Propun aceasta reteta vegetarienilor si celor care tin post. Este gustoasa si foarte aromata. Acest curry se poate servi ca atare, ca insotitor al preparatelor pe baza de carne, sau alaturi de orez cu bob lung (de preferinta Basmati), fiert.
Curry de ciuperci

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
3 linguri de ulei de porumb
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de boabe de piper negru
1/2 lingurita de boabe de coriandru
4 pastai de cardamom verde
1 1/2 lingurita de curcuma, macinata
1 ceapa, tocata marunt
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
1 lingurita de boabe de coriandru, macinate
1 lingurita de garam masala
1 ardei iute verde, tocat marunt
4 catei de usturoi, pisati
2 lingurite de boia dulce
2-3 cm bucata de ghimbir, rasa
400 g cutie cu rosii tocate
1 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute subtiri si scurte
2 linguri de pasta de rosii (optional)
1 lingurita de pasta de ardei iute (optional)
1 kg ciuperci champignon, taiate in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat
coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se prajesc semintele de chimion, boabele de piper, pastaile de cardamom si curcuma timp de 2-3 minute, la foc mic.

Se adauga ceapa, se sareaza si se caleste circa 5 minute, pana se face aurie. Se adauga chimionul si coriandrul macinate si garam masala si se amesteca 2 minute.

Se adauga ardei iute, usturoi si ghimbir si se gatesc 3 minute, amstecand constant pentru a preveni lipirea condimentelor pe fundul tigaii. Se adauga ciupercile, se sareaza si se gatesc la foc mediu, amestecand frecvent, timp de 5 minute, pana ce elimina apa, se micsoreaza si se rumenesc putin.

Se desface pasta de rosii cu putina apa, ca sa se incorporeze mai usor. Se adauga rosiile, pasta de rosii, ardeiul gras, pasta de ardei iute si boiaua. Se da mixtura in clocot si se mijoteaza 5 minute, sau pana ce scade indeajuns ca sa se potriveasca preferintelor dvs. Ciupercile si ardeiul gras trebuie sa fie fragede, dar nu prea moi.

Se stinge flacara. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca bine. Se gusta curry-ul si se asezoneaza cu sare si piper negru, proaspat macinat. Se garniseste cu coriandru tocat si se serveste imediat.

Nota:
A mijota = a fierbe molcom, fara clocot, pe flacara foarte mica. Nu-l cautati in DEX, ca nu exista. Este un termen adaptat de mine din limba franceza, unde „mijoter” inseamna, cum spuneam mai sus, a fierbe cu clocot molcom (in engleza: „to simmer”).

Sfaturi:
Daca atunci cand se adauga ciupercile, mixtura este prea uscata, adaugati si 1-2 linguri de apa.

Pasta de rosii vine cu un plus de gust. Atentie, ar putea fi prea sarata, asa ca folositi ceva de buna calitate.

Pasta de ardei iute este doar pentru cei care doresc un piculet de iuteala suplimentara.