Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemana, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamna „pulbere”), familiara colonistilor britanici din sudul Indiei.
Practic, simplificand un pic lucrurile, „curry” a aparut ca o adaptare dupa alte 2 amestecuri de mirodenii traditionale indiene: garam masala si sambaar podi.


Amestecul se comercializeaza in Marea Britanie în doua variante, cea „standard” (cu iuteala mica sau moderata) si „Madras”(iute). Indienii, în mod obisnuit, nu folosesc amestecul curry, ci amestecurile traditionale de mirodenii, uneori mostenite din generatie în generatie. Curry-ul este utilizat, mai ales, de restaurantele indiene din afara Indiei, sau de catre occidentalii care doresc sa gateasca în stil indian si nu se complica preparand, sau cautand, amestecurile traditionale.
În afara Indiei, amestecul de curry a început sa fie cat de cat standardizat, desi continua sa existe foarte multe variante. Practic, orice bucatar cu putina experienta îsi poate prepara propria varianta de curry.

Cum termenul „curry” denumeste o serie de mancaruri asiatice condimentate, se crede în mod gresit ca amestecul „curry” este neaparat cel care condimenteaza mancarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mancarea curry, dar aceasta poate fi asezonata în nenumarate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinatii, de mirodenii sau alte plante aromatice. Practic, cei doi termeni nu au alta legatura decat coincidenta de nume si, eventual, relativa origine indiana (cand mentionez aceasta relativitate, ma refer la faptul ca mixul curry nu este de origine indiana, ci anglo-indiana). Pentru mai multe amanunte despre mancarea curry, vezi aici.

Citeste si articolul →   La masa cu stramosii – China (8)

Amestecul curry este mai folosit în afara Indiei, mai ales în tarile care au fost influentate direct, sau indirect, prin intermediul britanicilor, de bucataria indiana: Jamaica, Kenya, Etiopia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Sri Lanka, Marea Britanie, SUA, Japonia, Zanzibar etc.

Amestecul curry poate contine pana la 20 de ingrediente diferite, la lista de mai jos adaugandu-se, functie de varianta, si fenicul, nucsoara si macis (coaja de nucsoara), mac, susan, sofran, tamarin. Ingredientele listate mai jos reprezinta una dintre variantele standard, des întalnite, de curry.

Ingrediente:
5 linguri de seminte de coriandru
2 linguri de seminte de chimion
1 lingura de curcuma, macinata
2 lingurite de ghimbir uscat, macinat
2 lingurite de seminte de mustar alb
2 lingurite de seminte de schinduf
1 1/2 lingurita de boabe de piper negru
1 lingurita de scortisoara, macinata
1/2 lingurita de cuisoare, macinate
1/2 lingurita de boabe de cardamom verde
1/2 lingurita de ardei iute uscat

Instructiuni:
Se încinge o tigaie la foc mediu. Se adauga semintele si boabele de coriandru, chimion, mustar, schinduf, piper si cardamom si se prajesc 30-40 de secunde, pana ce amestecul începe sa miroasa.

Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca 4-5 minute. Se piseaza apoi mirodeniile, împreuna cu ardeii iuti si uscati, într-o piua. Cand se obtine o pulbere fina, se adauga ghimbir, curcuma, scortisoara si cuisoare si se amesteca bine.

Se pastreaza în recipiente închise ermetic, la adapost de lumina si caldura unde poate rezista cateva luni, dupa care începe sa-si piarda din aroma si gust.


2 comentarii pe “Curry – amestec de mirodenii

  1. cristi-j spune:

    ” Cum termenul „curry” denumeste o serie de mancaruri asiatice condimentate, se crede în mod gresit ca amestecul „curry” este cel care condimenteaza mancarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mancarea curry, dar aceasta poate fi asezonata în nenumarate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinatii, de condimente. Practic, cei doi termeni nu au alta legatura decat coincidenta de nume si, eventual, vaga origine indiana. ” m-ai cam pierdut cu paragraful asta .
    nu se crede gresit ca amestecul condimenteaza mincarea curry . o face dar nu singur si nu mereu si nu in modul traditional . poti insa sa faci o mincare doar cu amestecul sau sosul curry si cred ca sunt destui care o fac .
    dupa parerea mea cei doi termeni au mare legatura si nu e deloc o coincidenta , iar originea indiana nu e deloc vaga .
    se mai poate aminti ca , la fel ca garam masala , sunt multe variante regionale si/sau in functie de ingredientul principal (pui , peste , carne , vegetale , etc)
    pentru mine amestecurile de mirodenii , de orice fel , masala sau curry sunt strins legate de strazile din mica indie unde esti invaluit in arome , fie de la mincatorii fie de la pravaliile de mirodenii fie de la micile ateliere unde se preparau . e o experienta extraordinara si prima data acolo , desi nu imi placea ce vedeam , eram purtat de mirosuri si mi-am facut un obicei sa revin chiar si numai pentru asta .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Originea este vaga caci curry, ca amestec de condimente, este britanic, doar preluat din India. Amestecul curry nici nu se foloseste, in mod traditional, in Asia. Asiaticii au propriile amestecuri de condimente si paste pentru curry, asa cum bine stii. Au inceput sa foloseasca amestecul curry doar in ultimele decenii. Deci, exista curry-uri asezonate cu amestecul curry, dar acest lucru nu este obligatoriu, asa cum cred unii… Si chiar cred, am intalnit destui.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.