Curcan la gratar cu persillade

Am vorbit in ultima vreme destul de mult despre amestecuri pe baza de ierburi aromate, excelente pentru asezonarea carnii, legumelor, orezului si pastelor. In aceasta reteta am folosit persillade, o varianta pe baza de patrunjel si flori de levantica uscate, foarte parfumata.


Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
500 g piept de curcan dezosat, fara piele
4 linguri de persillade cu levantica
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de suc de lamaie
1 lingura de vin alb
2 catei de usturoi, rasi
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute
2 linguri de ulei de masline extra virgin
feliute de lamaie, pentru servit
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala bine carnea si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se amesteca intr-un platou uleiul cu sare, piper, fulgi de ardei iute, suc de lamaie si usturoi ras. Se adauga feliile de carne si se intorc de cateva ori, ca sa vina in contact uniform cu marinada. Se acopera platoul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.
Se incinge gratarul la foc mediu. Se incinge cuptorul la 150 °C.
Se scoate carnea din marinada, se curata cu o lingurita de razatura de usturoi si se scurge bine. Se usuca apoi prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se frige carnea 1-2 minute, la foc iute, sau pana ce capata urmele caracteristice de gratar. Se muta, rotind-o cu cu 45°, si se continua alte 1-2 minute, pana se obtin urme de gratar in crucis. Se aduce flacara la mediu, se intoarce carnea si se gateste alte 2 minute pe cealalta parte.
Se transfera gratarul in cuptor si se gateste 8-10 minute, pana ce carnea este facuta, dar ramane frageda. Incercati-o prin intepare cu varful unui cutit, in partea cea mai groasa. Sucul care iese trebuie sa fie limpede, fara sange. Sau, despicati-o putin, cu grija, si vedeti daca este opaca in mijloc.
Se serveste carnea cu persillade, ornata cu frunze proaspete de patrunjel, alaturi de feliute de lamaie.
Nota:
Pentru o masa mai consistenta, serviti gratarul acesta alaturi de cartofi natur, cartofi prajiti, piure de cartofi sau orez fiert si de o salata verde. Puneti, cu aceasta ocazie, vreo 2 linguri de persillade si pe cartofi.


10 comentarii pe “Curcan la gratar cu persillade

  1. cristi-j spune:

    Imi place cum arata, foarte apetisant.
    Cred ca ai uitat sa folosesti vinul (eu parca as fi pus mai mult de o lingura, as fi adaugat si la cuptor)
    Sucul care iese trebuie sa fie limpede, fara sange ? Iese sange din pieptul de curcan (dupa spalare si marinare) ?
    E bine si cu cartofi “matur” dar parca mai bine cu cartofi noi sau cartofi natur … hahaha
    De ce combinatia de gratar + cuptor pentru carne de pasare, nu era suficient gratarul ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Carnea de curcan se comporta asemanator cu cea de pui. Trebuie sa fie bine facuta, iar gradul de gatire se determina identic ca la pui. AM combinat gratarul cu cuptorul din prudenta si pentru eficienta. Am un gratar cu maner metalic, asa ca dupa ce dau urmele d egratar, daca bucata de carne este groasa (cum a fost cazul acum), o termin in cuptor, ca sa nu risc sa se arda. Sau, dau focul foarte mic sub gratar si il acopar cu un wok. Cum insa nu multi au wok acasa si cum vreau ca reteta sa iasa tuturor, am indicat calea cea mai prudenta si usoara.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: De data aceasta nu; dupa cum ai citit, am folosit si cuptorul. Cu Ascona, puteam frige carnea si apoi, datorita sistemului constructiv al sau, puteam sa-l folosesc si pe post de cuptor, inchizand capacul. Extrem de versatil Ascona al meu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.