru ca orezul sa ia forma vasului.
Se lasa sa stea 1 minut, dupa care se asaza peste castron o farfurie si se rastoarna orezul. Garnitura va fi astfel mai interesanta si mai placuta ochiului. Se poate orna cu verdeata tocata, boia, alune, fulgi de migdale, fistic etc. functie de felul principal.
Vorbeam de unele libertati oferite de aceasta metoda:
- adaugati, odata cu sarea si uleiul, 1/2 lingurita de curcuma si amestecati bine de tot. Orezul va avea in final o frumoasa culoare aurie.
- in loc de apa, fierbeti orezul in 2 cani de supa preparata din cubulete de concentrat. Incercati, rezultatul este interesant.
- fierbeti 3 cantitati de orez separate. Una ca in reteta principala, una cu curcuma, cealalta cu boia dulce. Asezati-le in straturi separate, intr-un castron; cand rasturnati orezul, obtineti un fel de movila decorativa, in 3 culori stratificate.
- adaugati la fierbere 1 foaie de dafin, sau 2 fasii de coaja de limeta, sau cateva feliute de ghimbir, sau un fir de rozmarin, sau cateva frunze de salvie, sau 2-3 fire de oregano, sau putin cimbru. Veti obtine combinatii interesante de arome.
Exccelenta reteta, multumesc Radu !
Ai niste retete foarte speciale si chiar faci cu multa pasiune aceasta frumoasa munca, dand dovada de o cultura diversificata si utila, iti urez mult succes in continuare!
@Gabriela: Multumesc frumos. Spor la gatit!
multa vreme nu mi-a placut orezul si asta si pentru ca , se pare , nu-mi place pilaful romanesc , felul principal in care il mincam . ca sa nu mai spun de calitatea orezului din romania pina acum citiva ani . in asia am descoperit cu totul altceva , un alt mod de a gati si de a minca , o cu totul alta calitate a orezului si diferite tipuri de orez . acum multe dintre acestea sunt si in romania .
si eu prefer metoda prin absorbtie in oala dar am si un rice-cooker . personal nu pun niciodata ulei iar sare pun din cind in cind dar nu la jasmine sau basmati . in asia nu am vazut niciodata sa se puna sare , eu la inceput foloseam dar am renuntat .
tu spui o cana de orez (250 g) pentru 4 persoane ? hahaha . eu as spune maxim pentru 2 .
nu reusesc sa inteleg de ce trebuie scurs bine orezul dupa spalare si muiere . dupa aceea se pune impreuna cu apa . ok , retine putina apa si atunci adaug putin mai putina apa la fierbere , de ce sa-l mai usuc ?
nu am cronometrat 12 minute (sau 14 sau cit scrie pe ambalaj) aproape niciodata . se vede cind a fost absorbita toata apa si se formeaza mici gauri in orez . atunci opresc focul . la inceput etansam foarte bine capacul dar consider ca e suficient capacul fara prosop .
foarte bine amintita libertate de a adauga diverse condimente la fierbere sau dupa . as mentiona si chimion , chimen , cardamom , cuisoare , stafide si inca altele in functie de preferinte .
@cristi-j: Eu scurg orezul dupa inmuiere, ca sa mai scap de o cantitate de amidon. Il scurg relativ lejer, scuturand sita de cateva ori.
Eu tin orezul la inmuiat in apa fierbinte ca sa iasa amidonul, iar la final , inainte de afanare pun un cub de unt. Ii da un gust deosebit.