Va propun o varianta de curry din sudul Indiei, foarte aromata si gustoasa. Spre deosebire de partea de nord a tarii, in care sosurile curry-urilor sunt preparate adesea pe baza de iaurt, in sud acest rol este indeplinit de laptele de cocos, un ingredient extrem de popular.


Bucatarie: indiana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
550-600 g file de peste cu carne alba
1 lingurita de curcuma
3 linguri de suc de limeta
100 g alune caju
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de coaja rasa de limeta
4 linguri de ulei de palmier (sau de arahide, sau de floarea-soarelui)
1 lingura de zahar brun
1 ceapa mare, tocata
1 ardei iute verde, mare, taiat in jumatate si despicat apoi pe lungime
4 catei de usturoi tocati marunt
3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
400 g rosii tocate, din cutie, cu suc cu tot
400 ml lapte de cocos, din cutie
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute subtiri
1/2 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute subtiri
4 foi de dafin
4 fasii de coaja de limeta, late de 1 cm
2 lingurite garam masala
3/4 lingurita nucsoara macinata
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
firisoare subtiri de coaja de limeta, pentru ornat
paine chapati (sau orice alta lipie), pentru servit

Instructiuni:
Se spala fileurile, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie pestele bucatele, se sareaza si se pipereaza, dupa care se transfera intr-un castron mare.
Se combina intr-un castronel jumatate din curcuma cu 1 lingura ulei, sare, 2 linguri de suc de limeta si coaja rasa de limeta. Se toarna mixtura peste bucatile de peste si se amesteca bine, cu mainile. Se acopera castronul si se lasa la marinat minim 1 ora.

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare si adanca, la foc mic. Se adauga ceapa, se sareaza si se adauga si putina apa. Se acopera tigaia si se inabusa ceapa, amestecand ocazional, circa 6-7 minute, pana cand ceapa se inmoaie. Se adauga usturoiul, ardeiul iute si ghimbirul. Se amesteca si se gatesc 3 minute, fara a mai acoperi tigaia, la foc mediu.

Se adauga rosiile, frunzele de dafin, fasiile de coaja de limeta, nucsoara si garam masala. Se amesteca, se gateste 2 minute.

Se adauga smantana de la suprafata cutiei cu lapte de cocos, restul de curcuma, ultima lingura de suc de limeta si zaharul. Se gateste, amestecand ocazional, 10 minute, la foc mic, fara a acoperi tigaia.

Se adauga pestele si restul de lapte de cocos. Se gateste 3-4 minute, amestecand ocazional, apoi se adauga ardeii grasi si se gateste curry-ul alte 3-4 minute, pana ce pestele este facut iar sosul are consistenta potrivita. Ardeii trebuie sa fie fragezi, dar inca putin crocanti.

Se adauga alunele caju, se amesteca si se mai lasa 1 minut pe foc. Se gusta si se potriveste de sare, suc de limeta si zahar. Se scot foile de dafin, ardeiul iute verde si fasiile de coaja de limeta. Se transfera curry-ul pe farfurii individuale, se orneaza cu frunze de patrunjel si firisoare de coaja de limeta si se serveste fierbinte, cu lipie.

Sfaturi:
Ardeii grasi se pot substitui cu orice leguma de sezon (telina, morcovi, cartofi, vinete, conopida, broccoli, fasole verde etc.); atentie insa, multe alte vegetale au timpi de gatit mai mari decat ardeii, asa ca ele trebuie introduse in tigaie din timp.