Aceasta reteta simpla dovedeste influenta indirecta a bucatariei indiene. Jamaica a fost mult timp colonie britanica, iar englezii au introdus in cultura culinara locala amestecul curry, creat pentru a imita aromele bucatariei indiene, o alta fosta colonie britanica. Mai tarziu, emigrantii indieni veniti in Caraibe au intarit influenta opulentei bucatarii indiene asupra celei locale.
Bucatarie: jamaicana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 2 ore
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati cubulete
1 lamaie, sucul de la
6 linguri de curry
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat
1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
5 fire de cimbru, uscate
3 1/2 linguri de ulei
2-3 cartofi mai mari, circa 500 g in total
2-3 cani cu apa
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
3 cepe verzi, tocate marunt
1 lingurita de sare
1 lingurita de piper negru, macinat
coriandru proaspat, tocat
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
2-3 fire de ceapa verde, taiate bucatele, pe diagonala, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala pieptii de pui cu apa, apoi se spala cu apa si suc de lamaie. Se sterg cu prosoape de hartie. Se taie carnea cubulete.
Se prepara o marinada. Se amesteca intr-un castron mare ceapa tocata, usturoi, ceapa verde, ardei iuti, cimbru, 1 1/2 lingura de ulei, curry, sare si piper negru. Se adauga cubuletele de carne si se amesteca bine, folosind mainile. Se acopera vasul si se pune carnea la marinat 2 ore, in frigider.
Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga carnea marinata si se prajeste la foc iute, amestecand ca sa se rumeneasca uniform, timp de 5-10 minute. Intre timp, se curata cartofii si se taie cubulete.
Se adauga cartofii in tigaie, impreuna cu cele 2-3 cani de apa si sare. Trebuie ca apa aproape sa acopere ingredientele. Se da mixtura in clocot. Se micsoreaza apoi flacara si se gatesc la foc mic, circa 20 de minute, pana ce cartofii sunt facuti, iar sosul capata consistenta dorita. Din cand in cand se amesteca, astfel ca ingredientele sa se gateasca uniform.
Cu 1 minut inainte de a lua mancarea de pe foc, se adauga coriandrul tocat si se amesteca bine. Se potriveste de sare si piper. Se serveste curry-ul ornat cu frunze de coriandru si bucatele de ceapa verde. Jamaicanii il servesc alaturi de orez fiert, ca sa obtina o masa mai consistenta.
Radu , as vrea sa fac astazi aceasta reteta , dar sînt putin nelamurita în ce priveste ceapa : 1 ceapa taiata marunt , 3 cepe verzi ( pentru marinada). Sa înteleg : 1 ceapa + 3 fire de ceapa verde ? Şi 6 linguri de curry – nu este prea mult ?
Multumesc pentru lamuriri si scuze pentru întrebari ! Experimentez si nu am experienta în astfel de retete.
@miki: Ai inteles bine, 1 ceapa plus ceapa verde. Daca ti se pare ca este prea mult praf de curry, poti reduce cantitatea. Mie nu mi s-a parut mult, caci am folosit o varianta de curry mai mult aromata decat iute. Poti gusta praful de curry inainte de a incepe marinarea. Daca ti se pare prea iute, pune doar 2-3 linguri.