Curry chinezesc de pui

De obicei, toate curry-urile chinezesti contin ca ingredient cartofii, dulci sau obisnuiti. În Occident, la restaurante, acestia sunt omisi, iar curry-urile se servesc cu legume gatite în aburi si orez fiert. Carnea de pui poate fi înlocuita cu orice alt fel de carne rosie, peste, fructe de mare.
Curry chinezesc de pui

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
1/4 lingurita de piper alb, macinat
1/2 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
2 lingurite de sos de soia light
2 lingurite de vin de orez
2 lingurite de amidon
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 catei de usturoi, tocati
1 ceapa mica, tocata
2-4 lingurite de amestec cury chinezesc
250 g cartofi, curatati si taiati cubulete
250 ml fond de pui
1/2 lingurita de sare
2 lingurite de sos de soia dark
1 lingurita de sos de ardei iute (optional)
putin ardei iute rosu, tocat marunt (optional)
2 linguri de coriandru proaspat (sau patrunjel), tocat
orez fiert, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se combina într-un castron cubuletele de pui cu piper alb, sos de soia light, vin de orez si amidon. Se acopera castonul si se lasa carnea 30 de minute, la marinat.
Se încinge uleiul într-un wok. Se prajesc usturoiul si ceapa, la foc mic, pana ce se fac transparente, dupa care se adauga pudra de curry. Se amesteca bine 30-40 de secunde. Se adauga putin fond si se amesteca.
Se adauga cubuletele de pui împreuna cu cartofii, sosul de soia dark, zaharul, sarea si restul de fond. Se amesteca bine si se da în clocot, la foc iute. Se micsoreaza flacara si se fierb ingredientele la foc mic, amestecand ocazional, timp de 15-20 de minute, sau pana ce cartofii sunt facuti, iar lichidul s-a redus în buna masura.
Se adauga coriandrul tocat si sosul de ardei iute si se amesteca. Se gusta si se potriveste asezonarea (sare, piper alb, sos de ardei iute), daca este nevoie. Se serveste curry-ul alaturi de orez fiert, ornat cu putin ardei iute tocat si cu frunze de coriandru (sau patrunjel).
Nota:
Interesant este faptul ca dintre alimentele considerate de chinezi a fi alimente de baza (orez, taitei, paine, clatite, gogosi, coltunasi) si numite „fan”, cartofii si cartofii dulci, desi sunt surse bogate de carbohidrati (ca si orezul si graul), sunt considerate a intra în grupa „ts’ai”, cea care contine legume, fructe si carne. Pentru detalii vezi aici.
Aceasta reteta se prepara mult mai des cu cartofi dulci. În general, în dieta chinezilor, proportia cartofi/cartofi dulci este de 1/3. Cartofii obisnuiti se consuma preponderent în nordul tarii. Reteta se poate prepara, deci, cu cartofi dulci, daca îi aveti la îndemana. În acest caz renuntati însa la zaharul de trestie din reteta.
Sfaturi:
Daca, în final, curry-ul dvs. este cam prea lichid, pur si simplu scurgeti din wok o parte din sos. Pastrati-l, caci este excelent cu orez fiert, paste sau piure de cartofi. Rezista 2 zile în frigider.
Daca nu sunteti obisnuit cu mancarurile foarte aromate, folositi maxim 2 lingurite de amestec curry.
Fondurile chinezesti sunt foarte deosebite de cele europene, asa ca ele nu se pot substitui în retete. Cum, totusi, prepararea unui fond ia ceva timp, puteti folosi în aceasta reteta si o supa de-a noastra, sau chiar una preparata din cubulete de concentrat. În acest din urma caz reduceti însa la jumatate cantitatea de sare din reteta, caci cubuletele sunt destul de sarate ele însele.
Ardeiul iute si pasta de ardei iute sunt optionale. În loc de pasta puteti folosi orice sos iute. Ardeiul iute tocat a fost adaugat doar pentru un plus de culoare.


8 comentarii pe “Curry chinezesc de pui

  1. cristi-j spune:

    inca mai tin minte cum imi spuneai ca nu folosesti vin de orez la marinade … si iata-l din nou
    eu stiu ca de obicei un curry chinezesc e mai apos , in poza , al tau arata foarte uscat .
    desigur ca se poate inlocui puiul cu alt fel de carne dar de obicei asta duce si la modificarea altor ingrediente sau macar a proportiilor in care sunt ele folosite .
    din ce stiu eu , nu toate curry-urile chinezesti au in componenta cartofi , nici pe departe.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Un curry chinezesc poate, sau nu, sa aiba sos, depinde cum il preferi. Avea si al meu, nu foarte mult, dar cat era s-a cam lasat sub ingrediente. In ce priveste vinul de orez, il folosesc rar la marinade, din motivul pe care ti l-am explicat; daca la sos folosesc si marinada, sau daca marinada nu este prea lichida (cum este aici cazul) si cam ramane pe/in carne, il mai folosesc. Altminteri, mi se pare ca risipesc vinul degeaba.

  2. memphis spune:

    Ehei, buna reteta asta! Ma mir ca nu am observat-o mai repede, vad ca sunt deja cateva zile de cand este postata. Foarte folositoare sfaturile. Interesanta si nota despre fan si tsai.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.