Curry thailandez de peste

Daca in articolul anterior, referitor la marinare, i-am laudat pe asiatici ca folosesc des procedeul si ca au, in consecinta, o bucatarie simpla, gustoasa si aromata, m-am gandit sa si exemplific marinarea prin cateva retete. Iata o reteta extrem de parfumata, care ii va bucura pe amatorii de curry. Este simpla si rapida, singurul inconvenient fiind faptul ca unele dintre ingrediente se gasesc greu pe piata noastra. De aceea am propus si cateva substituiri.
curry de peste1 - Curry thailandez de peste 1 - Retetele lui Radu

Gustul preparatului este destul de iute, asa ca cei care sunt sensibili sunt rugati sa reduca la jumatate cantitatea de pasta de curry rosie. Consistenta curry-ului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a unei supe.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute, plus marinare
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:
1 limeta, sucul de la
5-6 frunze de limeta kafru
4 linguri de sos de peste
2 linguri de sos de soia
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat
700 g file de pangasius (sau ton, sau alt peste cu carne alba), taiat bucatele
400 ml lapte de cocos
1 lingura de zahar brun
1 lingura de pasta de curry rosu
2 felii de galangal uscat
frunze proaspete de busuioc, pentru servit
1 ardei iute rosu, taiat rondele subtiri, pentru ornat
firisoare subtiri de coaja de limeta, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron sucul de limeta, jumatate din sosul de peste si sosul de soia. Se adauga ardeiul iute si pestele si se amesteca bine. Se acopera castronul cu film alimentar si se lasa pestele la marinat timp de 2 ore, in frigider (sau, cel mai bine, peste noapte).

Citeste si articolul →   Fotografii de pe papamond (39)

Se desface pasta de curry in 2 linguri de lapte de cocos, intr-un castronel. Se da in clocot restul de lapte de cocos, intr-un wok. Se adauga frunze de limeta kafru, alangal, restul de sos de peste, zahar si mixtura de pasta de curry si lapte de cocos. Se fierb ingredientele incet, la foc mic, timp de 10-15 minute.

Se adauga bucatelele de peste, cu marinada cu tot, si secontinua fierberea 5 minute, pana ce sunt facute. Se ia wok-ul de pe foc, se adauga frunzele de busuioc si se amesteca rapid. Se orneaza cu firisoare de coaja de limeta si rondele de ardei iute si se serveste curry-ul fierbinte, alaturi de orez fiert. Preparatul se poate servi atat cu tacamuri occidentale, dar si cu betisoare, caz in care orezul este inmuiat in sos si apoi bagat in gura.

Substituenti:
Vreau sa precizez ca in momentul substituirii ingredientelor “titulare” cu altele, mai la indemana, calitatile organo-leptice ale preparatului final se vor schimba. Nu vor fi mai rele, sau mai bune, dar vor fi un pic diferite. Preparatul va fi foarte gustos si aromat si cu substituenti, dar nu identic cu varianta initiala. Substitutiile propuse au fost incercate de mine in mai multe randuri si pot garanta ca reteta va functiona.

Frunze de limeta kafru se gasesc, congelate, la magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu. Ele pot fi aproximate cu 5 fasii de coaja de limeta late de 1 cm, plus 1-2 foi de dafin.

Pata rosie de curry se gaseste in Mega Image; cam 3-4 lei un borcanas din care se pot gati 12-16 portii.

Citeste si articolul →   Rasol de miel cu rozmarin si usturoi

Lapte de cocos, sos de peste si sos de soia se gasesc in aproape toate supermarketurile.

Galangalul uscat se vinde in magazinele naturiste. Poate fi aproximat folosind felii de ghimbir si un praf de anason macinat.

18 comentarii pe “Curry thailandez de peste

  1. cristi-j spune:

    reteta are multe dintre ingredientele pe care le folosesc destul de des . e adevarat ca de mult ma tot gindesc sa fac un curry de peste dar probabil ma voi opri la alta reteta pentru ca deocamdata sunt satul de gusturile thailandeze acrisoare si cu lapte de cocos .
    excelenta partea de final cu substituenti si locuri de unde pot fi cumparate ingrediente . cred ca se putea adauga la lista si busuiocul proaspat , mai ales in aceasta perioada (si tinind cont de pretul care mie mi se pare mare – 7 lei pentru citeva fire)
    mare problema cu ingredientele si mirodeniile inafara bucurestiului . frunze de kaffir – niciodata ; galangal – niciodata ; lapte de cocos – o singura data intr-un singur loc si la un pret incredibil (14 lei – 200ml fata de 1euro – 400 ml in viena de exemplu) ; pasta de curry – foarte foarte rar si scumpa ; ghimbir de la 8lei/kg la 15lei/kg … si asa mai departe .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Da, stiu ca este o problema mare cu ingredientele. Imi pare rau ca unii nu pot incerca retetele, dar le pot gasi aici si anii viitori, poate pana atunci se va mai reglementa si aprovizionarea.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: De fapt, si gelatina se foloseste pentru a acoperi unele preparate cu un strat subtire, sau film, protector. Operatia se numeste “napare”.

  2. Mirela Stanescu spune:

    Este destul de frustrant sa nu gasim condimentele, mai ales ca abia ne-am deschis apetitul pentru ele; sa speram cavin curand vremuri mai bune. Oricum, multumesc pentru retete.
    Scuza-mi ignoranta: ce este ”film alimentar” ? Multumesc inca odata.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela Stanescu: Este folia de celofan, aia subtire, care se cumpara in rulouri, cu care preparatele se acopera, se protejeaza de oxidare, se mentin mai proaspete, nu lasa mirosul sa treaca etc.

  3. Marcel spune:

    Din pacate Radu, ingredientele se gasesc din ce in ce mai greu! La Carrefoure aproape ca au disparut toate ingredientele “exotice”. Au mai ramas pe raft doar sosul de peste, de stridii si de soia. Locol celor asiatice vad ca a fost luat de produse arabesti: sos de rodie, apa de trandafiri, pasta de naut etc. N-am mai vazut nici pasta de susan sau uleiul de susan!
    La Kaufland, raionul de ingrediente “exotice” a disparut complet. Nu se mai gaseste nimic. In acest magazin se gaseau aproape tot ce trebuia pentru prepararea de shshi! Acum in acel raion se vinde mustar si ketchup!
    La Mega Image, sosurile Blue Dragon sunt pe cale de disparitie. Pe vremuri gaseam aici 5 tipuri de sosuri. Acum se mai gaseste INCA sosul de stridii. Cel de fasole neagra, vad ca se vinde ca promotie – 2 plicuri la pret de 1 – deci o sa dispara si asta (se vede pe plicuri ca stau de mult timp acolo – cred ca numai eu cumparam sosurile astea!). Laptele de cocos care nu lipsea de pe raft a disparut si el! Norocul meu a fost ca am luat ultimele 3 cutii ca sa mai am la gateala! Si de vreo 3-4 saptamani n-am vazut alt lapte de cocos! Aceiasi soarta a avut-o si sosul Phad Thai. Si ce bun era!
    Oare ce ne-am face mai tarziu?
    Chiar tu spuneai la un moment dat ca nu gasesti de saptamani bune, ghimbir! Ghimbirul care era la noi in Carrefoure, sta si acum acolo dar intre timp s-a uscat! Noroc ca am gasit la Real unul proaspat!
    Ne asteapta vremuri grele!
    🙁

    • Radu Popovici spune:

      @Marcel: Asa se pare. Cred ca lumea nu mai are bani de experimente si atunci comerciantii nu mai importa nimic. Se cumpara, probabil, doar produsele de baza. Am vaga impresie ca abia acum va incepe adevarata criza pentru noi. Sper sa fiu un profet mincinos… 🙁

  4. Elena Toma spune:

    Si asa trebuie sa ajung la “Dragonul rosu”, asa ca va trebui sa aman incercarea pana voi putea achizitiona frunzele de limeta kafru congelate de care zici. Ar fi aiurea sa aproximez din comoditate, pentru ca restul ingredientelor le am. Si apoi. oricum trebuie sa fac aprovizionarea! Multumesc pentru aceasta reteta care va avea multi amatori la mine.

  5. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Radu, vreau sa te rog sa imi spui daca ai citit vreun articol referitor la pangasiusul de provenienta Vietnam. Tu ce fel folosesti? Mie personal acest peste imi place tare mult insa intr-un hipermarket am auzit o discutie despre asta, apoi am citit si pe net cate ceva si marturisesc ca m-a cam luat groaza/sila si acum nu stiu ce sa fac.

    • Radu Popovici spune:

      @Lavinia: Am auzit si eu tot felul de chestii, cum ca provine din ape poluate, ca este purtator de substante daunatoare, ca este experiment genetic etc. Nu stiu ce sa cred si nici ce sa te sfatuiesc. Eu il gatesc din an in paste si nu-mi fac prea multe griji. La ce aer respiram si la ce alte produse la fel de “dubioase” mai sunt pe piata noastra, nici nu-mi pasa prea mult.
      Totusi, m-ar mira daca Uniunea Europeana, atat de stricta in tot felul de chestii, nu ar cere analize si certficate pentru importul acestui peste.

  6. toni spune:

    Sa fie cum zici tu. 🙂 Cred ca este mai important sa prepar acest curry si sa stiu ce gust si aroma are si sa-mi satisfac o curiozitate. Sper si eu ca ingredientele lor specifice se var gasi si pe la noi. Oricum, se pare ca voi pleca sa lucrez in strainatate si acolo sper sa gasesc mai usor ingrediente exotice.

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Depinde unde pleci. Sper sa fie intr-o tara civilizata, unde traiesc comunitati asiatice, sud-americane si africane si unde exista magazine alimentare etnice bine aprovizionate.

  7. toni spune:

    Iar imi dai pe la nas o reteta deosebita, dar pe care nu o voi putea gati. Bucataria thailandeza pare minunata, dar are cateva pietre de incercare: lemongrass, paste de curry, limeta kafru, galangal si poate mai sunt si altele. Am inteles ca am sanse sa gasesc paste de curry, dar pentru restul trebuie sa strabat orasul si sa mai am si noroc sa fie produsele in stoc. 🙁

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Scuze. 🙂 Stiu ca ingredientele nu se gasesc asa usor, dar sunt convins ca se vor gasi candva; atunci vei avea deja aceasta reteta la indemana. pana una-alta, apeleaza la substituenti. Reteta iese foarte bine si cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.