De obicei, toate curry-urile chinezeşti conţin ca ingredient cartofii, dulci sau obişnuiţi. În Occident, la restaurante, acestia sunt omisi, iar curry-urile se servesc cu legume gătite în aburi şi orez fiert. Carnea de pui poate fi înlocuită cu orice alt fel de carne roşie, peşte, fructe de mare.
Curry chinezesc de pui

Bucatarie: chinezească
Dificultate: uşor
Cantitate: 2 porţii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătit: 30 minute

Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fără piele, tăiat cubuleţe
1/4 linguriţă de piper alb, măcinat
1/2 linguriţă de zahăr de trestie (sau zahăr brun)
2 lingurite de sos de soia light
2 lingurite de vin de orez
2 lingurite de amidon
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 căţei de usturoi, tocaţi
1 ceapă mica, tocată
2-4 lingurite de amestec cury chinezesc
250 g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe
250 ml fond de pui
1/2 linguriţă de sare
2 lingurite de sos de soia dark
1 linguriţa de sos de ardei iute (opţional)
putin ardei iute rosu, tocat marunt (optional)
2 linguri de coriandru proaspat (sau patrunjel), tocat
orez fiert, pentru servit (opţional)

Instrucţiuni:
Se combina într-un castron cubuleţele de pui cu piper alb, sos de soia light, vin de orez şi amidon. Se acoperă castonul şi se lasă carnea 30 de minute, la marinat.

Se încinge uleiul într-un wok. Se prăjesc usturoiul şi ceapa, la foc mic, până ce se fac transparente, după care se adaugă pudra de curry. Se amestecă bine 30-40 de secunde. Se adaugă puţin fond şi se amestecă.

Se adaugă cubuleţele de pui împreună cu cartofii, sosul de soia dark, zaharul, sarea şi restul de fond. Se amestecă bine şi se dă în clocot, la foc iute. Se micşorează flacăra şi se fierb ingredientele la foc mic, amestecând ocazional, timp de 15-20 de minute, sau până ce cartofii sunt făcuţi, iar lichidul s-a redus în bună măsură.

Se adaugă coriandrul tocat si sosul de ardei iute şi se amesteca. Se gusta si se potriveste asezonarea (sare, piper alb, sos de ardei iute), daca este nevoie. Se serveşte curry-ul alaturi de orez fiert, ornat cu putin ardei iute tocat si cu frunze de coriandru (sau patrunjel).

Notă:
Interesant este faptul că dintre alimentele considerate de chinezi a fi alimente de bază (orez, tăiţei, pâine, clătite, gogoşi, colţunaşi) şi numite „fan”, cartofii şi cartofii dulci, deşi sunt surse bogate de carbohidraţi (ca şi orezul şi grâul), sunt considerate a intra în grupa „ts’ai”, cea care conţine legume, fructe şi carne. Pentru detalii vezi aici.

Această reţetă se prepara mult mai des cu cartofi dulci. În general, în dieta chinezilor, proporţia cartofi/cartofi dulci este de 1/3. Cartofii obişnuiţi se consumă preponderent în nordul ţării. Reţeta se poate prepara, deci, cu cartofi dulci, dacă îi aveţi la îndemâna. În acest caz renunţaţi însă la zahărul de trestie din reţetă.

Sfaturi:
Dacă, în final, curry-ul dvs. este cam prea lichid, pur şi simplu scurgeţi din wok o parte din sos. Păstraţi-l, căci este excelent cu orez fiert, paste sau piure de cartofi. Rezistă 2 zile în frigider.

Dacă nu sunteţi obişnuit cu mâncarurile foarte aromate, folosiţi maxim 2 linguriţe de amestec curry.

Fondurile chinezesti sunt foarte deosebite de cele europene, aşa că ele nu se pot substitui în reţete. Cum, totuşi, prepararea unui fond ia ceva timp, puteţi folosi în această reţetă şi o supă de-a noastră, sau chiar una preparată din cubuleţe de concentrat. În acest din urmă caz reduceţi însă la jumătate cantitatea de sare din reţetă, căci cubuleţele sunt destul de sărate ele însele.

Ardeiul iute şi pasta de ardei iute sunt opţionale. În loc de pastă puteţi folosi orice sos iute. Ardeiul iute tocat a fost adăugat doar pentru un plus de culoare.