Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei.
Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare dupa alte 2 amestecuri de mirodenii tradiţionale indiene: garam masala şi sambaar podi.
curry1 - Curry - amestec de mirodenii 1 - Retetele lui Radu

Amestecul se comercializeaza in Marea Britanie în două variante, cea „standard” (cu iuteala mica sau moderata) şi „Madras”(iute). Indienii, în mod obişnuit, nu folosesc amestecul curry, ci amestecurile tradiţionale de mirodenii, uneori moştenite din generaţie în generaţie. Curry-ul este utilizat, mai ales, de restaurantele indiene din afara Indiei, sau de către occidentalii care doresc să gătească în stil indian şi nu se complică preparând, sau căutând, amestecurile tradiţionale.
În afara Indiei, amestecul de curry a început să fie cât de cât standardizat, deşi continuă să existe foarte multe variante. Practic, orice bucătar cu puţină experienţă îşi poate prepara propria variantă de curry.

Cum termenul „curry” denumeşte o serie de mâncăruri asiatice condimentate, se crede în mod greşit că amestecul „curry” este neaparat cel care condimentează mâncarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mâncarea curry, dar aceasta poate fi asezonată în nenumărate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinaţii, de mirodenii sau alte plante aromatice. Practic, cei doi termeni nu au altă legătură decât coincidenţa de nume şi, eventual, relativa origine indiană (cand mentionez aceasta relativitate, ma refer la faptul ca mixul curry nu este de origine indiana, ci anglo-indiana). Pentru mai multe amănunte despre mâncarea curry, vezi aici.

Citeste si articolul →   Biber salçası

Amestecul curry este mai folosit în afara Indiei, mai ales în ţările care au fost influenţate direct, sau indirect, prin intermediul britanicilor, de bucătăria indiană: Jamaica, Kenya, Etiopia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Sri Lanka, Marea Britanie, SUA, Japonia, Zanzibar etc.

Amestecul curry poate conţine până la 20 de ingrediente diferite, la lista de mai jos adăugându-se, funcţie de variantă, şi fenicul, nucşoară şi macis (coajă de nucşoară), mac, susan, şofran, tamarin. Ingredientele listate mai jos reprezintă una dintre variantele standard, des întâlnite, de curry.

Ingrediente:
5 linguri de seminţe de coriandru
2 linguri de seminţe de chimion
1 lingură de curcuma, măcinată
2 linguriţe de ghimbir uscat, măcinat
2 linguriţe de seminţe de muştar alb
2 linguriţe de seminţe de schinduf
1 1/2 linguriţă de boabe de piper negru
1 linguriţă de scorţişoară, măcinată
1/2 linguriţă de cuişoare, măcinate
1/2 linguriţă de boabe de cardamom verde
1/2 linguriţă de ardei iute uscat

Instrucţiuni:
Se încinge o tigaie la foc mediu. Se adaugă seminţele şi boabele de coriandru, chimion, muştar, schinduf, piper şi cardamom şi se prăjesc 30-40 de secunde, până ce amestecul începe să miroasă.

Se ia tigaia de pe foc şi se lasă să se răcească 4-5 minute. Se pisează apoi mirodeniile, împreună cu ardeii iuţi şi uscaţi, într-o piua. Când se obţine o pulbere fină, se adaugă ghimbir, curcuma, scorţişoară şi cuişoare şi se amestecă bine.

Se păstrează în recipiente închise ermetic, la adăpost de lumină şi căldură unde poate rezista câteva luni, după care începe să-şi piardă din aromă şi gust.


2 comentarii pe “Curry – amestec de mirodenii

 1. cristi-j spune:

  ” Cum termenul „curry” denumeşte o serie de mâncăruri asiatice condimentate, se crede în mod greşit că amestecul „curry” este cel care condimentează mâncarea „curry”. Amestecul curry poate condimenta mâncarea curry, dar aceasta poate fi asezonată în nenumărate alte feluri, cu multe alte amestecuri, sau combinaţii, de condimente. Practic, cei doi termeni nu au altă legătură decât coincidenţa de nume şi, eventual, vaga origine indiană. ” m-ai cam pierdut cu paragraful asta .
  nu se crede gresit ca amestecul condimenteaza mincarea curry . o face dar nu singur si nu mereu si nu in modul traditional . poti insa sa faci o mincare doar cu amestecul sau sosul curry si cred ca sunt destui care o fac .
  dupa parerea mea cei doi termeni au mare legatura si nu e deloc o coincidenta , iar originea indiana nu e deloc vaga .
  se mai poate aminti ca , la fel ca garam masala , sunt multe variante regionale si/sau in functie de ingredientul principal (pui , peste , carne , vegetale , etc)
  pentru mine amestecurile de mirodenii , de orice fel , masala sau curry sunt strins legate de strazile din mica indie unde esti invaluit in arome , fie de la mincatorii fie de la pravaliile de mirodenii fie de la micile ateliere unde se preparau . e o experienta extraordinara si prima data acolo , desi nu imi placea ce vedeam , eram purtat de mirosuri si mi-am facut un obicei sa revin chiar si numai pentru asta .

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Originea este vaga caci curry, ca amestec de condimente, este britanic, doar preluat din India. Amestecul curry nici nu se foloseste, in mod traditional, in Asia. Asiaticii au propriile amestecuri de condimente si paste pentru curry, asa cum bine stii. Au inceput sa foloseasca amestecul curry doar in ultimele decenii. Deci, exista curry-uri asezonate cu amestecul curry, dar acest lucru nu este obligatoriu, asa cum cred unii… Si chiar cred, am intalnit destui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.