Va prezint o alta reteta gatita in cadrul cursurilor de practica si teorie culinara de la GUXT. Reteta este, ca orice curry de acest fel gatit corect, foarte gustoasa si plina de aroma.
Curry de somn cu lapte de cocos
Cum acest curry se gateste repede si este foarte simplu, il puteti lua in consideratie pentru o masa de pranz in weekend, sau pentru o cina din cursul saptamanii.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 4 persoane
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
600 g bucata de file de somn
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
sare
1 lingurita de boabe de piper negru
2 lingurite de boabe de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
2 pastai de cardamom verde, doar bobitele din interior
1 lingurita de boabe de mustar alb
1/2 lingurita de boabe de mustar negru
1 1/2 lingurita de seminte de fenicul
2 lingurite de curcuma, pudra
1 lingurita de scortisoara, pudra
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boie iute
1 ceapa, tocata marunt
4 catei de usturoi, rasi
2 cm bucata de ghimbir, rasa
1 ardei iute verde mic, tocat marunt
800 ml lapte de cocos gros
sucul si coaja rasa de la 1 limeta
4 linguri de fulgi de migdale
frunzele de la cateva fire de coriandru proaspat (sau patrunjel cret), tocate marunt
orez Basmati fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se prepara “masala”, adica amestecul de mirodenii. Se prajesc uscat, fara ulei, intr-o craticioara, mirodeniile intregi (piper, coriandru, chimion, fenicul, cardamom, mustar alb si negru). Cand se incing si incep sa pocneasca, se ia craticioara de pe foc si se lasa sa se raceasca 2-3 minute. Se transfera apoi intr-o piua. Se adauga 1 lingurita de sare si se piseaza mixtura cat se poate de fin. Ca alternativa, puteti folosi o rasnita de cafea.

Se adauga la acest amestec curcuma, boiaua dulce si iute si scortisoara. Se amesteca bine. Se desface aceasta pudra cu 2-3 linguri de lapte de cocos; astfel se va incorpora mai bine in sos si nu va forma cocoloase.
Se prajesc uscat, la foc mediu, fulgii de migdale, pana ce incep sa se faca aurii. Se scot imediat pe o farfurie.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, la foc mic-mediu. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste incet 5 minute, sau pana se inmoaie si se face translucida. Se adauga ghimbir, usturoi si ardei iute si se continua 1 minut.

Se adauga mirodeniile desfacute cu putin lapte de cocos si se gatesc, amestecand continuu, circa 1-2 minute. Se adauga laptele de cocos si se amesteca. Dupa ce lichidul da in clocot, se adauga bucatelele de somn si se gatesc 7-8 minute, sau pana ce sunt facute.

Se adauga in sos sucul si coaja rasa de limeta. Se gusta si se potriveste de sare. Se serveste curry-ul cu orez fiert, presarat cu fulgi de migdale si coriandru (sau patrunjel) tocat.

Nota:
Dupa cum observati, propun din nou substituirea coriandru verde cu patrunjel cret. Cele doua plante aromatice sunt foarte diferite, dar este, dupa mine, o substituire mai buna decat cea cu pateunjel obisnuit (cel italienesc). Coriandrul verde este ca are o aroma neplacuta pentru foarte multe persoane ne-asiatice. As zice ca avem de-a face cu un “acquired taste”, ca berea, de exemplu; la inceput am urat-o, ca apoi sa ma impac foarte bine cu ea.

La evenimente, atunci cand prezentam vreo reteta, nu facem decat doua compromisuri: mai reducem din iuteala (caci occidentalii, inclusiv romanii, nu au papilele gustative indeajuns de antrenate pentru grade de iuteala mai ridicate, asa cum cer unele dintre retete) si inlocuim coriandrul, total sau partial, cu patrunjel cret.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry de somn cu lapte de cocos
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: