Va propun o varianta de curry din sudul Indiei, foarte aromata si gustoasa. Spre deosebire de partea de nord a tarii, in care sosurile curry-urilor sunt preparate adesea pe baza de iaurt, in sud acest rol este indeplinit de laptele de cocos, un ingredient extrem de popular.
Bucatarie: indiana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
550-600 g file de peste cu carne alba
1 lingurita de curcuma
3 linguri de suc de limeta
100 g alune caju
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de coaja rasa de limeta
4 linguri de ulei de palmier (sau de arahide, sau de floarea-soarelui)
1 lingura de zahar brun
1 ceapa mare, tocata
1 ardei iute verde, mare, taiat in jumatate si despicat apoi pe lungime
4 catei de usturoi tocati marunt
3 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
400 g rosii tocate, din cutie, cu suc cu tot
400 ml lapte de cocos, din cutie
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute subtiri
1/2 ardei gras galben, curatat si taiat fasiute subtiri
4 foi de dafin
4 fasii de coaja de limeta, late de 1 cm
2 lingurite garam masala
3/4 lingurita nucsoara macinata
frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
firisoare subtiri de coaja de limeta, pentru ornat
paine chapati (sau orice alta lipie), pentru servit
Instructiuni:
Se spala fileurile, se scurg si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie pestele bucatele, se sareaza si se pipereaza, dupa care se transfera intr-un castron mare.
Se combina intr-un castronel jumatate din curcuma cu 1 lingura ulei, sare, 2 linguri de suc de limeta si coaja rasa de limeta. Se toarna mixtura peste bucatile de peste si se amesteca bine, cu mainile. Se acopera castronul si se lasa la marinat minim 1 ora.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaie mare si adanca, la foc mic. Se adauga ceapa, se sareaza si se adauga si putina apa. Se acopera tigaia si se inabusa ceapa, amestecand ocazional, circa 6-7 minute, pana cand ceapa se inmoaie. Se adauga usturoiul, ardeiul iute si ghimbirul. Se amesteca si se gatesc 3 minute, fara a mai acoperi tigaia, la foc mediu.
Se adauga rosiile, frunzele de dafin, fasiile de coaja de limeta, nucsoara si garam masala. Se amesteca, se gateste 2 minute.
Se adauga smantana de la suprafata cutiei cu lapte de cocos, restul de curcuma, ultima lingura de suc de limeta si zaharul. Se gateste, amestecand ocazional, 10 minute, la foc mic, fara a acoperi tigaia.
Se adauga pestele si restul de lapte de cocos. Se gateste 3-4 minute, amestecand ocazional, apoi se adauga ardeii grasi si se gateste curry-ul alte 3-4 minute, pana ce pestele este facut iar sosul are consistenta potrivita. Ardeii trebuie sa fie fragezi, dar inca putin crocanti.
Se adauga alunele caju, se amesteca si se mai lasa 1 minut pe foc. Se gusta si se potriveste de sare, suc de limeta si zahar. Se scot foile de dafin, ardeiul iute verde si fasiile de coaja de limeta. Se transfera curry-ul pe farfurii individuale, se orneaza cu frunze de patrunjel si firisoare de coaja de limeta si se serveste fierbinte, cu lipie.
Sfaturi:
Ardeii grasi se pot substitui cu orice leguma de sezon (telina, morcovi, cartofi, vinete, conopida, broccoli, fasole verde etc.); atentie insa, multe alte vegetale au timpi de gatit mai mari decat ardeii, asa ca ele trebuie introduse in tigaie din timp.
din pacate , cred ca as putea pune pariu ca va fi una dintre cele mai putin interesante si populare retete .
peste ?
peste in curry ?
peste in curry cu lapte de cocos ?
plus o lista lunga de ingrediente mai deosebite ?
pacat , dar e de inteles . eu sunt de parere ca daca nu experimentezi la fata locului sau cat mai aproape de sursa o bucatarie exotica (pentru noi desigur) fie ea din africa , america de sud sau asia , e foarte greu sa devii pasionat/indragostit , in primul rand pentru ca nu prea ai cum sa stii despre ce e vorba cu adevarat , pe langa mancarea propriu-zisa facuta din anumite ingrediente , de multe ori speciale , mai intervin toate senzatiile traite prin intermediul tuturor simturilor plus atmosfera si toate acestea nu le poti recreea singur in bucatarie cu reteta dintr-o carte sau de pe un blog . dar cu siguranta se poate incerca si surprizele sunt foarte placute .
pentru mine reteta e superba si nu am nimic de adaugat/comentat de data asta . poate doar parerea de rau legata de problema coriandru/patrunjel , din poza parca s-ar vedea ca si tu ai folosit patrunjel . abia astept sa se mai incalzeasca si sa pun coriandru pe balcon . si cred ca as adauga mai mult , nu doar cateva frunze pentru ornat. si tot din pacate , lipiile care se gasesc la noi (sau pe care le-am incercat eu) nu seamana cu painea indiana si mi se pare destul de complicat sa le fac singur (trebuie sa caut faina si nu am nici echipamentul)
@cristi-j: Coriandrul asta ma omoara. Se gaseste foarte greu, este extrem de fragil si se strica doar privindu-l. Cel mai adesea, daca nu este in cantitati mari, il inlocuiesc cu patrunjel. In plus, patrunjelul este mult mai intens colorat si mai viguros si arata mai bine in poze. In ce priveste lipiile, am si eu aceeasi lene. In poza sunt lipii libaneze, cumparate de-a gata. 🙂
@Radu: Ce bine suna! Am sa il incerc neaparat. Sper sa imi reuseasca. Apropo, sa stii ca am cumparat crevetii sugerati de tine de la Mega Image si sunt incantat de cum au iesit 🙂
@mihai2206: Vezi, nu degeaba i-am recomandat. Cred ca sunt cea mai buna solutie in acest moment.