Curry de porc cu cartofi dulci

Daca nu aveti la indemana cartofi dulci, puteti folosi fara nici o problema cartofi simpli, folosindu-i exact in modul descris de reteta, la care adaugati 2 lingurite de zahar.
Ienibaharul poate fi inlocuit cu un amestec de piper, ghimbir macinat, scortisoara si cuisoare.


Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
400 g cotlet de porc dezosat (sau muschi file), taiat cubulete
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui, sau de porumb
1 ceapa mare, tocata
2 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
1 ardei gras verde, curatat si tocat
4 catei de usturoi, tocati
2 linguri de praf de curry
1 lingura de cimbru proaspat (sau 1 lingurita de cimbru uscat)
1/2 lingurita de ienibahar, macinat
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
2 cani cu bulion de pui, sau de legume
600 g cartofi dulci, curatati si taiati bucatele
150 g rosii tocate, din cutie, sau proaspete
2 ardei iuti, despicati pe lungime pana la jumatate
2 foi de dafin
1 rosie coapta, taiata rondele, pentru ornat
cateva frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat

Instructiuni:
Se asezoneaza carnea cu sare si piper. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mare, la foc iute. Se adauga carnea si se prajeste 8-10 minute, amestecand ocazional, pana ce este facuta rumenita uniform, dupa preferinta. Se scoate din tigaie si se pune pe prosoape de hartie, sa se scurga de excesul de ulei.

Se micsoreaza putin flacara si se adauga restul de ulei. Se adauga ceapa, ghimbirul si ardeiul gras si se gatesc 5 minute, amestecand frecvent, pana ce se inmoaie. Se adauga usturoi, praf de curry, cimbru, ienibahar si scortisoara; se gatesc ingredientele 1 minut, amestecand.

Citeste si articolul →   Dorada la gratar cu salmoriglio

Se adauga bulionul, cartofii dulci, rosiile, ardeii iuti si frunzele de dafin. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara cat sa fiarba incet. Se acopera tigaia si se fierb 15 minute, amestecand ocazional, pana ce cartofii sunt fragezi.

Se adauga bucatelele de carne si se continua gatitul 2 minute, pana ce carnea este bine incinsa. Se scot ardeii iuti si foile de dafin si se serveste, ornat cu feliute de rosie si frunze de coriandru.


4 comentarii pe “Curry de porc cu cartofi dulci

  1. cristi-j spune:

    Nu sunt lucruri total diferite. E ca si cum ai spune ca, cartofii albi si cei rosii sunt total diferiti.
    Exista zeci de variante de cartofi dulci si difera culorile atat la exterior cat si la interior, pornind de la alb, crem, bej, galben, portocaliu, rosu, mov.
    Nu stiu ce varietate era in Nigeria dar cei de culoare alb/crem au un continut de apa mai mic decat cei portocalii. Iar dintr-un tabel de pe wikipedia cartofii dulci au de fapt un continut de apa mai mic decat cartofii normali asa ca nu stiu daca invataturile Mamei Ester erau prea bune (inafara Nigeriei).
    De la Kaufland am luat atat cartofi dulci portocalii cat si crem. Au fiert foarte bine fara sa se sfarame. Cei crem sunt mai tari si mai putin dulci.

    Cartoful are coaja toxica ? Probabil de aceea e fiert, facut la cuptor si prajit cu tot cu coaja peste tot in lume. Sunt multe fructe si legume care au un grad mai mare sau mai mic de toxicitate, nu e nici o problema cu coaja cartofului, probleme sunt daca e stricat sau incoltit si daca sunt cantitati mari.
    Lista cu mancarurile care produc flatulenta e lunga, variata si produce efecte diferite in functie de individ. In general cartoful dulce nu e printre cele mai „periculoase”, in nici un caz nu se compara cu fasolea.

  2. Virgiliu spune:

    Excelent. Esti sigur ca nu-i Ambrozie? Foarte interesant comentariul lui Marius! Eu am facut cunostinta cu cartoful dulce in Nigeria. Acolo, fructele si legumele nu arata deloc precum cele pe care la gasim in supermarketurile europene. Portocala are coaja galben-verzui, lamaile sunt verzi ca si limetele iar papaya caintareste 3-4 kg. Cartoful dulce nu este portocaliu, ci mai degraba culoarea untului. Piureul pe care am incercat sa-l fac a fost un esec total. Cartoful s-a sfarimat complet si nu l-am pai putut recupera in nici un fel. Bucatareasa noastra, Mama Ester, o nigeriana de toata isprava, mi-a spus ca asta s-a intamplat din cauza continutului mare de apa, si ca ei, nigerienii, niciodata nu ii gatesc prin fierbere. In general, cartoful dulce nu mi-a spus mare lucru, iar cand l-am gasit shi pe piata din Romania, nu m-am grabit sa-l incerc. L-am redescoperit relativ recent, intr-o salata calda de legume coapte pe gratar. A fost o surpriza. Dar invataturile primite de la Mama Ester au continuat sa ma opreasca in a-i fierbe. Deabia dupa dialogul legat de piureului de cartofi am realizat ca de fapt vorbim despre lucruri total diferite.

  3. Marius Delaepicentru spune:

    O vorba despre cartofii dulci.

    Spre deosebire de cartofi, cei dulci nu au coaja toxica. De aceea, în unele retete e chiar decorativ sa-i taiem direct. Coaja vinetie contrasteaza frumos cu galbenul miezului.

    Cartofii dulci nu sunt dulci de cruzi. Dulceata se dezvolta enzimatic. Asta limiteaza temperatura de îndulcire la: între 40 si 60 de grade. Dincolo de 60, enzimele „mor”. De aceea, pentru a-i face cît mai dulci, e bine sa încalzim cartofii dulci cît se poate de lent. Putem controla viteza de patrundere a caldurii simplu, daca, deîndata ce am adaugat bucatile de cartofi dulci în fiertura, stingem focul pentru vreo 15 minute. Grabitii, pot coace cartofii, 15-20 de minute, în paralel, la microunde, la cea mai mica putere (140-170W). Coacerea în microunde îmbunatateste si rezistenta mecanica a cartofului, altminteri, sfarîmicios, daca gresim timpul de fierbere în curry.

    Cartofii dulci au o structura fibroasa organizata în lung. De aceea, e bine ca taierea cartofilor dulci sa se faca preponderent pe lat, pentru a scurta fibrele. Altfel, fibrele se fac fuior, mai ales daca suprafierbem cartofii.

    Este bine sa evitam a mînca ceva cu cartofi dulci înainte de adunarile simandicoase prelungite. Cartoful dulce are, ca si fasolea, niscai factori de flatulenta, ce ne pot strica seara (sau serata). Precautia este valabila si în cazul susanului mîncat în cantitati de peste 50g.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.