Va propun o reteta interesanta, originara din Pakistan si nordul Indiei. Dupa cum vedeti, se folosesc multe condimente, ceea ce face ca preparatul sa fie exceptional de aromat. In plus este absolut delicios, garantez pentru asta.
Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 27 minute
Ingrediente:
200 g piept de pui, taiat cubulete
2-3 linguri de ghee
1/4 lingurita de asafoetida
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de boabe de piper negru
1/2 lingurita de seminte de mustar
1 lingurita de boabe de coriandru
5 cm baton scortisoara
4 ardei iuti rosii, uscati
1 ceapa, tocata
6 frunze de curry uscate
4 catei de usturoi, tocati
2 cm bucata de ghimbir, tocata
75 g linte galbena, sparta
sare
1 lingurita de curcuma
400 g rosii tocate, din cutie
2 linguri de pasta de rosii
4 linguri de iaurt
1 lingurita de garam masala
4 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
Instructiuni:
Se amesteca 1 lingura de apa cu praful de curcuma pana se omogenizeaza. Se alege si se spala bine lintea, apoi se scurge. Se umple cu apa o cratita medie. Se adauga lintea, sare si mixtura de curcuma. Se da lichidul in clocot si se fierbe lintea 8-10 minute, pana ce este frageda, dar isi pastreaza inca forma.
Intre timp se prepara un “baghar” (ulei aromat – vezi aici pentru detalii). Se incinge ghee-ul intr-un wok sau tigaie mare si adanca, la foc mediu. Se adauga asafoetida si se amesteca 30 de secunde, apoi se adauga scortisoara, piperul, chimionul, coriandrul, mustarul si ardeii iuti. Se prajesc condimentele 30 de secunde, pana ce incep sa sfaraie si sa miroasa puternic.
Se micsoreaza flacara si se adauga ceapa si frunzele de curry. Se amesteca si se gatesc 3-4 minute, pana ce ceapa se face translucida. Se adauga usutroiul si ghimbirul, se amesteca si se continua 1 minut.
Se adauga carnea, se sareaza si se gateste 3 minute, pana ce isi schimba culoarea si incepe sa se rumeneasca. Se adauga rosiile, pasta de rosii si iaurtul, se amesteca, se da mixtura in clocot, se acopera vasul, se face focul mic de tot si se gateste carnea 7 minute, sau pana ce este facuta.
Se adauga lintea, garam masala si coriandrul si se amesteca bine. Se gateste mixtura 2 minute.
Se serveste preparatul ornat cu frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), alaturi de papadums, paratha sau orez fiert.
Sfaturi:
Linte galbena sparta, ghee, asafoetida, chimion, frunze uscate de curry si garam masala se gasesc in Bucuresti la Bacania Veche, Ki-Life si poate si in alte parti.
Daca nu aveti ghee, folositi un amestec de unt si ulei rafinat de floarea-soarelui.
Buna ziua domnule Radu, 🙂
felicitari pentru site-ul dumneavoastra!!!
este extrem de ”gustos si aromat”
dar daca imi dati asa idei cu asa arome spuneti-mi si unde gasesc aromele – in special asafoetida si frunzele de curry pentru ca in rest m-as mai descurca sa le procur…
multumesc anticipat pentru raspuns
si la cat mai multe astfel de retete !!!!
sa aveti o zi frumoasa! 🙂
Cu admiratie si respect, Daniela
@Dreamdanielle: Multumesc pentru felicitari si urari.
Asafoetida se gaseste la magazinul Ki-Life din Piata Amzei.
Frunze de curry uscate, nu mai sunt sigur, dar parca tot acolo am vazut.
puiul cu curry este reteta mea preferata
@sibiu: Aici nu avem pui cu curry, ci curry de pui. Atat semantic cat si tehnologic este o diferenta importanta intre cele doua. 🙂
” Baladi” in limba araba inseamna ” local”; samneh baladieh ( =ghee locala) se prepara din unt obtinut din lapte de oaie crescuta in tarile arabe; si curios si carnea de oaie ( si de miel) locala este mai scumpa decat cea de import.
Este o zona de desert si cresterea oilor este mai costisitoare; astfel carnea si produsele lactate provenite de la oi locale sunt mai scumpe.
Probabil ca si faptul ca se consuma preponderent carne de oaie este un factor important in stabilirea preturilor.
Carnea de miel local este si mai grasa decat cel din import si foarte multa lume aici prefera mancarurile grase( noi medicii avem mari probleme cu pacientii care vin cu hiperlipidemii din cauza obiceiurilor alimentare si a sedentarismului).
Si tin minte ca si in Romania telemeaua de oaie era mai scumpa decat cea de vaca.
O seara buna!
@Mihaela: Multumesc pentru raspuns. Interesante precizari. As fi crezut ca arabii, mai ales cei din zona Mediteranei, mananca mai sanatos.
In ce priveste telemeaua de oaie, la noi este mai scumpa decat cea de vaca fiindca laptele de oaie este mult mai putin decat cel de vaca. Este insa mai gras si mai bun. Cea mai scumpa telemea de la noi este cea de capra. De fapt, cam in toata Europa lucrurile stau la fel. As fi crezut ca in tarile mari consumatoare de oaie preturile sunt diferite. 🙂
Vroiam sa subliniez doar ca orezul arabesc se fierbe cu ghee; pentru orezul simplu fiert cu apa si ghee se foloseste orezul cu bobul alb, fie ca este american,egiptean sau basmati.Nu trebuie sa fie neaparat cu bobul lung.
Am vazut in reteta ca scrii ca aceasta mancare se poate servii si cu orez fiert; nu am mancat niciodata orez indian si eram curioasa cu se prepara.
De asemenea am citit articolul tau despre ghee si am vazut ca stii ca inseamna acelasi lucru; vroiam doar sa precizez ca samneh este din unt obtinut din lapte de oaie si ca si in tarile arabe este foarte scump.
Nu vorbesc niciodata in necunostinta de cauza si nici nu postez comentarii care se vor insultatoare.
O seara buna!
@Mihaela: Te-ai aprins. 🙂 Nu te supara, nu am vrut sa critic si imi pare rau ca te-a deranjat raspunsul meu. Am vrut doar sa ma lamuresc. Mai am o intrebare, si tot curiozitatea ma mana: de ce este mai scump untul de oaie? Din cauza productivitatii mai mici a oilor (adica dau mult mai putin lapte decat o vaca)? Stiu insa ca in tarile arabe sunt mult mai multe oi decat vite… dar poate stiu gresit?
Indienii si pakistanezii mananca adesea leguminoase alaturi de orez. Nu mananca doar Basmati, care este un orez scump si la ei, dar au orezuri de tip indica, cu bob lung (japonica este tipul cu bob scurt).
O combinatie de arome deosebita!*****
La noi se gaseste linte verde si linte portocalie (am vazut la Timisoara la alimentara Bega) si reprezinta baza a numeroase mancaruri arabesti.
Orezul arabesc se caleste cu ghee si apoi se fierbe; are o aroma deosebita; mie inainte nu imi placea orezul, dar m-am „indragostit” de orezul arabesc. Proportia de apa si orez este 1 cana de orez si 1 cana si 1/4 apa; bobul de orez ramane intreg si ferm.
In Iordania se foloseste foarte mult „samen baladi” (sau „samneh baldieh” sau „samen baladieh”) care se prepara din unt de oaie si are o culoare mai galbuie; majoritatea mancarurilor beduinilor se prepara cu samneh baladieh, pana si prajiturile si orezul cu lapte.
De asemenea ouale ochiuri se fac tot cu samneh baladieh; in zilele de azi samneh baladieh este foarte scumpa si este considerata o delicatesa.
Pe piata iordaniana mai exista un produs Pure vegetable ghee – „Al Ghazal”, care se prepara din ulei de palmier si nu contine colesterol.
Da aceeasi aroma minunata orezului si mancarurilor si este mai sanatoasa.
O zi buna!
@Mihaela: Nu prea vad de ce vorbesti despre orez aici, unde avem de-a face cu linte. Poate ca au fost descoperiri concomitente pentru tine? Stiam ca samneh inseamna chiar ghee…
Orezul „arabesc” este, dupa cum il descrii, este unul cu bob lung. Poate Basmati? Orezul din care se face orezul cu lapte este insa unul cu bob scurt sau mediu, si mai bogat in amidon de tip amilopectina.
Am vazut „ghee” Al-Ghazal, are o antilopa pe eticheta. 🙂 Prefer insa un ghee provenit de la vaca, nu de la palmier. 😀
waw,ce de condimente!! ce bunatate trebuie sa fie,de ce ne pedepsesti sa salivam continuu??!!!
FELICITARI!
@Lubita: Dar nu va pedepsesc… cel putin nu cu intentie. 🙂 Vreau, dimpotriva, sa facem impreuna lucruri noi si gustoase.
@Radu: Ma inspira teribil cum arata mancarica ta. Nu am mancat niciodata linte. Am o punga, dar de linte verde si ma tot invart pe langa ea. Cred ca o sa imi fac curaj 🙂
@mihai2206: Si eu am inceput mai greu cu lintea. Se gateste diferit de fasole si de naut, mult mai rapid si fara inmuiere. Poti incerca reteta si cu linte verde. O sa aiba o culoare ceva mai trista, dar va fi gustoasa.
inseamna ca eu sint batrina demult! 🙂
da, plin de nori astazi cerul „norocului” meu, 20 de grade… doar 4 zile de peste 30 toata vara, am purtat trench si in iunie… 🙂 recunosc, mi-a fost tare bine fara caldura mare… asa ca am pus cuptorul la treaba! 🙂
@alison: Eu mi-as dori veri mai racoroase si ierni mai blande. Cred ca imbatranesc. 😐
foarte frumoasa prezentarea, creatoare de pofte si idei pentru zile noroase si neinspirate si de luni! 🙂
@Alison: Poate sunt zile noroase la tine, norocoaso. In Bucuresti este cald deja ca intr-un furnal. 🙁
Arata mortal! In ce ai pus curryul? In lipii? Cum le-ai dat forma de cupe?
@Yoyo: Sunt popadomuri, de fapt. Am folosit un truc pentru a le da acea forma. Am scos platanul cuptorului cu microunde, iar in centrul cuptorului am asezat un cilindru de sticla inalt de vreo 7-8 cm si cu diametrul de 3-4 cm. Peste el am asezat, cat mai centrat, foaia de popadom. Am inchis cuptorul si l-am pornit timp de 1 minut sau doua, la gradatia High. Popadomul s-a curbat, s-a rumenit si s-a facut crocant. Trebuie sa faci cateva probe, ca sa determini timpul si temperatura cele mai potrivite. Apoi am umplut cu curry concavitatile popadomurilor. Si aici trebuie atentie, caci un curry prea apos va inmuia repede popadomurile si se va scurge.