Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine

Va propun o reteta de curry, gatita la GUXT… sa zicem in joaca, intr-un moment de respiro. Daca tot este vorba la GUXT despre explorari culinare, cred ca astfel de joaca ar trebui sa se intample cat mai des.
A iesit ceva gustos si foarte aromat; preparatul mai are si avantajul ca, cel putin in Bucuresti, toate ingredientele se gasesc relativ usor in hipermarketuri.
Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine

Bucatarie: GUXT
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
750 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucatele
2 lingurite de seminte de chimion
2 lingurite de seminte de mustar alb
2 lingurite de seminte de coriandru
2 lingurite de curcuma, pudra
1 ardei iute verde, tocat marunt
1 lingura de ghimbir, proaspat ras
2 catei de usturoi, tocati marunt
1/2 lingurita de boia iute, sau dupa gust
400 ml cutie cu lapte de cocos
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa mare, tocata marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ardei iute, taiata fasiute subtiri, pentru garnisit
2 linguri de coriandru proaspat, tocat marunt
375 g orez Jasmine, fiert

Instructiuni:
Se deschide cutia de lapte de cocos, cu grija, fara a o zgaltai. Se separa smantana groasa de apa de cocos, in doua castronele separate.

Se incinge o craticioara la foc mediu. Se prajesc uscat, fara ulei, semintele de chimion, mustar si coriandru timp de 1-2 minute, sau pana ce incep sa miroasa si sa pocneasca. Se ia craticioara de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se proceseaza mirodeniile cu o rasnita de cafea, sau intr-o piua, pana ce se obtine o pulbere fina si omogena. Se adauga curcuma si se amesteca.

Citeste si articolul →   Salata picanta cu portocale

Se combina intr-un castron mare jumatate din smantana de cocos cu ardei iute cu ghimbir, usturoi, sare si amestecul de mirodenii. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se lasa puiul la marinat circa 30-60 minute.

Se incinge un wok la foc iute, se adauga uleiul si, cand acesta este bine incins la randul sau, se adauga ceapa. Se gateste la foc iute, amestecand frecvent, timp de cateva minute, pana ce se rumeneste. Se adauga fasiutele de pui impreuna cu marinada. Se gatesc 3-4 minute, amestecand ocazional, pana ce sunt colorate uniform.

Intre timp se amesteca apa de cocos cu restul de smantana de cocos. Se adauga laptele de cocos in wok; se sareaza si se pipereaza. Se mijoteaza carnea 10-12 minute, cau pana ce este facuta.
Se ia wok-ul de pe foc, se adauga coriandrul tocat si se amesteca.
Se serveste curry-ul cu orez Jasmine fiert, garnisit cu fasiute subtiri de ardei iute.

2 comentarii pe “Curry de pui cu lapte de cocos si orez Jasmine

  1. cristi-j spune:

    Mi-e pofta … hahaha … sunt in renovari si nu pot gati asa ca acum mi se pare minunata aceasta reteta. Foarte gustoasa, una dintre preferatele mele.
    Am mai spus-o dar nu strica sa repet, eu incerc sa echilibrez lucrurile, asa cum se face prin Asia de sud-est, si adaug un pic de zahar ( de preferinta de palmier sau macar brun) iar la sfarsit niste limeta pentru stors deasupra ( e foarte folositoare mai ales in cazul folosirii laptelui de cocos)
    Dar parca mai aveai reteta asta … nu conteaza, e buna … hahaha

    La fel salata aia cu pui, creveti si mango de acum cateva zile … mi-e pofta … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Esti in renovare? Condoleantele mele. Sper sa rezisti moral pana la sfarsit. 🙂
      Renovarile sunt unele dintre cele mai marcante experiente din viata mea.

      In ce priveste reteta, ne-am jucat cu ingredientele pe care le aveam prin frigider si camara. Mai am o varianta oarecum asemanatoare, cu zahar si limeta, cum spui tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.