Acest preparat condimentat este un curry thailandez verde. Va reamintesc ca, in mod traditional, curry-urile thailandeze pastreaza culoarea pastei de curry cu care sunt preparate, in cazul de fata acest lucru se face folosind doar ingrediente de culoare alba, sau aproape alba (nuca de cocos, pui, taitei, ceapa usturoi, ghimbir, alune), si verde (castravete, ceapa verde, limeta).
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
120 g taitei de celofan
1 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati
2 cm bucata de ghimbir, tocat marunt
1 lingura de pasta de curry verde
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasiute
1 nuca mica de cocos
200 ml lapte de cocos
10 cm bucata de castravete, taiat bari subtiri
2 cepe verzi, taiate bucati de 5 cm lungime, pe diagonala
1 lingura de sos de peste
1 lingura de sos de soia
2 lingurite de zahar de palmier (sau zahar brun)
1 limeta, coaja rasa si sucul de la
2 linguri de alune caju prajite, pisate grosier, pentru ornat
Instructiuni:
Se sparge nuca de cocos, deasupra unui castron (care va colecta apa de cocos), lovind-o cu muchia boanta a unui satar, de-a lungul liniei ecuatoriale.
Se scoate miezul si se taie feliute.
Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga ceapa, usturoiul si ghimbirul si se soteaza rapid (stir-fry) 2-3 minute, amestecand permanent. Se adauga pasta de curry si se continua 2 minute.
Se adauga carnea, miezul de nuca de cocos, lapte de cocos, apa de cocos, sos de soia, sos de peste si suc de limeta. Se da mixtura in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe 3-4 minute, pana ce lichidul s-a redus putin.
Se adauga taiteii de celofan si se amesteca 2-3 minute, pana ce carnea este facuta, iar taiteii sunt fragezi.
Se adauga castravete si ceapa verde si se amesteca zece secunde. Se gusta, se potriveste asezonarea (se adauga, daca este nevoie, suc de limeta, zahar si sos de peste) si se serveste curry-ul ornat cu alune pisate si coaja rasa de limeta.
Sfaturi:
Aveti grija sa alegeti o nuca de cocos proaspata, cu miez fraged. Nucile care ajung pe la noi nu indeplinesc intotdeauna acest deziderat; o nuca mai veche are un miez mai tare, care nu se mesteca usor.
Nota:
Taitei de celofan se gasesc in magazinele chinezesti din Dragonul Rosu. Puteti folosi in locul lor taitei de orez, disponibili in aproape orice hipermarket.
Tocmai am terminat de citit (si preparat) cele 50 de retete de salate gustoase, simple rapide si hranitoare publicate in carte.
A fost o experienta placuta, instructiva si utila pentru care va multumesc.
@Virgiliu: Chiar toate 50? Ce pot sa spun, ma bucur ca v-au placut.