Va prezint o alta reteta gatita in cadrul cursurilor de practica si teorie culinara de la GUXT. Reteta este, ca orice curry de acest fel gatit corect, foarte gustoasa si plina de aroma.
Cum acest curry se gateste repede si este foarte simplu, il puteti lua in consideratie pentru o masa de pranz in weekend, sau pentru o cina din cursul saptamanii.
Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4 persoane
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
600 g bucata de file de somn
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
sare
1 lingurita de boabe de piper negru
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
2 pastai de cardamom verde, doar bobitele din interior
1 lingurita de boabe de mustar alb
1/2 lingurita de boabe de mustar negru
1 1/2 lingurita de seminte de fenicul
2 lingurite de curcuma, pudra
1 lingurita de scortisoara, pudra
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boie iute
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, rasi
2 cm bucata de ghimbir, rasa
1 ardei iute verde mic, tocat marunt
800 ml lapte de cocos gros
sucul si coaja rasa de la 1 limeta
4 linguri de fulgi de migdale
frunzele de la cateva fire de coriandru proaspat (sau patrunjel cret), tocate marunt
orez Basmati fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se prepara “masala”, adica amestecul de mirodenii. Se prajesc uscat, fara ulei, intr-o craticioara, mirodeniile intregi (piper, coriandru, chimion, fenicul, cardamom, mustar alb si negru). Cand se incing si incep sa pocneasca, se ia craticioara de pe foc si se lasa sa se raceasca 2-3 minute. Se transfera apoi intr-o piua. Se adauga 1 lingurita de sare si se piseaza mixtura cat se poate de fin. Ca alternativa, puteti folosi o rasnita de cafea.
Se adauga la acest amestec curcuma, boiaua dulce si iute si scortisoara. Se amesteca bine. Se desface aceasta pudra cu 2-3 linguri de lapte de cocos; astfel se va incorpora mai bine in sos si nu va forma cocoloase.
Se prajesc uscat, la foc mediu, fulgii de migdale, pana ce incep sa se faca aurii. Se scot imediat pe o farfurie.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste incet 5 minute, sau pana se inmoaie si se face translucida. Se adauga ghimbir, usturoi si ardei iute si se continua 1 minut.
Se adauga mirodeniile desfacute cu putin lapte de cocos si se gatesc, amestecand continuu, circa 1-2 minute. Se adauga laptele de cocos si se amesteca. Dupa ce lichidul da in clocot, se adauga bucatelele de somn si se gatesc 7-8 minute, sau pana ce sunt facute.
Se adauga in sos sucul si coaja rasa de limeta. Se gusta si se potriveste de sare. Se serveste curry-ul cu orez fiert, presarat cu fulgi de migdale si coriandru (sau patrunjel) tocat.
Nota:
Dupa cum observati, propun din nou substituirea coriandru verde cu patrunjel cret. Cele doua plante aromatice sunt foarte diferite, dar este, dupa mine, o substituire mai buna decat cea cu pateunjel obisnuit (cel italienesc). Coriandrul verde este ca are o aroma neplacuta pentru foarte multe persoane ne-asiatice. As zice ca avem de-a face cu un “acquired taste”, ca berea, de exemplu; la inceput am urat-o, ca apoi sa ma impac foarte bine cu ea.
La evenimente, atunci cand prezentam vreo reteta, nu facem decat doua compromisuri: mai reducem din iuteala (caci occidentalii, inclusiv romanii, nu au papilele gustative indeajuns de antrenate pentru grade de iuteala mai ridicate, asa cum cer unele dintre retete) si inlocuim coriandrul, total sau partial, cu patrunjel cret.
Aici dureaza cel mai mult adunarea generala a tuturor mirodeniilor si condimentelor, dar, din moment ce le-ai ordonat pe masa/blatul de lucru, totul devine usor.
Pana acum nu am incercat cardamomul, dar nu este timpul trecut. Cu pestele as fi si eu putin mai darnica (200 g/ persoana). Frunzele de coriandru le pun in amestec (cei din familie sunt mai conservatori).
@Mirela: Si printre cei pentru care gatesc eu sunt destui care nu se impaca bine cu frunzele de coriandru. Ce sa zic… pierderea lor. 🙂
Aproape perfecta reteta pentru mine, asta in primul rand pentru ca de prea multa vreme nu am mai facut un curry de peste si trebuie neaparat sa fac cat mai curand, chiar ieri m-am uitat prin magazine dupa ceva interesant.
A fost vreun motiv anume pentru care ai folosit somn (e vorba de somn, nu-i asa, nu somon)?
Eu nu cred ca voi folosi somn si as face cateva mici modificari care tin in principal de cantitatile folosite.
Un pic mai mult peste (macar vreo 700g)
Pentru un curry de peste parca nu as pune chimion, ma mai gandesc la cardamom.
In loc de ceapa as folosi partea alba de la ceapa verde iar o parte din partea verde as folosi-o la garnisit.
Ardeiul iute verde nu ar fi mic si nu ar fi tocat marunt.
Nu stiu exact ce inseamna 2cm de ghimbir pentru ca grosimea poate varia foarte mult dar as pune mai mult.
Mi se pare ca 800ml de lapte de cocos e prea mult cred ca vreo 600 ar fi deajuns.
Pentru servit as mai pune cate un sfert de limeta pentru fiecare.
Si e un dezacord enervant chiar la inceput pe care poate il poti corecta : “Cum acest curry se gateste repede si este foarte simpla”
@cristi-j: Cu dezacordul ai dreptate, am ezitat intre “curry” si “reteta” si a iesit ce a iesit. In rest, chestie de gust.
Da, este somn, nu somon si nu am folosit somn pentru vreun motiv anume, ci pentru ca asta am avut la indemana cand m-a palit pofta de cu curry de peste. In rest, pofta buna! 🙂