Curry de naut cu baghar

Aceasta reteta este o adaptare dupa retetele de chana masala (sau chole masala) indiene si pakistaneze. Am simplificat reteta (desi nu ati zice asta privind lista de ingrediente) facand-o mai usoara si mai rapida.
Curry de naut cu baghar
Am folosit, tot pentru economia de tiump, naut si rosii din cutie. A rezultat o reteta de post foarte gustoasa si foarte aromata. Stiti, sau daca nu stiti va spun acum, ca nu ma intereseaza posturile si diversele diete. Mananc doar ce imi place si gatesc doar ce am chef… si cand am chef. Nu voi lauda, deci, fara argumente o reteta de post. Credeti-ma, merita incercata si reprezinta in mod clar o alternativa la vesnicele retete de post cu cartofi, morcovi si ciuperci.

Am ales sa servesc acest curry cu orez fiert. Fiindca aveam orez la indemana si fiindca proteinele din naut se completeaza bine cu carbohidratii din orez: aveti aici o masa completa, satioasa, sanatoasa si hranitoare.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
400 g naut fiert, din cutie
2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de ghimbir, ras
2 lingurite de usturoi, ras
1 ardei iute verde, tocat marunt
1 ardei iute rosu, tocat marunt
2 cepe medii, tocate marunt
400 ml rosii tocate, din cutie
1/2 lingurita de boia iute
2 lingurite de boia dulce
4 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de curcuma
1 lingurita de garam masala
1 lingurita de seminte de mustar
1 lingurita de seminte de schinduf
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de mustar
1 lamaie, feliata
2-3 frunze uscate de dafin
2 ardei iuti uscati, rupti bucatele
2 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate

Instructiuni:
Se scurge nautul si se spala sub jet de apa rece. Se indeparteaza astfel lichidul plin de conservanti. Se scurge din nou. Se prajesc uscat jumatate din boabele de coriandru, timp de 30 secunde, apoi se piseaza. Se proceseaza rosiile tocate cu un blender de mana, pana se obtine un sos gros si omogen.

Citeste si articolul →   Ton cu usturoi si lamaie

Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie, la foc mediu. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste 3-4 minute, la foc mic, amestecand frecvent.

Se adauga usturoi, ghimbir si ardeii iuti tocati. Se gatesc 3 minute, amestecand continuu, pana ce ceapa se rumeneste putin. Se adauga rosiile si se gateste mixtura alte 5-6 minute, amestecand ocazional, pana ce culoarea sosului se inchide putin.

Se adauga curcuma, boia dulce si iute, coriandrul pisat si garam masala. Se amesteca totul 1 minut. Se adauga nautul si, daca este nevoie, putina apa, ca sa se regleze consistenta. Se da mixtura in clocot molcom, pana ce nautul se incinge. Se adauga coriandru tocat si se amesteca. Se storc doua feliute de lamaie peste curry si se gusta, pentru a regla asezonarea cu sare, piper sau suc de lamaie.
Radu Popovici - Baghar
Se prepara un baghar: se incinge restul de ulei, intr-o tigaie, la foc mediu. Se adauga semintele de mustar, fenicul, schinduf, chimion si restul de boabe de coriandru. Cand acestea incep sa sfaraie, se adauga frunzele de dafin, asafoetida si ardeii iuti uscati; se gatesc mirodeniile circa 30 de secunde.
Se stropeste preparatul cu acest ulei aromat si se serveste alaturi de orez fiert.

6 comentarii pe “Curry de naut cu baghar

  1. doru spune:

    Ce reteta simpla chiar daca are o gramada de mirodenii. Sunt convins ca este super-aromata.
    Cumnatul meu este vegetarian si maninca mereu niste porcarii triste vesnic aceleasi. L-am tot indemnat sa incerce mincare indiana dar imi raspunde ca nu are el ce minca de la aia care mor de foame pe strada. Unii sunt atit de incuiati cind vine vorba de mincare. Habar nu au ce pierd. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Daca, Doamne fereste, as fi vegetarian, cred ca am manca asa ceva macar o data pe saptamana. Un astfel de curry este genial la cat este de simplu de preparat si de ieftin.

  2. cristi-j spune:

    Nautul si lintea sunt, atat in India cat si cam oriunde altundeva, ingrediente, alimente umile, banale, de zi-cu-zi. Cu toate astea, gatite in felul cum o fac in India, pot fi absolut minunate. Atat varianta cu naut cat si cea cu linte de dal sau curry, mai ales ajutate si imbogatite de baghar, sunt printre mancarurile mele favorite. Nu le mananc des asa ca nu au ocazia sa devina obisnuite si plictisitoare si pot simti astfel explozia de arome in combinatie cu baza foarte potrivita a leguminoaselor.
    Si nu sunt nici vegetarian si nici nu tin cont de posturi.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ne potrivim aici. Am gatit reteta asta la cursul de la GUXT si cursantii au fost super incantati de ce a iesit. A fost o surpriza mai mult decat placuta faptul ca niste ingrediente umile pot fi gatite atat de gustos.
      Bagharul mi se pare genial. O solutie atat de simpla pentru a ridica imens gustul si aroma unui preparat. L-am incercat in fel si chip si este, ma repet, genial.
      Nu cred ca am vazut vreo reteta de curry indian cu leguminoase fara sa inceapa, sau sa se termine cu un baghar; uneori cu amandoua. Probabil ca exista, dar nu am vazut niciuna. Si nici nu vreau. 🙂

  3. Cristi_R spune:

    “400 g naut fiert, din cutie” inseamna o cutie de 400g (care contine 240g naut + lichid) sau mai multe cutii astfel incat sa avem efectiv 400g de naut? Aceeasi intrebare si in cazul rosiilor (desi probabil ca in cazul lor se pastreaza si lichidul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.