Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie sau capra. Nu cred ca am vazut vreodata carne de capra… ori nu-mi aduc aminte; carnea de oaie de buna calitate nu se gaseste nici ea chiar pe toate drumurile. Mi-am permis sa folosesc vita, si fiindca imi place mai mult decat oaia, si probabil si decat capra; in plus, se gaseste mult mai usor.
Curry de vita cu sambal terasi
Indonezienii, ca si indienii, prefera sa gateasca bucatile de carne cu mirodenii. Aceeasi tehnica este folosita si in aceasta reteta.

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
400 g antricot de vita, feliat
1 lingura de sambal terasi (sau sambal belacan)
2 tulpini de lemongrass, zdrobite usor
2 lingurite de otet brun de orez
8 catei de usturoi, dati prin razatoare
4 frunze de limeta kaffir (combava)
2 frunze de dafin
2 cm bucata de scortisoara
4 pastai de cardamom
2 hasme (salote), sau 1 ceapa medie
1 lingura de ghimbir, dat prin razatoare
1 lingurita de praf de curcuma
1 1/2 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
400 ml lapte de cocos
3 linguri de ulei de arahide (sau floarea-soarelui)
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se marineaza carnea minim 30 de minute cu lemongrass, otet, jumatate din usturoi, un pic de ulei, 1/2 lingurita de zagar si jumatate din sare.

Se incinge restul de ulei la foc mediu, intr-un wok. Se face flacara mica si se adauga frunzele de limeta kaffir si de dafin, scortisoara si cardamomul. Se amesteca 20-30 de secunde, apoi se adauga ceapa si restul de sare si se gateste 3-4 minute, pana ce incepe sa se fragezeasca. Se adauga ghimbir si usturoi si se amesteca. Se gateste mixtura alte 2-3 minute.

Se adauga curcuma, sambal si zahar si se amesteca. Daca mixtura este prea uscata, se adauga putina apa, pentru a preveni lipirea ingredientelor de wok. Se prajeste pasta sambal cateva minute, cu grija, ca sa nu se lipeasca de wok.

Se adauga laptele de cocos si se amesteca bine, pana ce mixtura din wok se integreaza in lichid. Se mijoteaza (fierbe molcom) amestecul 10 minute, amestecand frecvent.
Pasta sambal va astiona ca ingrosator, iar sosul va deveni mai putin lichid pe masura ce se evapora apa.

Se adauga carnea, scursa bine de marinada si se gateste la foc mic circa 4-5 minute, sau pana ce este frageda. Se gusta sosul si se potriveste asezonarea cu sare si zahar. Se serveste preparatul cu orez fiert.

Eu am ornat preparatul cu frunze de limeta kaffir taiate fasiute subtiri si cu putin ardei iute. Puteti incerca sa le inlocuiti cu frunze proaspete de coriandru, sau cu putina ceapa verde tocata.

Sfaturi:
Daca nu aveti frunze de limeta kaffir (combava, cum spun francezii), omiteti-le sau inlocuiti-le cu fasii de coaja de limeta si frunze de dafin; obtineti astfel o combinatie de arome citrice si usor lemnoase, care poate functiona in ultima instanta.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry de vita cu sambal terasi
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: