Acest curry este plin de gust si aroma, are o culoare frumoasa si este un pic surprinzator pentru noi, caci bucataria romaneasca foloseste dovleacul neasteptat si nedrept de rar.

Combinatia de lapte de cocos si asezonatori picanti pune bine in valoare dulceata naturala a dovleacului.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute + odihna

Ingrediente:
650 g piept de pui fara piele, dezosat, taiat cubulete
30 g seminte de dovleac
1 lingura de sos de soia
2 lingurite de zahar
200 ml fond de pui
2 cm bucata galangal, tocata
1-2 linguri de suc de limeta
3 cm bucata de ghimbir, feliata
2 lingurite de curcuma
4 catei de usturoi, usor zdrobiti
1 tulpina de lemongrass, usor zdrobita cu lama cutitului
1/2 ardei iute, despicat pe lungime
2-3 morcovi, curatati si taiati bucati
400 g dovleac, curatat si taiat bucati
1 ceapa mare, tocata marunt
2 lingurite de pasta de curry galben
400 ml lapte de cocos
2 linguri de sos de peste (sau sos de soia light)
1/2 legatura de coriandru proaspat, tocata
cateva frunze de oriandru proaspat, pentru ornat
orez Jasmine fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se pune fondul intr-o oala si se da in clocot. Se infasoara intr-o bucata de tifon, ca un bouquet garni, asezonatorii: galangal, lemongrass, ghimbir, ardei iute si jumatate din usturoi. Se adauga suc de limeta si se mijoteaza 5 minute, dupa cera se adauga morcovii si dovleacul si se continua alte 5 minute, sau pana ce acestea sunt aproape fragede.

Intre timp se prajesc semintele de dovleac la foc mediu, impreuna cu 2 lingurite de zahar si 1-2 linguri de sos de soia, pana ce incep sa se rumeneasca, iar lichidul s-a evaporat. Se iau de pe foc.
Se infasoara pasta de curry in folie de aluminiu si, tinand pachetelul cu un cleste, se incinge 20-30 de secunde deasupra flacarii. Aceasta operatiune are rolul de a potenta aroma pastei.

Se incinge uleiul intr-un wok si se soteaza rapid carnea timp de 3-4 minute, sau pana ce este facuta. Se scoate pe o farfurie calda.
Se adauga in wok ceapa si se gateste la foc mediu pana ce se face translucida. Se adauga restul de usturoi si se continua cateva secunde. Se mareste flacara, se adauga pasta de curry si curcuma si se continua 1-2 minute, racaind bine wok-ul ca mixtura sa inglobeze eventualele reziduuri caramelizate lasate de carne.

Se adauga mixtura de ceapa in oala cu dovleac, impreuna cu laptele de cocos si sosul de peste. Se se mijoteaza mixtura 2-3 minute. Se adauga carnea, impreuna cu sucul lasat de ea pe farfurie, se mareste flacara, se da in clocot lichidul, se mijoteaza 1-2 minute si apoi se ia oala de pe foc. Se adauga coriandrul tocat si se amesteca bine.

Se lasa curry-ul la odihna 5-10 minute, acoperit, ca aromele sa se amestece. Se scoate legatura de tifon cu ingrediente aromatice si se arunca Se serveste curry-ul fierbinte, presarat cu seminte de dovleac si frunze de coriandru, alaturi de orez Jasmine fiert.

Nota:
Reteta foloseste coriandru; dupa cum se poate vedea din fotografie, eu am folosit patrunjel. Am deraiat de la reteta originala pentru ca nu am reusit sa gasesc coriandru nicaieri.

Am folosit galandal tocat si lemongrass tocat din cutie. Nu sunt nici pe departe ca cele proaspete, din pacate. Lemongrass-ul a devenit asezonatorul cel mai scump, dupa sofran si trufe, de pe piata noastra. Aproape 80 lei/kg in Selgros. Cand te gandesti ca in Thailanda creste pe marginea drumului…

Daca aveti fond de pui asiatic (se gaseste de cumparat la www.ft-shop.ro) sariti peste primul pas al retetei. Daca folositi, dupa cum cred eu, fond european, sau preparat din cubulete, infuzati-l cu aromele asiatice, pentru a pastra consistenta retetei.

Textura curry-ului este matasoasa si cremoasa, caci dovleacul este foarte fraged. Morcovul si carnea aduc un pic de textura, dar am simtit nevoia sa vin si cu un topping de seminte de dovleac crocante. Acesta este foarte gustos si imbunatateste si textura preparatului.