Aceasta reteta este o joaca (o explorare culinara, daca doriti, facuta, bineinteles la GUXT) in care am adunat ingrediente si tehnici de gatit intalnite in prepararea mai multor tipuri de curry-uri indiene.
Ceea ce a iesit a fost foarte gustos, combinatia de sos picant cu dulceata fructelor uscate punand bine in valoare cartofii fragezi.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 + odihna
Ingrediente:
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
6 pastai de cardamom verde, crapate
1 lingurita de seminte de mustar
2 frunze de dafin
1 kg cartofi, curatati si taiati bucati mari
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, rasi
3 cm bucata de ghimbir, rasa
1 ardei iute verde, tocat marunt
2 lingurite de curcuma, pudra
2 lingurite de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
50 g stafide
50 g caise uscate
50 g prune uscate
2 lingurite de garam masala
3 linguri de migdale crude, curatate de coaja, pentru servit
frunze de oriandru proaspat (sau patrunjel daca nu gasiti coriandru verde sau daca nu va place), pentru garnisit
Instructiuni:
Se prajesc migdalele uscat, fara ulei, intr-o craticioara, la foc mediu. Dupa ce incep sa se rumeneasca se scot din tigaie, se lasa sa se raceasca si se toaca grosier, cu un cutit de bucatarie bine ascutit.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se adauga boabele de coriandru, frunzele de dafin, cardamomul si semintele de chimion si mustar. Se prajesc 30 de secunde la foc mediu, pana ce incep sa sfaraie si sa pocneasca.
Se adauga ceapa tocata si se sareaza. Se face flacara mica si se gateste ceapa 5 minute, amestecand frecvent, pana ce se face translucida. Daca este nevoie, se adauga putina apa, astfel ca ceapa sa nu se arda.
Se adauga usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua 1 minut. Se adauga curcuma, boia dulce si iute si 2 linguri de apa. Se amesteca bine mixtura circa 1 minut, la foc mic-mediu.
Se adauga cartofii, se sareaza si se amesteca bine cu sosul aromat. Se adauga stafidele si circa 250-300 ml apa. Se da mixtura in clocot, se face flacara mica si se acopera wok-ul cu un capac potrivit. Se gatesc cartofii la foc mic circa 25 de minute, sau pana ce sunt fragezi.
Cu 2 minute inainte de a termina gatitul, se presara garam masala peste cartofi si se amesteca.
Atentie, curry-ul trebuie sa fie relativ uscat, asa ca daca este nevoie puteti ca in ultimele minute sa-l gatiti fara capac, pentru ca lichidul sa se evapore.
Se trage wok-ul de pe foc si se adauga coriandrul verde, caisele si prunele uscate. Se amesteca bine, se acopera wok-ul si se lasa curry-ul sa stea 5 minute, ca sa se amestece aromele.
Se servesc cartofii presarati cu frunze de coriandru si cu migdale tocate.