Curry de porc cu nuca de cocos

Iata o reteta simpla, desi nu foarte rapida, de curry. Preparatul are o aroma deosebita, data de combinatia de cocos si mirodenii; sosul trebuie sa fie gros si onctuos.
Curry de porc cu nuca de cocos

Bucatarie: GUXT
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
600 g muschiulet de porc, taiat cubulete
2 linguri de ghee (sau ulei de floarea-soarelui)
3 linguri de miez de nuca de cocos deshidratat
2 lingurite de seminte de mustar
1 1/2 lingurite de seminte de fenicul
1 rulou de scortisoara
2 lingurita de seminte de coriandru, macinat
1 1/2 lingurita de seminte de chimion, macinat
6 ardei iuti verzi, despicati pe lungime
4 catei de usturoi, tocati
2 cepe, tocate
2 lingurite de curcuma, pudra
400 ml lapte de cocos
60 ml apa
100 g mazare congelata
1 morcov mediu, curatat si taiat bucatele
375 g orez Basmati, fiert

Instructiuni:
Se coc 4 dintre ardeii iuti direct pe flacara, se transfera intr-un castronel si se acopera cu un prosop curat. Se lasa sa se raceasca, apoi se curata coaja carbonizata.

Se prajeste uscat, fara ulei, miezul deshidratat de nuca de cocos, pana ce incepe sa se faca auriu. Se ia de pe foc si se pune deoparte.

Se adauga intr-o tigaie mare ghee-ul si se incinge la foc mic. Se adauga semintele de mustar si fenicul si se prajesc 30 de secunde, sau pana ce incep sa pocneasca. Se adauga curcuma, plus semintele pisate de chimion si coriandru si se amesteca bine. Se adauga bucatelele de porc si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional.

Se adauga cei doi ardei iuti ramasi, usturoiul si ceapa si se continua gatitul 2-3 minute, apoi se adauga laptele de cocos, apa, mazarea si morcovul. Se da mixtura in clocot, se face flacara mica si se mijoteaza curry-ul circa 25-30 minute. Cu 5 minute inainte de expirarea acestui interval de timp, se adauga miezul de nuca de cocos si se amesteca bine.
Daca lichidul se evapora prea repede si sosul este prea gros si prea uscat, se mai adauga putina apa.

Citeste si articolul →   Creveti cu bacon si salata de iaurt

Se serveste curry-ul cu orez Basmati fiert, garnisit cu ardei iuti copti.

6 comentarii pe “Curry de porc cu nuca de cocos

  1. Stefan spune:

    Eu sunt innebunit dupa curry dar si foarte mult dupa nuca de cocos e desertul meu favorit, ma intreb oare care e cel mai bun tratament pentru a calma un devorator de mancuri picante, condimentate…

  2. cristi-j spune:

    “Crezi ca eu cronometrez cu adevarat cat dureaza fazele unei retete? De multe ori acesti timpi sunt aproximativi, bazati pe experienta si pe ce imi aduc aminte atunci cand scriu reteta; ei sunt oferiti doar ca o vaga ghidare. Si asa, ei nu sunt corecti decat pe aragazul/cuptorul meu, cu alimentele folosite de mine si in vasele cu care gatesc eu. Fiecare reproduce reteta, de fapt, in alte conditii. Chestiile astea trebuie simtite acolo, pe loc, langa wok si cu spatula in mana.” – Foarte corect, poate ar trebui insa s-o spui mai tare si mai des.

    Pe langa subiect, as fi curios, daca iti mai amintesti, de unde ai luat si cat au costat acele rasoale pentru ossobuco, arata foarte bine.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: He, he… s-o scriu cu majuscule, atunci.
      Rasoalele au fost cumparate de la Auchan. 22 lei cele de manzat si 30 lei cele de vitel.

  3. cristi-j spune:

    Dintre toate posibilitatile (carnuri, peste-fructe de mare, vegetale) cred ca porcul e in mintea mea cel mai putin asociat cu cocosul, de fapt nici nu cred ca am incercat sau poate nu-mi aduc aminte.

    Ai uitat sa folosesti miezul de nuca de cocos dupa ce l-ai prajit uscat.
    Ce rost are sa gatesti asa mult (2 minute) in ghee amestecul de mirodenii seminte si pudra ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am corectat, multumesc pentru atentionare. In ultimul timp postez cam in fuga si imi mai scapa unele lucruri. Chestia cu cele 2 minute are aceeasi cauza. Bine ca CTC-ul vegheaza. 🙂
      Crezi ca eu cronometrez cu adevarat cat dureaza fazele unei retete? De multe ori acesti timpi sunt aproximativi, bazati pe experienta si pe ce imi aduc aminte atunci cand scriu reteta; ei sunt oferiti doar ca o vaga ghidare. Si asa, ei nu sunt corecti decat pe aragazul/cuptorul meu, cu alimentele folosite de mine si in vasele cu care gatesc eu. Fiecare reproduce reteta, de fapt, in alte conditii. Chestiile astea trebuie simtite acolo, pe loc, langa wok si cu spatula in mana.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.