Curry de pui cu dovleac

Acest curry este plin de gust si aroma, are o culoare frumoasa si este un pic surprinzator pentru noi, caci bucataria romaneasca foloseste dovleacul neasteptat si nedrept de rar.
Curry de pui cu dovleac - Curry de pui cu dovleac 1 - Retetele lui Radu
Combinatia de lapte de cocos si asezonatori picanti pune bine in valoare dulceata naturala a dovleacului.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute + odihna
Ingrediente:
650 g piept de pui fara piele, dezosat, taiat cubulete
30 g seminte de dovleac
1 lingura de sos de soia
2 lingurite de zahar
200 ml fond de pui
2 cm bucata galangal, tocata
1-2 linguri de suc de limeta
3 cm bucata de ghimbir, feliata
2 lingurite de curcuma
4 catei de usturoi, usor zdrobiti
1 tulpina de lemongrass, usor zdrobita cu lama cutitului
1/2 ardei iute, despicat pe lungime
2-3 morcovi, curatati si taiati bucati
400 g dovleac, curatat si taiat bucati
1 ceapa mare, tocata marunt
2 lingurite de pasta de curry galben
400 ml lapte de cocos
2 linguri de sos de peste (sau sos de soia light)
1/2 legatura de coriandru proaspat, tocata
cateva frunze de oriandru proaspat, pentru ornat
orez Jasmine fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se pune fondul intr-o oala si se da in clocot. Se infasoara intr-o bucata de tifon, ca un bouquet garni, asezonatorii: galangal, lemongrass, ghimbir, ardei iute si jumatate din usturoi. Se adauga suc de limeta si se mijoteaza 5 minute, dupa cera se adauga morcovii si dovleacul si se continua alte 5 minute, sau pana ce acestea sunt aproape fragede.
Intre timp se prajesc semintele de dovleac la foc mediu, impreuna cu 2 lingurite de zahar si 1-2 linguri de sos de soia, pana ce incep sa se rumeneasca, iar lichidul s-a evaporat. Se iau de pe foc.
Se infasoara pasta de curry in folie de aluminiu si, tinand pachetelul cu un cleste, se incinge 20-30 de secunde deasupra flacarii. Aceasta operatiune are rolul de a potenta aroma pastei.
Se incinge uleiul intr-un wok si se soteaza rapid carnea timp de 3-4 minute, sau pana ce este facuta. Se scoate pe o farfurie calda.
Se adauga in wok ceapa si se gateste la foc mediu pana ce se face translucida. Se adauga restul de usturoi si se continua cateva secunde. Se mareste flacara, se adauga pasta de curry si curcuma si se continua 1-2 minute, racaind bine wok-ul ca mixtura sa inglobeze eventualele reziduuri caramelizate lasate de carne.
Se adauga mixtura de ceapa in oala cu dovleac, impreuna cu laptele de cocos si sosul de peste. Se se mijoteaza mixtura 2-3 minute. Se adauga carnea, impreuna cu sucul lasat de ea pe farfurie, se mareste flacara, se da in clocot lichidul, se mijoteaza 1-2 minute si apoi se ia oala de pe foc. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca bine.
Se lasa curry-ul la odihna 5-10 minute, acoperit, ca aromele sa se amestece. Se scoate legatura de tifon cu ingrediente aromatice si se arunca Se serveste curry-ul fierbinte, presarat cu seminte de dovleac si frunze de coriandru, alaturi de orez Jasmine fiert.
Nota:
Reteta foloseste coriandru; dupa cum se poate vedea din fotografie, eu am folosit patrunjel. Am deraiat de la reteta originala pentru ca nu am reusit sa gasesc coriandru nicaieri.
Am folosit galandal tocat si lemongrass tocat din cutie. Nu sunt nici pe departe ca cele proaspete, din pacate. Lemongrass-ul a devenit asezonatorul cel mai scump, dupa sofran si trufe, de pe piata noastra. Aproape 80 lei/kg in Selgros. Cand te gandesti ca in Thailanda creste pe marginea drumului…
Daca aveti fond de pui asiatic (se gaseste de cumparat la www.ft-shop.ro) sariti peste primul pas al retetei. Daca folositi, dupa cum cred eu, fond european, sau preparat din cubulete, infuzati-l cu aromele asiatice, pentru a pastra consistenta retetei.
Textura curry-ului este matasoasa si cremoasa, caci dovleacul este foarte fraged. Morcovul si carnea aduc un pic de textura, dar am simtit nevoia sa vin si cu un topping de seminte de dovleac crocante. Acesta este foarte gustos si imbunatateste si textura preparatului.

4 comentarii pe “Curry de pui cu dovleac

  1. Mihai spune:

    Din pacate nu am gustat Curry ,insa sunt mare iubitor de mancaruri picante , daca nu ma insel este un produs indian, sper sa nu ma insel.
    Insa ma intreb oare cat de codimentat poate fi o mancare facuta cu curry pentru iubitorii de sporturi tari in ale stomacului.

    • Radu Popovici spune:

      @Mihai: Nu este doar un preparat indian, dar sunt destule curry-uri indiene.
      Cred ca faceti o confuzie intre amestecul de mirodenii curry si gama de mancaruri numita curry.

  2. cristi-j spune:

    Daca se poate, as fi interesat sa detaliem putin unele aspecte legate de realizarea retetei si alegerile facute.

    Vazand prima oara fotografia, impulsul a fost sa spun ca eu prefer ca dovleacul sa ramana bucati, in poza arata un sos gros de parca dovleacul si morcovul au fost pasate, eu n-am reusit sa identific bucatile. Deci, de unde sosul gros si de ce apare doar puiul in poza ? hahaha

    Eu n-am fost prea incantat de combinatia dovleac cu pui, imi place mai mult de exemplu dovleac cu conopida. Si asa cum am spus prefer dovleacul bucati. Si folosesc dovleac placintar, cel cu forma interesanta (butternut squash).

    De ce s-a folosit metoda cu tifonul pentru infuzare si nu tocarea ingredientelor si sotarea rapida sau transformarea lor intr-o pasta, gustul ar fi fost mai adanc si mai pregnant, echilibrand toata dulceata de la dovleac, morcov pui si lapte de cocos?

    Ce rost are infasurarea pastei in folie si chestia cu cleste si flacara din moment ce in pasul urmator pasta e oricum prajita si astfel se potenteaza aroma. Nu am mai auzit de asta la pastele thailandeze, se face de exemplu la pastele de creveti de genul belachan care au alta consistenta si motive mult mai clare pentru acest procedeu.

    De ce tulpina de lemongrass se toaca foarte fin daca oricum se foloseste pentru infuzare, nu e suficient sa fie zdrobita? Si de ce se foloseste doar partea alba?

    Toate bune si frumoase (autentice) pana la morcov care nu prea e folosit in Thailanda. Si de fapt cred ca nici ceapa.

    Cred ca accentul cu semintele de dovleac e foarte bun.

    In poza se vede o felie de limeta, trebuia s-o amintesti si pe ea, pentru mine e binevenita, impreuna cu coriandrul verde aduce prospetime si vibratie, mai ales pentru retete mai grele cu lapte de cocos.

    80 de lei a ajuns lemongrass ? Ultima oara am luat din Metro cu 60 si ceva. E scump dar la 200 de grame intra cam 10-15 tulpini (depinde cat de mari si groase sunt) deci undeva la un leu tulpina. Eu nu folosesc tocat la borcan sau uscat, prefer sa iau proaspat si se pastreaza bine la congelator. Dar daca n-as gasi proaspat as folosi si altceva (decat deloc) pentru ca imi place foarte mult si cred ca e esential pentru gustul thailandez. Galangal in schimb folosesc rar si niciodata proaspat.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu nu prefer dovleacul intreg, cel putin nu in retete ca aceasta. Mi-a placut sa-l descompun un pic, caci sosul a fost mai pe gustul meu astfel. Este adevarat ca morcovii sunt rari in retetele thailandeze, dar cum cazuram cu totii de acord acum ceva vreme, pe la noi se poate gati doar „in stil thai”, nu chiar thai, asa ca eu i-am folosit. Si pentru culoare, si pentru textura.
      Tot asa si ceapa. Cand se vor gasi hasme pe toate drumurile (mu mai zic ca din cele asiatice nu cred ca am vazut macar vreodata pe la noi), atunci ceapa va disparea si din retetele mele „asiatice”. 🙂
      Nici accentul cu semintele de dovleac nu se foloseste in Asia (as zice ca este tipic european)… cel putin eu nu l-am vazut niciodata, nici macar in cartile de bucate in limba englea, unde oricum retetele sunt puternic cosmetizate.

      La lemongrass este o greseala in reteta, nu trebuie tocat. In ce priveste bouquet garni-ul, asa am preferat eu, ca sa nu mai umblu dupa ingrediente prin sos sau sa mi le scot dintre dinti. La fel, incingerea pastei este o chestie de alegere a mea. Mi se pare mie ca daca este introdusa in reteta deja incinsa, se integreaza mai bine in mixtura din wok.

      Ultima oara, daca imi amintesc eu bine, lemongrassul era 76 lei/kg, si era aproape uscat. M-am mai pacalit eu cu astfel d elemongrass pe la inceputuri, dar acum m-am invatat minte. Decat uscaciunile alea semi-ingalbenite, mai bine cumpar la borcan. galangal proaspat am avut doar cand m-am intors din Thailanda. In rest, am gasit pe aici doar uscat sau conservat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.