Curcan cu taitei si legume – Reteta cambodgiana
Aceasta reteta foloseste sos Tuk Trey, a carui preparare a fost descrisa ieri, si pasta de curry rosu thailandez (bucataria cambodgiana foloseste cam aceleasi ingrediente si condimente ca cea thailandeza, dar folosite in mod diferit).
Aceasta pasta se gaseste in magazinele Mega Image, ambalata in borcanele ce costa 3 lei si se pot folosi la prepararea a circa 12 portii de mancare, functie de cat de mult va place gustul picant. Detalii despre prepararea in casa a acestei paste gasiti aici.
- Bucatarie: cambodgiana
- Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 10 minute plus marinare
- Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
- 300 g piept de curcan dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
- 200 g taitei de celofan
- 3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
- 4 catei de usturoi, tocati marunt
- 4 cepe verzi, taiate bucatele de 4 cm lungime
- 1 ceapa rosie mica, tocata
- 1 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
- 200 g mazare tucara, curatata
- 1 lingura de pasta de curry thailandez rosu
- 3 linguri de sos tuk trey
- 2 linguri de alune, tocate marunt
- 2 linguri de sos de soia
- 1 lingurita de zahar brun
- frunze proaspete de patrunjel, pentru servit
Instructiuni:
- Se amesteca apoi intr-un castron 2 linguri de sos tuk trey, sosul de soia, 1 lingura de ulei de alune si zaharul. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 30 de minute.
- Se incinge un wok. Se adauga restul de ulei de alune si, cand este bine incins, se adauga usturoiul si ceapa rosie tocata. Se gatesc la foc iute, amestecand continuu, timp de 30 de secunde.
- Se adauga carnea si se amesteca bine. Se continua gatitul 3-4 minute.
- Se adauga pasta de curry si 1 lingura de sos tuk trey.
- Se amesteca, apoi se adauga ardeiul gras, mazarea si ceapa verde si se stir-fry 2 minute (se adauga 1 lingura de apa daca wok-ul este prea uscat). Se presara cu alune macinate.
- Intre timp se da in clocot o oala cu apa. Se adauga sare si se amesteca bine. Se adauga taiteii de celofan si se lasa la inmuiat 3-4 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand incep sa se inmoaie, se taie bucati mai mici si mai usor de manuit, folosind o foarfeca de bucatarie, chiar in oala in care se inmoaie. Se scurg bine si se stropesc cu putin ulei de susan; se amesteca bine.
- Se impart taiteii intre farfuriile individuale. Peste ei se asaza curry-ul de curcan. Se presara cu frunze proaspete de patrunjel si se serveste.
Sfaturi:
Taiteii de celofan sunt foarte populari in toata Asia de sud-est, caci sunt versatili, usor de preparat si satiosi. Reteta foloseste taitei foarte subtiri, tip Vermicelli. Daca nu aveti taitei de orez, puteti folosi in locul lor taitei de orez, fie subtiri, fie lati de cativa milimetri.
Radu, buna reteta! Am gasit la Mega pasta de curry (am luat si din cea verde), am folosit pui in loc de curcan (il aveam deja in congelator), dar am avut in casa si taitei de celofan, ramasi de la ultima vizita la Dragonul Rosu. Apropo, stiai ca s-a mai deschis inca un magazin alimentar tot acolo? Si este mult mai bine aprovizionat si organizat.
Revenind la reteta, ai mei s-au lins pe boticuri. Incet-incet ne-ai convertit la bucatarie asiatica. Nici n-as fi visat vreodata sa mananc retete din Cambodgia. Tot ce stiam despre tara asta este ca se moare de foame; dar ce mancare buna au!
@andra: Ma bucur ca a placut reteta. Stiam de vreo doua luni de noul magazin (din Dragonul Rosu 1), am si fost acolo o data si, intr-adevar, este mult mai bun decat cel din Dragonul Rosu 2. In ce priveste Cambodgia, este o tara incantatoare, iar bucataria este de exceptie. Pacat ca este atat de putin cunoscuta nu numai la noi, ci peste tot in lume.