Mi-a fost dor de o reteta thailandeza, picanta si aromata, asa ca am apelat la rezervele mele strategice de ingrediente asiatice, in speta la pasta de curry galbena si frunzele congelate de limeta kaffir (combava). Ca foarte multe dintre curry-urile thailandeze, si acesta are consistenta asemanatoare cu cea a unei supe. Gustul sau este picant-acrisor.


Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
250 ml fond de legume (sau supa preparata cu cubulete de concentrat)
2 cm de radacina proaspata de ghimbir, feliata
2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 limeta, sucul proaspat stors
4-6 frunze de limeta kafru
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati (sau 2 lingurite de pasta de ardei iute)
200 g carne de pui, dezosata, fara piele (piept, pulpa, sau amestec), taiata bucatele
200 g porumb tanar, din cutie, bine scursi, taiati in 3 sau 4 bucati
200 g cartofi curatati, taiati cubulete
2 linguri de ulei de arahide
2 hasme (sau cepe), tocate foarte marunt
1 1/2 lingura de pasta thailandeza de curry galben
400 ml lapte de cocos
4-6 fire de coriandru (sau patrunjel), frunzele tocate
1 lingura de sos de peste
1 lingura de zahar brun
50 g alune caju, macinate grosier

Instructiuni:
Se toarna fondul intr-un wok mare si se da in clocot. Se adauga cartofii, jumatate din laptele de cocos, jumatate din cantitatea de usturoi, ghimbirul feliat, frunzele de limeta kafru, sucul de limeta si ardeii iuti (sau pasta de ardei iute) si se fierb incet, circa 5 minute.

Intre timp, se incinge uleiul intr-un alt wok si prajeste carnea 2-3 minute, sau pana ce isi schimba culoarea.

Se adauga la carne ceapa tocata, restul de usturoi si ghimbirul tocat si se soteaza rapid timp de 2-3 minute, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca. Se adauga pasta de curry si restul de lapte de cocos si se da in clocot, amestecand continuu. Se fierbe amestecul 2-3 minute.

Se adauga in primul wok mixtura cu carne, impreuna cu porumbul tanar, sosul de peste, zaharul brun si frunzele de coriandru. Se fierb ingredientele la foc mic, amestecand ca zaharul sa se dizolve. Cand cartofii sunt fragezi, se ia wok-ul de pe foc. Se serveste curry-ul fierbinte, presarat cu alune caju.

Sfaturi:
Pasta de curry galben si frunze de limeta kafru gasiti, sper, la Ki-Life si Bacania Veche, sau online.

Specificare:
Am folosit urmatorii termeni pentru a denumi operatiuni si ingrediente ale caror denumiri sunt inexistente in limba noastra:
sotare rapida = stir-fry
limeta kafru = kaffir lime

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Curry galben de pui cu cartofi si porumb tanar
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: