Curry galben de pui cu cartofi si porumb tanar

Mi-a fost dor de o reteta thailandeza, picanta si aromata, asa ca am apelat la rezervele mele strategice de ingrediente asiatice, in speta la pasta de curry galbena si frunzele congelate de limeta kaffir (combava). Ca foarte multe dintre curry-urile thailandeze, si acesta are consistenta asemanatoare cu cea a unei supe. Gustul sau este picant-acrisor.
curry galben de pui cu cartofi si porumb tanar1 - Curry galben de pui cu cartofi si porumb tanar 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
250 ml fond de legume (sau supa preparata cu cubulete de concentrat)
2 cm de radacina proaspata de ghimbir, feliata
2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 limeta, sucul proaspat stors
4-6 frunze de limeta kafru
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati (sau 2 lingurite de pasta de ardei iute)
200 g carne de pui, dezosata, fara piele (piept, pulpa, sau amestec), taiata bucatele
200 g porumb tanar, din cutie, bine scursi, taiati in 3 sau 4 bucati
200 g cartofi curatati, taiati cubulete
2 linguri de ulei de arahide
2 hasme (sau cepe), tocate foarte marunt
1 1/2 lingura de pasta thailandeza de curry galben
400 ml lapte de cocos
4-6 fire de coriandru (sau patrunjel), frunzele tocate
1 lingura de sos de peste
1 lingura de zahar brun
50 g alune caju, macinate grosier
Instructiuni:
Se toarna fondul intr-un wok mare si se da in clocot. Se adauga cartofii, jumatate din laptele de cocos, jumatate din cantitatea de usturoi, ghimbirul feliat, frunzele de limeta kafru, sucul de limeta si ardeii iuti (sau pasta de ardei iute) si se fierb incet, circa 5 minute.
Intre timp, se incinge uleiul intr-un alt wok si prajeste carnea 2-3 minute, sau pana ce isi schimba culoarea.
Se adauga la carne ceapa tocata, restul de usturoi si ghimbirul tocat si se soteaza rapid timp de 2-3 minute, pana ce carnea incepe sa se rumeneasca. Se adauga pasta de curry si restul de lapte de cocos si se da in clocot, amestecand continuu. Se fierbe amestecul 2-3 minute.
Se adauga in primul wok mixtura cu carne, impreuna cu porumbul tanar, sosul de peste, zaharul brun si frunzele de coriandru. Se fierb ingredientele la foc mic, amestecand ca zaharul sa se dizolve. Cand cartofii sunt fragezi, se ia wok-ul de pe foc. Se serveste curry-ul fierbinte, presarat cu alune caju.
Sfaturi:
Pasta de curry galben si frunze de limeta kafru gasiti, sper, la Ki-Life si Bacania Veche, sau online.
Specificare:
Am folosit urmatorii termeni pentru a denumi operatiuni si ingrediente ale caror denumiri sunt inexistente in limba noastra:
sotare rapida = stir-fry
limeta kafru = kaffir lime

9 comentarii pe “Curry galben de pui cu cartofi si porumb tanar

    • Radu Popovici spune:

      @ophelia1983: Asa este, ingredientele pun ceva probleme, totusi cred ca le poti gasi in locurile specificate de mine in reteta.

  1. simina spune:

    Arata foarte yummy, are o culoarea cu totul deosebita si m-ai facut foc de curioasa. Din pacate trebuie sa ma apuc sa caut ingredientele. Imi lipsesc destule. 🙁

  2. alison spune:

    pasta de curry galben am vazut zilele astea chiar,ma uit in curind dupa frunze.de nu gasesc,apelez la combinatia propusa de tine si pt. care iti multumesc!:)

    • Radu Popovici spune:

      @alison: S-ar putea ca acest lucru sa fie greu… si nu prea exista inlocuitori pentru pasta de curry galben si frunzele de kaffir lime. Pe unele situri se recomanda, in locul acestora, o combinatie de foi de dafin cu fasii de coaja de limeta. Am folosit-o si eu si a dat rezultate decente.

  3. cristi-j spune:

    am si eu acest curry “la activ” hehehe … dar poza ta arata mai bine . cantitatile difera un pic dar e vorba de exact aceleasi ingrediente doar ca la executie nu fac in 2 parti , ce ai pus tu separat am adaugat dupa prajire si am fiert impreuna . care ar fi diferentele ? si de ce ai preferat fond de legume si nu de pui ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Inca o data, este vorba despre stilul de a gati. De obicei pun fond de legume, pentru ca se prepara mult mai usor, in special se sare peste partea de degresare care imi displace cel mai mult. Asta cand fac fond. Daca nu, folosesc cubulete de concentrat. Am facut-o in doua parti findca imi place sa rumenesc carnea, ori de cate ori am posibilitatea. Este mai gustoasa astfel si are si o culoare mai apetisanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.