Pasta thailandeza de curry rosu
Aceasta reteta foloseste sos Tuk Trey, a carui preparare a fost descrisa ieri, si pasta de curry rosu thailandez (bucataria cambodgiana foloseste cam aceleasi ingrediente si condimente ca cea thailandeza, dar folosite in mod diferit). Aceasta pasta se gaseste in magazinele Mega Image, ambalata in borcanele ce costa 3 lei si se pot folosi la prepararea a circa 12 portii de mancare, functie de cat de mult va place gustul picant. Detalii despre prepararea in casa a acestei paste gasiti aici.

Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
300 g piept de curcan dezosat, fara piele, taiat fasiute subtiri
200 g taitei de celofan
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
4 catei de usturoi, tocati marunt
4 cepe verzi, taiate bucatele de 4 cm lungime
1 ceapa rosie mica, tocata
1 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
200 g mazare tucara, curatata
1 lingura de pasta de curry thailandez rosu
3 linguri de sos tuk trey
2 linguri de alune, tocate marunt
2 linguri de sos de soia
1 lingurita de zahar brun
frunze proaspete de patrunjel, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca apoi intr-un castron 2 linguri de sos tuk trey, sosul de soia, 1 lingura de ulei de alune si zaharul. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat minim 30 de minute.

Se incinge un wok. Se adauga restul de ulei de alune si, cand este bine incins, se adauga usturoiul si ceapa rosie tocata. Se gatesc la foc iute, amestecand continuu, timp de 30 de secunde.
Se adauga carnea si se amesteca bine. Se continua gatitul 3-4 minute.
Se adauga pasta de curry si 1 lingura de sos tuk trey.
Se amesteca, apoi se adauga ardeiul gras, mazarea si ceapa verde si se stir-fry 2 minute (se adauga 1 lingura de apa daca wok-ul este prea uscat). Se presara cu alune macinate.

Intre timp se da in clocot o oala cu apa. Se adauga sare si se amesteca bine. Se adauga taiteii de celofan si se lasa la inmuiat 3-4 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand incep sa se inmoaie, se taie bucati mai mici si mai usor de manuit, folosind o foarfeca de bucatarie, chiar in oala in care se inmoaie. Se scurg bine si se stropesc cu putin ulei de susan; se amesteca bine.
Se impart taiteii intre farfuriile individuale. Peste ei se asaza curry-ul de curcan. Se presara cu frunze proaspete de patrunjel si se serveste.

Sfaturi:
Taiteii de celofan sunt foarte populari in toata Asia de sud-est, caci sunt versatili, usor de preparat si satiosi. Reteta foloseste taitei foarte subtiri, tip Vermicelli. Daca nu aveti taitei de orez, puteti folosi in locul lor taitei de orez, fie subtiri, fie lati de cativa milimetri.