Cum se prepară frittata

Spre deosebire de omletă, care se prepară în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, şi este umplută cu cantităţi mici din alte ingrediente şi împăturită înainte de a fi servită, o frittata este mult mai săţioasă, se găteşte la început pe ochiul aragazului şi este apoi desăvârşită în cuptor.

Adesea frittata este confundată cu quiche. Deşi unii cred că sunt similare, quiche-le se prepară după o procedură foarte diferită.
Cel mai asemănător preparat cu o frittata este omleta spaniolă, numită tortilla espanola, care constă din ceapă, cartofi şi ouă. Aceste omlete spaniole sunt răsturnate şi, adesea, finisate pe ochiul aragazului.
Alegerea unui vas potrivit pentru frittata
Alegerea vasului în care se găteşte frittata trebuie să ţină seama de câteva criterii:
– vasul trebuie să poată fi folosit şi pe flacără, şi în cuptor
– vasul trebuie să fie neaderent, să nu fie prea adânc şi să aibă margini uşor rotunjite, ca frittata să se poată scoate uşor, după ce este gătită
– dimensiunea vasului depinde de numărul de ouă folosite. În general, o frittata din 8 nouă se găteşte într-o tigaie cu diametrul de 20 cm (adică 1 ou la 2,5 cm diametru). Mai are importanţă, desigur, grosimea pe care doriţi să o aibă preparatul final.
Ingredientele pentru frittata
Mai întâi se determină numărul de persoane care vor fi servite. În general, două ouă de persoană este suficient.
Apoi, se bat ouăle şi se adaugă lapte, sau smântână, circa 1-2 linguri la fiecare ou. Acest adaus are rolul de a înmuia şi de a afâna frittata.
Umplutura pentru o frittata poate varia de la foarte simplă la foarte elaborată. Multe dintre resturile de la masa anterioară pot fi folosite pentru a prepara frittata, de la lgume, la carne şi tăiţei.
Deşi la prepararea unei umpluturi pentru frittata se poate folosi cam orice ingredient, există totuşi trei reguli de care se ţine seama:
– dacă se folosesc ingrediente ce conţin apă, ca zucchini, castraveţi, ardei şi ciuperci, acestea trebuie să fie gătite în prealabil, căci pot face ca frittata să fie umedă şi fleşcăită. De aceea ingrediente ca roşiile proaspete sunt de evitat, căci este dificil să li se elimine excesul de apă, chiar şi după ce sunt gătite.
– alte ingrediente crude, ca bacon, cârnaţi, carne, ceapă, cartofi, creveţi etc. trebuie gătite şi ele înainte de a fi adăugate la ouă. Ele nu vor avea timp să se gătească corect doar în frittata. În unele cazuri, ingredientele trebuie gătite separat. Cel mai des însă, ingredientele de umplutură se gătesc odată cu frittata, în acelaşi timp şi în aceeaşi tigaie. Ingrediente ca ciuperci sotate şi roşii-uscate-la-soare împachetate în ulei, pot colora o frittata şi îi afectează aspectul final (ouăle nu mai păstrează culoarea aurie, strălucitoare).
– raportul de greutate optim între ingredientele umpluturii şi ouă este cam de 1 cană cu umplutură la 6 ouă. Mai multă umplutură poate face ca frittata să fie prea densă. În afară de această cantitate de umplutură, se pot adăuga la frittata 60-90 g de brânză rasă, la un număr de 6 ouă. La frittata se poate folosi orice tip de brânză. Aceasta poate fi rasă, tăiată cubuleţe, feliată sau doar fărâmiţată peste frittata. Totul depinde doar de cât de pregnant vreţi să fie gustul de brânză.
O frittata gustoasă nu are nevoie de prea multe ingrediente. De cele mai mmulte ori, verdeţurile aromate şi brânza sunt o umplutură suficientă.
Reţeta de bază
Pentru a prepara o frittata, se încinge cuptorul la 175 °C. Raftul trebuie să fie aşezat în treimea superioară a cuptorului. Se obţine o distanţă suficientă între fundul tigăii şi flacăra cuptorului, astfel ca baza fritattei să nu se supra-gătească, în timp ce partea ei superioară rămâne crudă.
Se pune într-un castron mare numărul dorit de ouă şi se bat cu un tel în formă de pară, până se amestecă bine. Se asezonează apoi ouăle cu sare şi piper, după plac. În mod normal 1/8 linguriţă de sare la fiecare ou, dar depinde şi de cât de sărate sunt ingredientele care formează umplutura.
Se adaugă apoi smântână sau lapte, opţional, şi se bate bine cu ouăle.
Umplutura se poate adăuga direct în ouăle bătute, sau ouăle se pot turna în tigaia în care sunt deja puse ingredientele pentru umplutură.
Se încinge tigaia potrivită, la o temperatură mic-medie. Focul trebuie să fie mic, astfel ca ingredientele să se gătească încet şi în mod uniform. Dacă focul este prea puternic, ouăle se vor închega prea repede, se vor găti neuniform, se pot usca şi rumeni.
Se pune 1 linguriţă de ulei în tigaie, dar se poate folosi şi unt, căci temperatura este îndeajuns de mică. Se toarnă apoi ouăle şi umplutura direct în tigaie şi se foloseşte o spatulă termorezistentă pentru a amesteca şi netezi îngredientele.
Se amestecă permanent, ca în cazul omletei, trăgând ingredientele dinspre lateralele tigăii către centru. Amestecarea trebuie să fie cvasi-permanentă şi combinată cu tragerea ingredientelor către centru. Aceste operaţii fac ca textura omletei să fie mai afânată şi ca ingredientele să se gătească mai uşor. Pe măsură ce ouăle încep să se închege, se râcâie din când în când marginile tigăii. Scopul este să se obţină cheaguri de ou relativ mari, fără a supra trata termic ouăle. De aceea, ouăle se ţin constant în mişcare. Frittata trebuie să fie gătită cam pe jumătate, înainte de a fi transferată în cuptor. Dacă se scutură tigaia, trebuie ca frittata să fie închegată, dar încă să se mişte foarte uşor. Înainte ca frittata să fie transferată în cuptor, se netezeşte uniform cu o spatulă şi se desprinde uşor la margini, introducând spatula între lateralele tigăii şi mixtura de ouă.
Cea mai simplă metodă de a desăvârşi o frittata este să fie introdusă în cuptor şi coaptă. Din moment ce fundul frittatei este în contact direct cu tigaia fierbinte, este nevoie ca în partea superioară să fie temperatura mai ridicată, astfel ca frittata să se gătească uniform; de aceea raftul pe care se aşază tigaia trebuie să se afle în treimea superioară a cuptorului. Coacerea ei durează circa 10-20 de minute.
Există şi posibilitatea de a găti frittata doar pe ochiul aragazului. În acest caz ea se găteşte cam 2/3, după are se răstoarnă şi se readuce în tigaie, ca să se continue gătitul.
O a treia posibilitate este ca fritatta să se gătească sub grill-ul cuptorului, suprafaţa ei superioară fiind direct sub acţiunea sursei de căldură. Frittata se găteşte astfel foarte repede, în circa 3-5 minute, de aceea necesită mai multă atenţie.
Odată scoasă din cuptor, frittata se lasă la răcit câteva minute. Dacă este un pic umedă în centru, nu este o problemă, căci ea va continua să se gătească de la căldura reziduală acumulată de ingrediente şi de tigaie. De asemenea, prin odihnă se elimină aburul, ceea ce va împiedica frittata să curgă atunci când este transferată în farfurii.
Se desprinde frittata de tigaie, cu o spatulă de silicon, care pătrunde între pereţii tigăii şi frittata şi, flexibilă fiind, poate ajunge chiar cu câţiva cm sub aceasta, pe fundul tigăii. Se scutură apoi tigaia ca frittata să se desprindă. Se lasă apoi să alunece pe o farfurie mare, sau platou, ori chiar pe un fund de tocat. Se taie felii radiale şi se serveşte. Se poate mânca rece, la temperatura camerei sau caldă.
Iată un exemplu destul de bun de preparare a unei frittata, ca lucrurile să fie bine înţelese:

Citeste si articolul →   Acoperirea alimentelor cu cruste protectoare şi crocante (2)


2 comentarii pe “Cum se prepară frittata

 1. Paul spune:

  Ciao! Poti face frittata mult mai simplu, punand intr-o tava hartie de cuptor si o coci direct acolo. Imi place totusi ca ai mentionat faptul ca frittata nu este aceeasi cu omleta. Si inca ceva… omleta nu este o mini frittata impaturita in doua inainte de a fi servita ci un preparat complet diferit prin procedeul de realizare. Aceasta trebuie sa aiba forma de semi-luna, forma care i se da in timpul coacerii prin restrangerea sa si fata de frittata, aceasta este coapta pe exterior iar la interior are o consistenta cremoasa.

  • Radu Popovici spune:

   @Paul: Stiu de metoda descrisa de tine, dar eu o prefer pe cea traditionala. Chestie de gustul si de stilul fiecaruia…
   Cine zice ca omleta este o mini fritatta, este pe langa subiect.
   Exista doua feluri principale de omleta poe care cred ca le-ai descris: cea clasica frantuzeasca si cea rustica. Se prepara prin tehnici diferite, arata diferit, au textura diferita si chiar gust diferit.

   Exista insa si alte modalitati de a face omleta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.