Am vorbit in ultima vreme destul de mult despre amestecuri pe baza de ierburi aromate, excelente pentru asezonarea carnii, legumelor, orezului si pastelor. In aceasta reteta am folosit persillade, o varianta pe baza de patrunjel si flori de levantica uscate, foarte parfumata.


Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
500 g piept de curcan dezosat, fara piele
4 linguri de persillade cu levantica
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de suc de lamaie
1 lingura de vin alb
2 catei de usturoi, rasi
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute
2 linguri de ulei de masline extra virgin
feliute de lamaie, pentru servit
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala bine carnea si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se amesteca intr-un platou uleiul cu sare, piper, fulgi de ardei iute, suc de lamaie si usturoi ras. Se adauga feliile de carne si se intorc de cateva ori, ca sa vina in contact uniform cu marinada. Se acopera platoul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.

Se incinge gratarul la foc mediu. Se incinge cuptorul la 150 °C.
Se scoate carnea din marinada, se curata cu o lingurita de razatura de usturoi si se scurge bine. Se usuca apoi prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se frige carnea 1-2 minute, la foc iute, sau pana ce capata urmele caracteristice de gratar. Se muta, rotind-o cu cu 45°, si se continua alte 1-2 minute, pana se obtin urme de gratar in crucis. Se aduce flacara la mediu, se intoarce carnea si se gateste alte 2 minute pe cealalta parte.

Se transfera gratarul in cuptor si se gateste 8-10 minute, pana ce carnea este facuta, dar ramane frageda. Incercati-o prin intepare cu varful unui cutit, in partea cea mai groasa. Sucul care iese trebuie sa fie limpede, fara sange. Sau, despicati-o putin, cu grija, si vedeti daca este opaca in mijloc.
Se serveste carnea cu persillade, ornata cu frunze proaspete de patrunjel, alaturi de feliute de lamaie.

Nota:
Pentru o masa mai consistenta, serviti gratarul acesta alaturi de cartofi natur, cartofi prajiti, piure de cartofi sau orez fiert si de o salata verde. Puneti, cu aceasta ocazie, vreo 2 linguri de persillade si pe cartofi.