Cum se prepara frittata

Spre deosebire de omleta, care se prepara în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, si este umpluta cu cantitati mici din alte ingrediente si împaturita înainte de a fi servita, o frittata este mult mai satioasa, se gateste la început pe ochiul aragazului si este apoi desavarsita în cuptor.

Adesea frittata este confundata cu quiche. Desi unii cred ca sunt similare, quiche-le se prepara dupa o procedura foarte diferita.
Cel mai asemanator preparat cu o frittata este omleta spaniola, numita tortilla espanola, care consta din ceapa, cartofi si oua. Aceste omlete spaniole sunt rasturnate si, adesea, finisate pe ochiul aragazului.
Alegerea unui vas potrivit pentru frittata
Alegerea vasului în care se gateste frittata trebuie sa tina seama de cateva criterii:
– vasul trebuie sa poata fi folosit si pe flacara, si în cuptor
– vasul trebuie sa fie neaderent, sa nu fie prea adanc si sa aiba margini usor rotunjite, ca frittata sa se poata scoate usor, dupa ce este gatita
– dimensiunea vasului depinde de numarul de oua folosite. În general, o frittata din 8 noua se gateste într-o tigaie cu diametrul de 20 cm (adica 1 ou la 2,5 cm diametru). Mai are importanta, desigur, grosimea pe care doriti sa o aiba preparatul final.
Ingredientele pentru frittata
Mai întai se determina numarul de persoane care vor fi servite. În general, doua oua de persoana este suficient.
Apoi, se bat ouale si se adauga lapte, sau smantana, circa 1-2 linguri la fiecare ou. Acest adaus are rolul de a înmuia si de a afana frittata.
Umplutura pentru o frittata poate varia de la foarte simpla la foarte elaborata. Multe dintre resturile de la masa anterioara pot fi folosite pentru a prepara frittata, de la lgume, la carne si taitei.
Desi la prepararea unei umpluturi pentru frittata se poate folosi cam orice ingredient, exista totusi trei reguli de care se tine seama:
– daca se folosesc ingrediente ce contin apa, ca zucchini, castraveti, ardei si ciuperci, acestea trebuie sa fie gatite în prealabil, caci pot face ca frittata sa fie umeda si flescaita. De aceea ingrediente ca rosiile proaspete sunt de evitat, caci este dificil sa li se elimine excesul de apa, chiar si dupa ce sunt gatite.
– alte ingrediente crude, ca bacon, carnati, carne, ceapa, cartofi, creveti etc. trebuie gatite si ele înainte de a fi adaugate la oua. Ele nu vor avea timp sa se gateasca corect doar în frittata. În unele cazuri, ingredientele trebuie gatite separat. Cel mai des însa, ingredientele de umplutura se gatesc odata cu frittata, în acelasi timp si în aceeasi tigaie. Ingrediente ca ciuperci sotate si rosii-uscate-la-soare împachetate în ulei, pot colora o frittata si îi afecteaza aspectul final (ouale nu mai pastreaza culoarea aurie, stralucitoare).
– raportul de greutate optim între ingredientele umpluturii si oua este cam de 1 cana cu umplutura la 6 oua. Mai multa umplutura poate face ca frittata sa fie prea densa. În afara de aceasta cantitate de umplutura, se pot adauga la frittata 60-90 g de branza rasa, la un numar de 6 oua. La frittata se poate folosi orice tip de branza. Aceasta poate fi rasa, taiata cubulete, feliata sau doar faramitata peste frittata. Totul depinde doar de cat de pregnant vreti sa fie gustul de branza.
O frittata gustoasa nu are nevoie de prea multe ingrediente. De cele mai mmulte ori, verdeturile aromate si branza sunt o umplutura suficienta.
Reteta de baza
Pentru a prepara o frittata, se încinge cuptorul la 175 °C. Raftul trebuie sa fie asezat în treimea superioara a cuptorului. Se obtine o distanta suficienta între fundul tigaii si flacara cuptorului, astfel ca baza fritattei sa nu se supra-gateasca, în timp ce partea ei superioara ramane cruda.
Se pune într-un castron mare numarul dorit de oua si se bat cu un tel în forma de para, pana se amesteca bine. Se asezoneaza apoi ouale cu sare si piper, dupa plac. În mod normal 1/8 lingurita de sare la fiecare ou, dar depinde si de cat de sarate sunt ingredientele care formeaza umplutura.
Se adauga apoi smantana sau lapte, optional, si se bate bine cu ouale.
Umplutura se poate adauga direct în ouale batute, sau ouale se pot turna în tigaia în care sunt deja puse ingredientele pentru umplutura.
Se încinge tigaia potrivita, la o temperatura mic-medie. Focul trebuie sa fie mic, astfel ca ingredientele sa se gateasca încet si în mod uniform. Daca focul este prea puternic, ouale se vor închega prea repede, se vor gati neuniform, se pot usca si rumeni.
Se pune 1 lingurita de ulei în tigaie, dar se poate folosi si unt, caci temperatura este îndeajuns de mica. Se toarna apoi ouale si umplutura direct în tigaie si se foloseste o spatula termorezistenta pentru a amesteca si netezi îngredientele.
Se amesteca permanent, ca în cazul omletei, tragand ingredientele dinspre lateralele tigaii catre centru. Amestecarea trebuie sa fie cvasi-permanenta si combinata cu tragerea ingredientelor catre centru. Aceste operatii fac ca textura omletei sa fie mai afanata si ca ingredientele sa se gateasca mai usor. Pe masura ce ouale încep sa se închege, se racaie din cand în cand marginile tigaii. Scopul este sa se obtina cheaguri de ou relativ mari, fara a supra trata termic ouale. De aceea, ouale se tin constant în miscare. Frittata trebuie sa fie gatita cam pe jumatate, înainte de a fi transferata în cuptor. Daca se scutura tigaia, trebuie ca frittata sa fie închegata, dar înca sa se miste foarte usor. Înainte ca frittata sa fie transferata în cuptor, se netezeste uniform cu o spatula si se desprinde usor la margini, introducand spatula între lateralele tigaii si mixtura de oua.
Cea mai simpla metoda de a desavarsi o frittata este sa fie introdusa în cuptor si coapta. Din moment ce fundul frittatei este în contact direct cu tigaia fierbinte, este nevoie ca în partea superioara sa fie temperatura mai ridicata, astfel ca frittata sa se gateasca uniform; de aceea raftul pe care se asaza tigaia trebuie sa se afle în treimea superioara a cuptorului. Coacerea ei dureaza circa 10-20 de minute.
Exista si posibilitatea de a gati frittata doar pe ochiul aragazului. În acest caz ea se gateste cam 2/3, dupa are se rastoarna si se readuce în tigaie, ca sa se continue gatitul.
O a treia posibilitate este ca fritatta sa se gateasca sub grill-ul cuptorului, suprafata ei superioara fiind direct sub actiunea sursei de caldura. Frittata se gateste astfel foarte repede, în circa 3-5 minute, de aceea necesita mai multa atentie.
Odata scoasa din cuptor, frittata se lasa la racit cateva minute. Daca este un pic umeda în centru, nu este o problema, caci ea va continua sa se gateasca de la caldura reziduala acumulata de ingrediente si de tigaie. De asemenea, prin odihna se elimina aburul, ceea ce va împiedica frittata sa curga atunci cand este transferata în farfurii.
Se desprinde frittata de tigaie, cu o spatula de silicon, care patrunde între peretii tigaii si frittata si, flexibila fiind, poate ajunge chiar cu cativa cm sub aceasta, pe fundul tigaii. Se scutura apoi tigaia ca frittata sa se desprinda. Se lasa apoi sa alunece pe o farfurie mare, sau platou, ori chiar pe un fund de tocat. Se taie felii radiale si se serveste. Se poate manca rece, la temperatura camerei sau calda.
Iata un exemplu destul de bun de preparare a unei frittata, ca lucrurile sa fie bine întelese:

Citeste si articolul →   Parjoala de dimineata

2 comentarii pe “Cum se prepara frittata

  1. Paul spune:

    Ciao! Poti face frittata mult mai simplu, punand intr-o tava hartie de cuptor si o coci direct acolo. Imi place totusi ca ai mentionat faptul ca frittata nu este aceeasi cu omleta. Si inca ceva… omleta nu este o mini frittata impaturita in doua inainte de a fi servita ci un preparat complet diferit prin procedeul de realizare. Aceasta trebuie sa aiba forma de semi-luna, forma care i se da in timpul coacerii prin restrangerea sa si fata de frittata, aceasta este coapta pe exterior iar la interior are o consistenta cremoasa.

    • Radu Popovici spune:

      @Paul: Stiu de metoda descrisa de tine, dar eu o prefer pe cea traditionala. Chestie de gustul si de stilul fiecaruia…
      Cine zice ca omleta este o mini fritatta, este pe langa subiect.
      Exista doua feluri principale de omleta poe care cred ca le-ai descris: cea clasica frantuzeasca si cea rustica. Se prepara prin tehnici diferite, arata diferit, au textura diferita si chiar gust diferit.

      Exista insa si alte modalitati de a face omleta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.