Iata o alta reteta facuta acum cativa ani. Profit de faptul ca multi dintre cititori tin post ca s-o aduc in atentia lor, caci este excelenta pentru aceasta perioada, ca si pentru vegetarieni. Reteta este originara din nordul Indiei. Este foarte aromata, delicioasa, decorativa, bine echilibrata nutritional si hranitoare. Se poate manca fierbinte, sau la temperatura camerei, in orice moment al zilei.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
3-4 linguri de ulei de orez
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de mustar
1 lingurita de seminte de schinduf
1 lingurita de boabe de piper negru
2 lingurite de garam masala
1 lingurita de curcuma
2 lingurite de boia dulce
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
500 g ciuperci champignon
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei de usturoi, rasi
2 cm bucata de ghimbir, rasa
4 frunze de curry proaspete ( sau 8 uscate ori congelate)
1 lingura de suc de lamaie
250 g orez cu bob lung (Basmati, de preferinta)
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
sare
rondele de ardei iute rosu, pentru ornat
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
feliute de lamaie, pentru servit

Instructiuni:
Se sterg bine ciupercile cu prosoape de hartie si se feliaza. Se fierbe orezul conform indicatiilor de pe ambalaj.

Se incinge uleiul intr-un karahi (wok sau tigaie mare si adanca). Se adauga semintele de chimion, mustar, coriandru, piper si schinduf si se prajesc la foc mic 1 minut, pana ce incep sa sfaraie.

Se adauga ceapa, se sareaza din belsug si se caleste la foc mic 2-3 minute, amestecand frecvent. Se adauga curcuma, boia dulce si iute, usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua 1 minut.

Se adauga ciupercile, frunzele de curry si 6 linguri de apa. Se sareaza si se amesteca bine. Se acopera tigaia si se gatesc ciupercile 3-4 minute. Se ia capacul, se adauga garam masala, se amesteca si se continua gatitul pana ce se evapora toata apa, iar ciupercile sunt facute si incep sa se rumeneasca.

Se adauga orezul, sucul de lamaie si frunzele de coriandru si se amesteca. Se potriveste de sare. Se serveste curry-ul ornat cu frunze de coriandru si rondele de ardei iute, garnisit cu feliute de lamaie.

Sfaturi:
Garam masala se adauga la sfarsitul timpului de gatit, caci rolul sau este de a potenta si de a completa gustul si aromele celorlalte mirodenii. Daca nu gasiti garam masala, experimentati folosind praf de curry.

Daca nu gasiti frunze de curry, le puteti omite din reteta. Sau, puteti experimenta folosind o combinatie de frunze de dafin si fasii de coaja de limeta. Le indepartati din tigaie cand serviti curry-ul.

Preparatul este mai aromat si mai gustos daca nu este servit imediat, ci dupa cateva ore sau chiar a doua zi, caci mirodeniile au timp sa-si dezvolte bine aromele. In acest caz adaugati coriandrul tocat doar atunci cand incalziti curry-ul pentru a fi servit.

Am sugerat din nou substituirea coriandru/patrunjel, nu pentru ca ar fi ideala, ci in lipsa de ceva mai bun. Acum 3-4 ani cand a fost facuta reteta coriandrul era o prezenta cvasi-fantomatica pe piata noastra, de aceea aveam nevoie de o „solutie de avarie”. Nici astazi situatia nu s-a indreptat, asa ca daca apelati la substituire veti avea o reteta foarte gustoasa, dar diferita ca aroma de cea originala.