Acest curry este un preparat originar din Bengal, unde mustarul este unul dintre cele mai populare alimente, fiind folosit atat ca verdeata (frunzele), condiment (semintele) si ulei (extras din presarea semintelor). In reteta de fata, miezul de nuca de cocos joaca rolul de ingrosator de sos.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35 minute
Ingrediente:
5 linguri de miez de nuca de cocos deshidratat
2 ardei iuti verzi, tocati
2 linguri de seminte de mustar alb
2 cartofi mari (circa 500 g in total), curatati si taiati cubulete
1 piept de pui dezosat (circa 300 g), fara piele, taiat cubulete
250 ml iaurt
4 linguri de ulei de mustar
2 foi de dafin
2 lingurite de garam masala
1 ardei iute rosu, tocat marunt
2 lingurite de zahar brun
sare, dupa gust
rondele de ardei iute, pentru ornat
frunze de coriandru (sau patrunjel), pentru ornat
Instructiuni:
Se piseaza intr-o piua jumatate din semintele de mustar, pana ce se obtine o pudra grosiera. Se adauga ardeii iuti si se continua pisatul pana ce se obtine o pasta cat mai omogena. La nevoie, se adauga putina apa ca sa se lege amestecul. Se adauga miezul de nuca de cocos si se amesteca bine. Mixtura rezultata se amesteca apoi cu iaurt.
Se incinge jumatate din cantitatea de ulei intr-o tigaie mare, se adauga carnea de pui si se prajeste 3-4 minute, amestecand frecvent, pana ce se rumeneste uniform.
Se adauga cartofii, foile de dafin si apa, cat sa acopere ingredientele. Se sareaza, se da in clocot si se fierb cartofii 20 de minute, pana ce sunt fragezi, iar apa s-a evaporat aproape complet.
Se micsoreaza focul si se adauga mixtura de iaurt. Se gateste 3 minute, pana se incinge, amestecand continuu.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaita si se prajesc restul de seminte de mustar. Se lasa sa sfaraie pe foc cateva secunde, pana ce incep sa sara, apoi se adauga garam masala si ardeiul iute rosu. Se continua gatitul cateva secunde, amestecand continuu.
Se adauga aceasta mixtura de condimente in tigaia cu carne si se amesteca. Se adauga zaharul si se potriveste de sare. Se orneaza cu rondele de ardei iute si cu frunze de patrunjel.
Sfaturi:
Uleiul de mustar este relativ greu de gasit, mai ales datorita piedicilor puse de Comunitatea Europerana la importul acestui aliment. Mai multe informatii despre uleiul de mustar pot fi gasite aici.
Acest ulei este si foarte greu de inlocuit, caci are o savoare specifica. As propune, pentru cei care nu au acces la el, folosirea unui ulei rafinat insipid, in care au foat prajite 30 de secunde seminte de mustar. Acest ulei infuzat se poate, sau nu, strecura inainte de a fi folosit.
Mama,mama ce reteta delicioasa. Imi ploua in gura,cum se spune. Cumpar astazi miez de nuca de cocos si ma apuc de treaba.
@Laura: Sper sa nu ai probleme de aprovizionare. Am vazut de curand in toate supermarketurile pe unde am fost.
Era sa uit. La multi ani, Radu si scuze ca te felicit cu intarziere.
Interesanta reteta atit prin folosirea miezului de nuca de cocos ca ingrosator cat si prin modul in care se folosesc semintele de mustar. Crezi ca daca se prajea miezul de cocos putin inainte de a-l adauga la iaurt nu i s-ar fi intetit gustul?
@memphis: Fara indoiala ca tratamentul termic ar fi sporit gustul si aroma de cocos, dar ar fi schimbat si culoarea sosului. Cred ca daca la sos se adauga curcuma si eventual putiona boia, poti praji miezul de nuca de cocos. Se obtine astfel un sos colorat si mai aromat, dar se acopera o parte din “mustareala”. 🙂 Multumesc pentru urare. Este bine primita oricand.
Ce reteta interesanta! 🙂 Pot folosi curry in loc de garam masala?
@simina: Sigur. Sau iti poti prepara singura putina garam masala. Nu este greu. Vezi aici.
si mie imi pare ca aceasta combinatie e de zile mari, iar poza ta in rosu/verde e convingatoare… extrem de!:)
@alison: Cand gatesti cu placere, fiecare zi este una mare. 🙂
Asta mi se pare o reteta deosebita. Imi inchipui aroma de nuca de cocos alaturata mustarului si garam masalei combinate toate cu iuteala ardeilor. Ulei de mustar se gaseste greu si in Franta nu doar in Romania; eu l-am vazut doar pe la magazinele indiene, care nu sunt prea multe. Am recitit articolul tau despre uleiul de mustar. Il uitasem dar mi l-am reamintit. Extrem de interesant. 🙂
@toni: Asa este. Preparatul nu arata cine stie ce, ca multe alte curry-uri indiene cu sos, dar compenseaza prin gust si aroma.