Desi foloseste multe ingrediente, acest curry este usor de preparat, iar rezultatul final este deosebit de aromat si de gustos. Cardamomul negru este un condiment specific bucatariei indiene; aroma sa este puternica, cu o usoara nuanta camforata. Pastaile de cardamom negru se zdrobesc putin, cat sa se intredeschida, ca semintele din interiorul lor sa vina in contact cu mediul lichid al retetei. La sfarsit, pastaile se scot din mancare si se arunca.


Bucatarie: indiana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
500 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele de 1 cm
1 ceapa mare, tocata grosier
1 ceapa medie, tocata marunt
5 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu, mic, tocat
sare
piper negru, macinat
200 ml apa
2 linguri de ulei de palmier (sau de floarea-soarelui)
1 lingurita de scortisoara, macinata
12 pastai de cardamom negru, intregi, putin zdrobite, cat sa se intredeschida
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
1 lingurita de boabe de coriandru, macinate
4 linguri de iaurt
4 linguri de pasta de rosii
1 lingurita de garam masala (sau amestec de condimente curry)
3 linguri de suc proaspat de lamaie
frunze proaspete de coriandru, pentru servit
1 ardei iute verde, taiat rondele, pentru ornat
1 cana cu orez Basmati

Instructiuni:
Se pune ceapa tocata grosier intr-o piua, impreuna cu ghimbir, usturoi, ardei iute, sare si piper. Se piseaza bine, pana se obtine o pasta omogena. Daca este nevoie, se lungeste cu 1-2 linguri de apa.

Se pune carnea intr-un castron si se adauga pasta de condimente. Se amesteca cu mainile, se acopera castronul si se lasa la marinat minim 30 de minute (cel mai bine, peste noapte).

Intre timp, se spala orezul si se lasa la inmuiat. Se pune la fiert cu sare si putin ulei, in doua cani cu apa. Cand apa da in clocot, se micsoreaza flacara la minimul posibil, cat sa bolboroseasca linistit, si se acopera cu un capac, cat mai etans; se fierbe orezul 12 minute, apoi se opreste focul si se lasa orezul sa stea alte 10-12 minute, fara a lua capacul, dupa care se afaneaza cu o furculita.

Cat timp fierbe orezul, se pune un wok, sau tigaie mare, pe flacara medie. Se adauga uleiul si se incinge bine. Se adauga scortisoara si cardamomul si se prajesc cateva secunde. Se adauga ceapa tocata marunt si se gateste 5 minute, amestecand frecvent, pana incepe sa se inmoaie.

Se adauga chimion si coriandru si se amesteca. Se ia oala de pe foc, se adauga treptat iaurtul, amestecand continuu. Se pune oala pe foc si se adauga pasta de rosii; se amesteca bine, la foc mic, circa 1-2 minute.

Se adauga carnea, cu marinada cu tot, si se gateste 5 minute, amestecand frecvent.
Se toarna apa in wok, se adauga garam masala (sau curry) si se amesteca. Se da in clocot si se fierbe, fara a acoperi wok-ul, timp de 10 minute, pana ce sosul este gros. Se ia wok-ul de pe foc, se adauga suc de lamaie si se amesteca. Se orneaza cu coriandru si ardei iute verde si se serveste imediat, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
1. Cardamom negru se gaseste in macelariile si magazinele alimentare arabesti.
2. Garam masala se gaseste in macelariile si magazinele alimentare arabesti, dar, daca nu este disponibila, se poate inlocui cu o cantitate echivalenta de pudra curry, aceasta gasindu-se in toate supermarketurile.
3. Chimion se gaseste in macelariile si magazinele alimentare arabesti, ca si in cele turcesti, sau grecesti. Daca nu este disponibil, se poate inlocui cu o cantitate echivalenta de chimen.
4. Orez Basmati se gaseste in in macelariile si magazinele alimentare arabesti, dar si in orice supermarket. Dupa mine, cel mai bun raport pret calitate il are Riso Scotti, ce ofera pe piata orezul basmati harj, ambalat in vid.