Nu voi pretinde ca acest preparat arata nemaipomenit. Seamana cumva cu o tocanita de-a noastra, dar va asigur ca exceleaza la multe capitole. Nu ma refer doar la gustul si aroma deosebite, calitati etalate atat de des de bucataria indiana incat au devenit implicite, ci si la contrastul interesant de texturi: inimile de pui ferme si fragede, cartofii moi si suculenti, pipotele elastice si sosul catifelat.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:
500 g amestec de pipote si inimi de pui
500 g cartofi, curatati si taiati cubulete de 2 cm
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 cepe, tocata marunt
1 lingura de ghimbir proaspat, tocat marunt
2 lingurite de boia iute
1 lingura de boia dulce
3 linguri de pasta de rosii
2 foi de dafin
6 catei de usturoi, pisati
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
2-3 linguri de coriandru proaspat, tocat
2 linguri de garam masala
2 lingurite de curcuma
1 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de coriandru, macinat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se curata bine pipotele si inimile. Se taie pipotele bucati mai mici. Se oparesc in apa clocotita 2 minute, apoi se scurg si se spala sub jet de apa rece. Se scurg din nou.
Cartofii se sterg bine de apa, prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se incinge uleiul intr-o cratita, sau tigaie mare, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa, usturoiul, semintele de chimion si coriandrul macinat. Se amesteca si se gateste ceapa 5-6 minute, sau pana se inmoaie, amestecand frecvent. Mixtura nu trebuie sa fie apoasa, iar ceapa trebuie sa fie foarte moale si aurie, nu sa se prajeasca.

Se adauga ardeiul iute, boia dulce si iute, dafin, garam masala, ghimbir, curcuma, pasta de rosii si 2/3 cana cu apa. Se amesteca bine si se acopera cratita. Se gateste mixtura 5-7 minute, amestecand ocazional ca sa nu se lipeasca de fundul vasului.

Se adauga amestecul de pipote si inimi. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca bine. Se adauga apa, exact atat cat ingredientele sa fie acoperite. Se da in clocot molcom, la foc mic. Se acopera cratita si se gatesc ingredientele 20 de minute.

Se adauga cartofii, se completeaza cu apa, cat sa fie acoperiti, se amesteca si se continua alte 20-25 de minute, pana ce pipotele si inimile sunt fragede, iar cartofii s-au facut. Se inlatura capacul si se continua fierberea molcoma pana ce sosul se reduce, iar curry-ul are consistenta dorita.

Se adauga coriandrul tocat, se potriveste de sare si piper si se amesteca. Se serveste curry-ul fierbinte, ca atare sau cu lipii nedospite.

Sfaturi:
Daca preferati ca preparatul final sa aiba mai mult sos, renuntati sa reduceti sosul dupa ce cartofii s-au fiert.

Daca preferati un curry mai lichid, cartofii se pot sfarama in farfurie cu furculita, ca sa absoarba sosul.