Curry de pipote si inimi de pui

Nu voi pretinde ca acest preparat arata nemaipomenit. Seamana cumva cu o tocanita de-a noastra, dar va asigur ca exceleaza la multe capitole. Nu ma refer doar la gustul si aroma deosebite, calitati etalate atat de des de bucataria indiana incat au devenit implicite, ci si la contrastul interesant de texturi: inimile de pui ferme si fragede, cartofii moi si suculenti, pipotele elastice si sosul catifelat.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
500 g amestec de pipote si inimi de pui
500 g cartofi, curatati si taiati cubulete de 2 cm
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 cepe, tocata marunt
1 lingura de ghimbir proaspat, tocat marunt
2 lingurite de boia iute
1 lingura de boia dulce
3 linguri de pasta de rosii
2 foi de dafin
6 catei de usturoi, pisati
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
2-3 linguri de coriandru proaspat, tocat
2 linguri de garam masala
2 lingurite de curcuma
1 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de coriandru, macinat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se curata bine pipotele si inimile. Se taie pipotele bucati mai mici. Se oparesc in apa clocotita 2 minute, apoi se scurg si se spala sub jet de apa rece. Se scurg din nou.
Cartofii se sterg bine de apa, prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se incinge uleiul intr-o cratita, sau tigaie mare, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa, usturoiul, semintele de chimion si coriandrul macinat. Se amesteca si se gateste ceapa 5-6 minute, sau pana se inmoaie, amestecand frecvent. Mixtura nu trebuie sa fie apoasa, iar ceapa trebuie sa fie foarte moale si aurie, nu sa se prajeasca.

Citeste si articolul →   Vitel cu usturoi

Se adauga ardeiul iute, boia dulce si iute, dafin, garam masala, ghimbir, curcuma, pasta de rosii si 2/3 cana cu apa. Se amesteca bine si se acopera cratita. Se gateste mixtura 5-7 minute, amestecand ocazional ca sa nu se lipeasca de fundul vasului.

Se adauga amestecul de pipote si inimi. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca bine. Se adauga apa, exact atat cat ingredientele sa fie acoperite. Se da in clocot molcom, la foc mic. Se acopera cratita si se gatesc ingredientele 20 de minute.

Se adauga cartofii, se completeaza cu apa, cat sa fie acoperiti, se amesteca si se continua alte 20-25 de minute, pana ce pipotele si inimile sunt fragede, iar cartofii s-au facut. Se inlatura capacul si se continua fierberea molcoma pana ce sosul se reduce, iar curry-ul are consistenta dorita.

Se adauga coriandrul tocat, se potriveste de sare si piper si se amesteca. Se serveste curry-ul fierbinte, ca atare sau cu lipii nedospite.

Sfaturi:
Daca preferati ca preparatul final sa aiba mai mult sos, renuntati sa reduceti sosul dupa ce cartofii s-au fiert.

Daca preferati un curry mai lichid, cartofii se pot sfarama in farfurie cu furculita, ca sa absoarba sosul.


12 comentarii pe “Curry de pipote si inimi de pui

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Asa este, am mai sugerat substituirea aceasta. Unele variante de garam masala seamana al naibii de bine cu unele variante de curry. Te-as mai sfatui sa incerci sa prepari singura garam masala, te asigur ca este simplu, cu conditia sa ai ingredientele necesare. Incearca varianta aceasta.

  1. toni spune:

    Ehei n-am mai gatit de mult niste pipote. reteta asta pica bine, chiar aveam pofta si de ceva condimentat si de pipote. Iti dau de veste cum mi-a iesit. 🙂

  2. simina spune:

    Imi plac mult pipotele, iar inimile imi plac si mai mult! Cred ca este foarte gustoasa si aromata. Radu daca nu am curcuma ce ma sfatuiesti sa fac?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Te-as sfatui sa faci exact ce am si eu de gand sa fac: da fuga la Ki-Life sau la Bacania Veche si cumpara niste curcuma. 🙂 Daca nu ai chef de drumuri, renunta la ea si gata.

  3. memphis spune:

    Foarte faina reteta! Nu stiu de ce, mi se pare si surprinzatoare, caci nu mi-am pus problema unui curry din organe de pui. Ma gandeam doar la piept, copane sau pui intreg, de parca in India nu s-ar manca si pipote! 🙂 Curry-ul asta este o reteta ieftina si bune. Neaparat trebuie sa-l incerc!

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: He, he. Sa stii ca vroiam sa fac pipotele cu un sos de rosii italienesc, si abia apoi mi-a venit ideea sa incerc ceva indian, mai ales fiindca eram curios cum se „pupa” organele cu modul lor de a gati. Ei bine, se pupa minunat!

  4. cristi-j spune:

    foarte tentanta pentru mine ! hahaha . sunt curios de gust + textura asa ca trebuie sa-mi amintesc s-o fac si pentru asta sa-mi amintesc sa cumpar pipote si inimi .
    din fotografie seamana exact cu o tocana de la noi dar nu stiu daca noi folosim pipote si inimi la tocana . cred ca pentru diferentiere ar trebui ajutata culoarea sa mearga spre un galben-portocaliu prin combinatia de curcuma – boia – pasta rosii , eventual alte adaosuri . de exemplu , eu parca as adauga niste iaurt la sfarsit . si nu as toca prea marunt coriandrul . si eventual , impreuna cu frunzele de dafin as adauga si niste frunze de limeta .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am cam ramas fara curcuma, caci ar fi mers mai multa; iar boiaua mea cea dulce este… cam iute, asa ca am pus putina. 🙂 In rest, se tot pot face variante si variante. O alta varianta (am cam ezitat daca sa o fac pe asta, sau pe cea cu cartofi) este sa sari cartofii, ca sa servesti totul cu orez fiert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.