Daca in articolul anterior, referitor la marinare, i-am laudat pe asiatici ca folosesc des procedeul si ca au, in consecinta, o bucatarie simpla, gustoasa si aromata, m-am gandit sa si exemplific marinarea prin cateva retete. Iata o reteta extrem de parfumata, care ii va bucura pe amatorii de curry. Este simpla si rapida, singurul inconvenient fiind faptul ca unele dintre ingrediente se gasesc greu pe piata noastra. De aceea am propus si cateva substituiri.


Gustul preparatului este destul de iute, asa ca cei care sunt sensibili sunt rugati sa reduca la jumatate cantitatea de pasta de curry rosie. Consistenta curry-ului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a unei supe.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute, plus marinare
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:
1 limeta, sucul de la
5-6 frunze de limeta kafru
4 linguri de sos de peste
2 linguri de sos de soia
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat
700 g file de pangasius (sau ton, sau alt peste cu carne alba), taiat bucatele
400 ml lapte de cocos
1 lingura de zahar brun
1 lingura de pasta de curry rosu
2 felii de galangal uscat
frunze proaspete de busuioc, pentru servit
1 ardei iute rosu, taiat rondele subtiri, pentru ornat
firisoare subtiri de coaja de limeta, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron sucul de limeta, jumatate din sosul de peste si sosul de soia. Se adauga ardeiul iute si pestele si se amesteca bine. Se acopera castronul cu film alimentar si se lasa pestele la marinat timp de 2 ore, in frigider (sau, cel mai bine, peste noapte).

Se desface pasta de curry in 2 linguri de lapte de cocos, intr-un castronel. Se da in clocot restul de lapte de cocos, intr-un wok. Se adauga frunze de limeta kafru, alangal, restul de sos de peste, zahar si mixtura de pasta de curry si lapte de cocos. Se fierb ingredientele incet, la foc mic, timp de 10-15 minute.

Se adauga bucatelele de peste, cu marinada cu tot, si secontinua fierberea 5 minute, pana ce sunt facute. Se ia wok-ul de pe foc, se adauga frunzele de busuioc si se amesteca rapid. Se orneaza cu firisoare de coaja de limeta si rondele de ardei iute si se serveste curry-ul fierbinte, alaturi de orez fiert. Preparatul se poate servi atat cu tacamuri occidentale, dar si cu betisoare, caz in care orezul este inmuiat in sos si apoi bagat in gura.

Substituenti:
Vreau sa precizez ca in momentul substituirii ingredientelor “titulare” cu altele, mai la indemana, calitatile organo-leptice ale preparatului final se vor schimba. Nu vor fi mai rele, sau mai bune, dar vor fi un pic diferite. Preparatul va fi foarte gustos si aromat si cu substituenti, dar nu identic cu varianta initiala. Substitutiile propuse au fost incercate de mine in mai multe randuri si pot garanta ca reteta va functiona.

Frunze de limeta kafru se gasesc, congelate, la magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu. Ele pot fi aproximate cu 5 fasii de coaja de limeta late de 1 cm, plus 1-2 foi de dafin.

Pata rosie de curry se gaseste in Mega Image; cam 3-4 lei un borcanas din care se pot gati 12-16 portii.

Lapte de cocos, sos de peste si sos de soia se gasesc in aproape toate supermarketurile.

Galangalul uscat se vinde in magazinele naturiste. Poate fi aproximat folosind felii de ghimbir si un praf de anason macinat.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry thailandez de peste
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: