Curry de pui cu usturoi

Sa nu va sperie cantitatea de usturoi din reteta. Pare mare, dar este gatita in asa fel incat isi pierde mult din iuteala. Nu va speriati nici de dimensiunea listei de ingrediente: chiar daca acestea sunt multe, reteta este foarte simpla.
curry de pui cu usturoi1 - Curry de pui cu usturoi 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 28 de minute
Ingrediente:
2 piepti de pui, circa 700 g, taiati bucatele de dimensiunea unei imbucaturi
4 linguri de ghee (sau ulei pentru prajit)
2 bucati de rulou de scortisoara, de 2-3 cm fiecare
1/2 lingurita de scortisoara pudra
12 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa, tocata marunt.
1 bucata radacina de ghimbir de 2 cm lungime, tocata marunt.
2 ardei iuti verzi, curatati de seminte si tocati marunt
sare, dupa gust
3 foi de dafin
1/2 lingurita de curcuma, macinata
1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate
1/2 lingurita de seminte de chimion macinate
1/2 lingurita de boia de ardei iute
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
250 ml de fond de pui (sau preparata din cubulete de concentrat)
1/2 lingura de suc de limeta
frunze de coriandru (sau patrunjel), tocate
1 mana de alune caju, prajite si sarate
1 ardei gras rosu, taiat fasiute
1 ardei gras galben, taiat fasiute
coriandru (sau patrunjel) tocat, pentru ornat
feliute de limeta, pentru servit
1 ardei iute rosu, mic, taiat fasiute subtiri, pentru ornat
orez Basmati fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge jumatate din cantitatea de ghee intr-o tigaie mare. Se prajeste carnea rapid 3-4 minute, la foc mediu-iute, pana se rumeneste si este aproape facuta. Se scoate apoi pe o farfurie si se lasa deoparte.
Se incinge restul de ghee in aceeasi tigaie, la foc mediu; se adauga bucatile de scortisoara si se amesteca bine. Se lasa pe foc 30 de secunde, apoi se adauga usturoiul si se caleste cateva minute, amestecand continuu, pana ce incepe sa se rumeneasca.
Se adauga ceapa tocata si se caleste totul inca 5 minute, pana incepe sa se rumeneasca. Se adauga ghimbirul si ardeiul iute si se soteaza 30 de secunde, pana ce incep sa-si dezvolte aroma.
Se readuc bucatelele de piept de pui in tigaie si se prajesc la foc mediu-iute cam 2 minute, ca sa “prinda” aromele condimentelor.
Intre timp, se amesteca intr-un castronel curcuma, coriandrul, chimionul si boiaua. Se adauga amestecul de condimente in tigaie. Se amesteca si se soteaza pana ce grasimea se ridica si apare la marginile vasului, circa 3 minute.
Se adauga piperul, foile de dafin, fasiutele de ardei gras si fondul de pui; se amesteca. Se mareste flacara si se da in clocot. Se acopera vasul, se micsoreaza flacara si se mijoteaza (fierbe molcom) timp de 3-4 minute, amestecand ocazional. Daca mixtura are prea mult lichid, se fierbe, fara capac, pana ce lichidul se evapora partial.
Se adauga scortisoara macinata, sucul de limeta si frunzele de coriandru. Se continua amestecarea inca 1-2 minute, se potriveste de sare si se ia de pe foc. Chiar inainte de a servi curry-ul, se adauga o mana de alune caju, apoi se amesteca. Se orneaza cu coriandru tocat, fasiute de ardei iute si feliute de limeta si se serveste alaturi de orez fiert.

8 comentarii pe “Curry de pui cu usturoi

  1. ardeiute spune:

    eu cand vad o reteta de curry ma astept sa fie si cu lapte de cocos, chestie de obisnuinta. insa asta e prima reteta de curry care o vad si care contine scortisoara. cu siguranta merita incercata.cred ca lipsa cocosului este balantata de aroma si gustul scortisoarei, foarte interesant( ptr mine).

    • Radu Popovici spune:

      @ardeiute: Curry-urile pe baza de lapte de cocos provin din sudul Indiei si din Asia de sud-est. In nordul Indiei si in Pakistan curry-urile se prepara cu produse lactate. Unele dintre curry-urile indiene contin scortisoara, care nu este un ingredient rar in astfel de preparate. 🙂

  2. ophelia1983 spune:

    :)..asta asa este…poi chiar si eu am niste mare NU- URI la mancare( nu ciuperci, nu pastarnac, nu brocolli…)…deci inteleg …dar la condimente nu prea am limita!

  3. ophelia1983 spune:

    imi place reteta…intr-adevar pare o lista mare de ingrediente, dar daca ne uitam bine sunt ingrediente accesibile, care de obicei se gasesc in camara oricui..Iar cu usturoiul nu ai drepate: cu cat mai mult cu atat mai bun! ( cel putin in cazul meu)

    • Radu Popovici spune:

      @ophelia1983: Si in cazul meu. Insa nu toti suntem la fel. Cunosc multe persoane, altminteri gurmande, care nu pot suferi unul dintre urmatoarele ingrediente: usturoiul, ardeii iuti, piperul, chimenul, busuiocul sau chiar mararul. Gusturile nu se discuta. 🙂

  4. cristi-j spune:

    nu aveai reteta asta mai demult ? sau poate mi se pare cunoscuta pentru ca fac mereu asa ceva , cam asta e stilul meu preferat de gatit dar schimband mereu proportiile ingredientelor si adaugand sau scotand diverse alte lucruri sau schimband momentul adaugarii diverselor ingrediente si modificand deci timpii de gatit .
    o nedumerire legata de “se soteaza pana ce grasimea se ridica si apare la marginile vasului, circa 3 minute.” . mie nu mi se intampla asa , uleiul (2 linguri)(nu am folosit ghee , nu stiu cum se intampla cu el) e absorbit de ingrediente si mirodenii si se formeaza o pasta uscata ceea ce e bine pentru ca printr-o scurta prajire uscata se intensifica aroma , apoi se adauga putin lichid, puiul , ardeiul sau alte vegetale si fondul de pui .
    si poate ar trebui mentionat ca feliutele de limeta nu sunt doar pentru ornat , adica nu sunt doar un decor pe care il dam deoparte , se storc peste pui … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Se formeaza un “brau” foarte subtire de grasime lichida, la marginile vasului. Eu stiu ca se formeaza acest brau si cand folosesc ulei, cred ca este vorba despre cantitatile relative dintre condimente si grasime.
      Feliutele de limeta sunt intr-adevar pentru servit, nu pentru ornat. Scapare din viteza. Eu le storc… mai de loc, caci sunt prudent cu gustul acru in combinatie cu mirodeniile. Mai mult le tin langa preparat pentru culoare si aroma, decat pentru suc. De aceea am si notat ca ar fi pentru decor. Dar stiu ca multi prefera sa le stoarca peste mancare.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.