Curry indonezian de creveti

Combinatia de lapte de cocos cu arome ca lemongrass, tamarin, jaggery (zahar brut de palmier), alune si ardei iuti face farmecul acestei bucatarii puternic influentata de culturile chineza si indiana. Acest curry are un gust rafinat si echilibrat, cu accente dulci, acrisoare si picante, extrem de placute.
Curry indonezian de creveti - Curry indonezian de creveti 1 - Retetele lui Radu

Eu am folosit cozi de creveti nedecorticate, caci crevetii mi se par mai gustori atunci cand isi pastreaza carapacea. In plus, este mai distractiv sa-i mananci asa; decojirea crevetilor si “extragerea” sosului din carapace este o parte din farmecul acestei retete. Inarmati-va insa cu servetele din belsug, caci va veti murdari degetele.
Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
300g creveti (circa 20 bucati), fara cap, dar cu carapace
1 lingura de ulei de arahide (sau ulei rafinat de floarea-soarelui)
200 ml lapte de cocos
sare
1 lingura de jaggery (zahar brut de palmier)
1 lingura de pulpa de tamarin
2 lingurite de suc de limeta
1 1/2 lingura de rempah
2 linguri de busuioc, tocat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
orez integral fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge bine un wok, la foc iute. Se adauga ulei si, cand este fierbinte, se adauga pasta rempah. Se gateste 1-2 minute, amestecand continuu, pana ce incepe sa miroasa puternic.
Se adauga crevetii, sarea si zaharul. Se gatesc 1-2 minute, pana ce incep sa se faca rozalii.
Se adauga laptele de cocos, sucul de limeta si pulpa de tamarin. Se amesteca bine si se continua 1-2 minute, sau pana cand sosul se ingroasa.
Se ia wok-ul de pe foc si se adauga busuiocul. Se gusta si se verifica asezonarea. Daca este nevoie, mai adaugati zahar si/sau sare.
Serviti curry-ul alaturi de orez fiert, ornat cu frunze proaspete de busuioc.
Nota:
Am folosit busuioc european, destul de diferit de cele trei tipuri de busuioc populare in Asia de Sud-Est. Sigur ca ce am facut eu este o adaptare a retetei la ingredientele disponibile local, dar preparatul final a fost foarte gustos si plin de aroma.
Am folosit orez “Arlecchino”, de la Riso Scotti. Acesta este un amestec interesant de orez parfiert Thai, orez Artemis si orez Ermes. Puteti insa folosi orice fel de orez, decorticat sau integral, cu bob scurt, mediu sau lung. Fierbeti-l conform instructiunilor de pe ambalaj.
Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana pasta rempah, si aproape sigur nu aveti, inlocuiti-o cu pasta de curry rosu, care se gaseste destul de des in Mega Image sau in magazinele care comercializeaza alimente asiatice (cum sunt in Bucuresti bacania Veche si Ki-Life).
Pasta de tamarin se gaseste tot la Ki-Life si Bacania Veche. Parca am vazut asa ceva, acum cateva zile, si la Magazinul de Mirodenii.
In loc de jaggery puteti folosi zahar brun; acesta se gaseste usor in hipermarketuri. un inlocuitor si mai bun este melasa, si ea disponibila uneori tot in hipermarketuri.

4 comentarii pe “Curry indonezian de creveti

  1. cristi-j spune:

    Ma bucur pentru reteta indoneziana. Arata un pic ciudat si nu stiu cat succes are cu zahar de palmier si lapte de cocos (prea multa dulceata) si tamarind plus limeta (acrisor ciudat).
    Sincer sa fiu, nu stiu daca e cea mai buna reteta pentru a pastra crevetii nedecorticati, prea mult sos si prea gros … hahaha .
    In Asia se folosesc de multe ori creveti nedecorticati cu tot cu cap, mai ales in mancarea de strada.
    Dupa parerea mea busuiocul nu prea are legatura cu reteta, nu zic ca ar fi rau dar nu e “de-acolo”.
    Parca ai avut un articol despre rempah, nu mergea un link ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.