Cardamomul este socotit cel mai frumos mirositor condiment, si, dupa sofran si vanilie, este, poate, cel mai scump. Reteta de fata este originara din Mumbai, si a fost adusa acolo de emigrantii pakistanezi care s-au stabilit in zona, in secolul trecut. Acest curry este foarte aromat, cu gust picant. Mai multe despre cardamom puteti afla aici.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
2 piepti de pui (circa 800 g in total) dezosati, fara piele, taiati cubulete
400 ml iaurt
35 de pastai de cardamom, semintele de la
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de boabe de piper negru
1 lingurita de curcuma, macinata
1 lingurita de boia iute
2 lingurite de boabe de coriandru, macinate
1 cutie de rosii tocate, circa 250 g
1 ardei iute verde, taiat rondele, pentru ornat
2 rosii, feliate subtire, pentru servit
sare, dupa gust
Instructiuni:
Se piseaza semintele de cardamom intr-o piua (sau intr-un blender), cat sa se obtina o pudra fina. Se amesteca cu putin iaurt, ca sa formeze o pasta.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga pasta de cardamom si boabele de piper negru si se prajesc 2-3 minute, la foc mediu.
Se adauga carnea, curcuma, boiaua si coriandrul. Se amesteca bine si se soteaza 10 minute, amestecand continuu pentru a preveni lipirea ingredientelor. Daca este nevoie, se mai adauga putina apa.
Se micsoreaza flacara si se adauga iaurtul, ardeiul iute (se pun deoparte cateva rondele, pentru ornat) rosiile tocate si sare, dupa gust. Se continua gatitul 5 minute, pana ce carnea este frageda. Se serveste cu orez fiert, ornat cu feliute de rosii si rondele de ardei iute.
Sfaturi:
Cardamom pastai se gaseste in macelariile arabesti, si in magazinele chinezesti (cum este Dragonul Rosu). Daca nu gasiti pastai de cardamom, cumparati un pliculet cu cardamom macinat (se gaseste in supermarket, produs de Fuchs) si sariti operatiunea de pisare, de la inceput. Amestecati direct cardamomul macinat cu iaurtul.
Foarte bine explicata, a iesit ff bine, multumim.
Am facut-o fara coriandru (nu aveam:( si nici nu prea ne place).
@vlad: Ma bucur ca v-a iesit bine, chiar si fara coriandru. Asa este, nu place tuturor.
Da, sunt mai multe!
Dar eu vorbeam de alte retete daca mai ai! Pentru ca, in afara de Pui Tandoori (care oricum o sa-l fac fara colorant rosu, ca n-am de unde sa iau – sau nu stiu de unde sa-l iau), Biryani de pui, Porc cu coriandru si Pastrav cu migdale care necesitau anumite condimente (cardamom verde sau negru sau garam masala), pe care pana in momentul asta, nu le-am avut la dispozitie! Doar ce le-am cumparat din varf de munte din Alpii Elvetieni!!!
Acum le am si ma apuc si de aceste retete!
Pacat ca baiatul meu a plecat la facultate in Bucuresti, ca el e cel mai bucuros cand gatesc specialitati asiatice!!!
Asa ca trebuie sa-l astept sa vina acasa ca sa „ma dau mare” cu noile descoperiri culinare!
Cu deosebit respect!
Daca tot am cumparat cardamom din Elvetia, am facut si eu reteta! Din pacate n-am avut curcuma, dar alor mei le-a placut si asa! Buna reteta! Asteptam si altele!
@MazdaRX8: Cum adica asteptati? Sunt o gramada de retete in blog! 🙂
Apropo de curcuma, oricum este folosita mai mult pentru culoare, gust nu prea are, iar aroma este destul de putin pregnanta. Radacina proaspata este mult mai aromata si mai cu gust, dar praful de curcuma care se gaseste (foarte rar) pe la noi nu exceleaza la capitolul gust-aroma.
Radu@: În loc de cardamom pastai pot folosi praf si cam cît ?Unde gasesc curcuma sau daca poate fi înlocuita cu altceva ?
@miki: Sigur ca poti folosi cardamom praf. Eu am vazut praf de cardamom in Cora, la pliculete, de la firma Fuchs. Curcuma se gaseste la macelarii arabesti si poate fi inlocuita, la nevoie, cu praf de sofran (cam un sfert sau o treime din cantitatea de curcuma), desi acesta este mai scump.
L-am prestat… l-am papat… a devenit felul de mancare preferat al familiei mele. Trebuie sa imi fac rezerve serioase de cardamom. Multumesc inca o data pentru acest site.
mihai2206: Ma bucur ca a placut reteta. Poate ar trebui sa incerci si alte retete indiene. Sunt bune rau, manca-le-as!