Aceasta reteta are si varianta video.

Mararul, denumit si “coriandru laotian”, este folosit in special alaturi de peste sau creveti. Mararul este adaugat in mancaruri doar la sfarsit, pentru aroma si culoare, la fel cum in celelalte bucatarii sud-est asiatice se foloseste coriandrul.


Bucatarie: laotiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
2 linguri de pasta verde de curry thailandeza
1 lingura de zahar brun
400 ml lapte de cocos
400 ml fond de legume, sau de pui
4 foi de dafin
1 limeta
1 lingura de sos de peste
2 cartofi mari, taiati cubulete
500 g creveti cruzi, sau prefierti, decorticati
1 legatura de marar
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se preleveaza, cu un decojitor de legume, 4 fasii de coaja de limeta, late de 1 cm. Restul coajei se rade, apoi se stoarce limeta.

Se incinge un wok, la foc iute. Se adauga pasta de curry, 2 linguri de lapte de cocos si zaharul si se prajesc 2-3 minute, amestecand continuu.

Se micsoreaza flacara si se adauga restul de lapte de cocos, fondul, fasiile de coaja de limeta, foile de dafin, sucul de limeta si sosul de peste. Se amesteca bine.
Se adauga cartofii, se acopera wok-ul si se fierb 20 de minute, pana ce se fac fragezi.

Se adauga crevetii si coaja rasa de limeta, se acopera din nou wok-ul si se fierb 5 minute, pana se sunt facuti si au capatat culoare roz. Nu se amesteca crevetii inainte de a fi roz, caci curry-ul va prinde miros de peste. Daca se folosesc creveti prefierti, se reduce timpul la 2 minute, atat cat sa se incinga crevetii. Se adauga mararul si se amesteca. Se ia wok-ul de pe foc. Curry-ul se serveste fierbinte, sau la temperatura camerei, cu orez fiert.

Sfaturi:
Iar ne lovim de o pasta de curry… Trebuie sa improvizam din nou si cred ca cea mai la indemana alternativa ar fi sa pisam temeinic intr-o piua un amestec de ardei iute verde, usturoi, ghimbir, coaja de limeta rasa, putin suc de limeta si ceva frunze de verdeata (patrunjel, de exemplu). Obtinem o pasta verde si aromata, diferita de pasta de curry verde, dar va garantez ca reteta va fi gustoasa si aromata.