Este servit ca garnitura, sau ca gustare, in acest din urma caz fiind de obicei insotit de paine indiana puri, sau de orez Basmati fiert.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
3 cartofi medii, curatati si taiati fiecare in cate 6 felii
2/3 cana cu ulei
piper negru, macinat grosier
1/2 lingurita seminte de fenicul
4 frunze de dafin
1 lingurita de seminte de chimion macinate
1 lingurita de boabe de coriandru macinate
1 lingurita de boia iute sau dulce, dupa preferinta
1/2 lingurita de curcuma macinata
1 lingurita de sare
1 1/2 lingurita pudra de sumac (optional)
Instructiuni:
Se fierb feliutele de cartofi intr-o oala cu apa pana ce sunt facute, dar raman inca ferme. Se scurg bine si se pun deoparte.
Intr-o cratita se incinge uleiul. Cand acesta este fierbinte, se micsoreaza flacara la mediu si se adauga semintele de fenicul, piperul si frunzele de dafin. Se prajesc, amestecand continuu, timp de 30 de secunde. Se ia cratita de pe foc si se adauga semintele macinate de chimion si coriandru, boiaua, curcuma, sarea si pudra de sumac; se amesteca bine.
Se aduce din nou cratita pe foc si se prajeste mixtura timp de 1 minut.
Se toarna aceasta mixtura peste cartofii fierti si se amesteca bine. Se prajesc cartofii si condimentele pe flacara mica, timp de 5 minute.
Se transfera curry-ul pe farfurii individuale incalzite si se serveste imediat.
Sfaturi:
Curcum, chimion si sumac se gasesc in macelariile arabesti.
Chimionul poate fi inlocuit cu chimen; nu au acelasi gust si nici aceeasi aroma, dar este o aproximatie destul de buna.
Sumacul este o pulbere rosie, cu gust acrisor, obtinuta din fructe de otetar mirositor uscate si pisate. Indienii mai folosesc similar si pudra de mango uscat, pe care o numesc “amchur”.
Cred ca in loc de sumac se pot introduce in reteta cateva picaturi de suc de rodie, sau alt suc de fructe, de culoare rosie si cu gust acrisor.
Daca nu aveti la indemana niciunul dintre aceste ingrediente, folositi putin suc de lamaie si ornati la sfarsit cu putina coaja de lamaie, rasa fin.
Chiar daca mai tarziu decat am programat, am facut acest curry de cartofi si a fost minunat! Eu am fiert feliile la steamer, dar le-am lasat putin “al dente” si au fost aromate, dar nu foarte-foarte, putin picante si gustoase. Ba chiar, fara sa vreau, am avut si amatori la acest curry. De aceea vreau sa mai fac, abia acum sa apuc si eu sa savurez! Si cea mai mare bucurie, reteta este ideala la dieta pe care o tin. Multumesc de asa preparat rapid, simplu, gustos si aromat.
@Elena Toma: Cea mai mare realizare a unui blog culinar este atunci cand cititorii incearca retetele postate, asa ca placerea este de partea mea..